sâmbătă, 12 iunie 2021

Povestea slujitoarei, serial HBO. Recenzie

Povestea slujitoarei, serial HBO. Recenzie

Titlul original: The Handmaid's Tale
Traducere - Povestea slujitoarei
Gen: distopie, dramă,
Episoade: 4 sezoane, + 45 episoade, încă se mai filmează și în acest moment este confirmat și un sezon 5.
Producător: MGM Television, USA 2017-2021
Rețeaua de distribuție: Hulu
Regia: Reed Morano, Mike Barker, Kate Dennis
Scenariul: bazat pe o carte cu același nume de scriitoarea canadiană Margaret Atwood, publicată în 1985.
Distribuția: Elizabeth Moss (June Osborne/Offred), Joseph Fiennes (Fred Waterford), Yvonne Strahovski (Serena Joy), Max Minghella (Nick Blaine)

Serialul se difuzează pe HBO 

Înainte de a face câteva remarci pe marginea acestui serial, aș vrea să spun că el este încadrat la SF. Părerea mea este că între Povestea slujitoarei și, să zicem, Star Trek, este o prăpastie imensă și că elementele SF din serial nu pot fi de ajuns pentru ca acesta să fie încadrabil în această categorie. Povestea slujitoarei este un serial distopic, plasat într-un viitor relativ apropiat dar incert.

Atenție, textul următor poate conține spoilere!

În urma unui eveniment despre care foarte vag se vorbește în serial, și care este prea repede ilustrat în primul episod al serialului (pare să fi fost un fel de război civil - Al Doilea Război Civil American, dar asta apare în carte, din câte am citit pe net) țara numită Statele Unite ale Americii, se dizolvă peste noapte, în totalitate ca structură politică, mod de viață, cultură și chiar granițe, locul ei luându-l noul Gilead (Galaad-ul biblic), un stat închis, totalitarist până la absurd, un melanj de fundamentalism religios, tușe groase de concepte islamice îmbrăcate în versete biblice, o dictatură a bărbaților, în fața cărora femeile nu au drepturi și libertăți aproape de niciun fel.
 
Povestea slujitoarei, serial HBO. Recenzie

June, bătută de mătușa Lydia

Datorită a nu știm ce, populația este în scădere, infertilitatea este la ordinea zilei, femeile care pot naște, de multe ori nasc copii neviabili, cu malformații incompatibile cu viața sau avortează spontan. În aceste condiții, structura socială este organizată strict. Femeile sunt clasificate în patru categorii:

- soțiile, cele care cât de cât mai au ceva libertate, dar numai în limitele impuse de soț. Sunt îmbrăcate în rochii lungi, austere, invariabil albastru-verzui.

- menajerele, adică servitoarele în casele celor din clasa conducătoare, sunt femeile care nu mai pot procrea. Sunt mereu îmbrăcate în rochii lungi, bej.

- mătușile, niște femei mature care le învață pe cele din ultima categorie cum să devină slujitoare. Sunt îmbrăcate în rochii maro. Ele au drepturi depline asupra elevelor lor, care sunt extrem de aspru pedepsite pentru încălcarea regulilor. De exemplu dacă o slujitoare este prinsă citind o carte (femeile nu au voie să citească, și dacă vechea generație este școlită, pentru că aparține fostei societăți de dinainte de război, fetițele mici nu învață decât meșteșuguri casnice și cum să-și îndeplinească rolul de soție), i se taie un deget, iar la a doua abatere, toată mâna. În funcție de faptă, ele pot fi mutilate și chiar spânzurate sau lapidate (omorâte prin aruncare cu pietre), conform legii.

- slujitoarele - sunt femei care au fost cândva libere, dar acum nu reprezintă decât un pântec bun de dat la reproducere. Ele au uniforme roșu vișiniu și o bonetă inspirată din moda Evului Mediu, nu au prenume și nume personal, ci îl preiau pe cel al bărbatului în casa căruia servesc, pentru că sunt plasate câte unei familii din stratul social superior care nu are copii. De altfel, numai bărbații care ajung comandanți (adică au demnități sociale și politice) pot beneficia de una sau mai multe slujitoare, în fapt, niște concubine al căror unic scop în casa respectivă este să procreeze. După naștere, ori la foarte scurt timp, ele sunt plasate în altă casă, altui comandant, și nu au voie să-și revadă niciodată copii.

Povestea slujitoarei, serial HBO. Recenzie

O slujitoare poartă mască, pentru că are gura prinsă permanent în 3 copci metalice, drept pedeapsă că a bârfit

Personajul central al serialului Povestea slujitoarei este June Osborne, o tânără jurnalistă care se căsătorește cu un bărbat divorțat, Luke, și dă naștere unei fetițe, Hannah, împreună cu acesta. După câțiva ani, normalitatea americană se răstoarnă peste noapte și ea este considerată adulterină, pentru că în noul stat Gilead divorțul nu este recunoscut. În consecință, prima căsătorie a lui Luke e încă valabilă în ochii noilor legi. Luke și June încearcă să treacă granița în Canada, stat liber, dar călăuza le întinde o cursă și forțele de ordine îi prind înainte de a putea trece dincolo. Fata este plasată în casa unui comandant să fie crescută acolo, Luke este împușcat dar reușește să ajungă în Canada, iar June este prinsă și forțată să aleagă: ori se duce în Colonii (la munci grele de unde nu mai avea scăpare), ori devine slujitoare. June acceptă a doua variantă, deși nu se împacă niciodată cu ideea supunerii.

Bărbații din Gilead sunt și ei structurați pe categorii: conducătorii sunt numiți comandanți, o parte sunt oamenii unor servicii secrete denumite ochi (și au exact rolul securității ceaușiste), iar restul îndeplinesc toate celelalte meserii, unde nu au voie femeile.

Povestea slujitoarei, serial HBO. Recenzie

Ceremonia, cu Serena alături

June este repartizată în casa comandantului Fred Waterford și a soției lui Serena Joy. Astfel ea primește numele Offred, de la of Fred = a lui Fred. Așa erau numite slujitoarele, a aceluia căruia trebuia să-i facă un copil. În afară de rolul de cameristă, în perioada ei fertilă din fiecare lună trebuia să ia parte la Ceremonie: aceasta însemna că trebuia să accepte un act sexual cu comandantul, ea fiind ținută de brațe de către soția acestuia. Practic era un soi de viol consimțit, pentru că nu se putea opune nimeni acestui lucru. De altfel, dacă vreun comandant nu-și îndeplinea rolul și slujitoarea nu rămânea gravidă, statul avea dreptul să vină să verifice dacă Ceremonia are cu adevărat loc. Iar dacă bărbatul era steril, lucru pe care noua societate nu îl recunoștea, doar femeile puteau fi sterpe, soțiile comandanților sau medicii ginecologi, se ofereau să rezolve problema pentru ca slujitoarea să rămână gravidă, în caz contrar cu toții riscând chiar moartea.

Povestea slujitoarei, serial HBO. Recenzie

Nick Blaine, șoferul lui Fred, ochi și tatăl micuței Holly, a doua fetiță a lui June

Serialul începe cu schimbarea bruscă de regim, care, după părerea mea este prea trecută în revistă în doar câteva minute din episodul 1. Apoi o vedem pe June/Offred cu puțin timp înainte să devină slujitoare în casa comandantului Waterford, membru în noul guvern. Pentru că nu se poate supune în totalitate noii vieți, fire rebelă și puternică, June va căuta să-și vadă fiica, pe Hannah, și va plănui, ulterior celei de-a doua nașteri, să redea libertatea celor din jur, devenind parte a unei mișcări de rezistență numită Mayday. În drumul ei spre ținta propusă are parte de obstacole, pericole, oameni care mor mai mult sau mai puțin din cauza ei, unii o ajută, alții o lasă în urmă, dar în tot acest vârtej de evenimente June se transformă.

Deocamdată nu știm în ce și nu întrezăresc finalul serialului, pentru că are o intrigă bine pusă la punct și nu întotdeauna predictibilă. Dacă mă gândesc că filmul, probabil ca și cartea autoarei canadiene Margaret Atwood, este un fel de 1984 orwellian văzut dintr-o altă perspectivă, dacă June este un alt fel de Winston Smith, s-ar putea ca finalul să fie unul dezamăgitor. Dar societatea Gilead-ului este construită pe modelul dictaturilor și a fundamentalismului islamic din Orientul Mijlociu. Poate cumva, serialul se vrea o parabolă a luptei statelor democrate și civilizate pentru a schimba cutumele islamice care consideră femeia inferioară bărbatului și care are unicul scop de a procrea. Iar dacă privim serialul din acest unghi, poate că, până la urmă, June va izbândi.

Deși există unele stângăcii (la un moment dat un înalt oficial canadian îi spune lui June că Fred a acceptat să devină informatorul lor - lucru care mi se pare o gafă, June putea afla altfel că Fred a devenit spionul canadienilor, un asemenea lucru nu-l spui în gura mare, unei femei simple, tu care faci parte din înaltele cercuri ale conducerii unui stat), serialul este unul foarte bun și asta se vede și din notele mari acordate de fani atât pe IMDB cât și pe cinemagia.

Eu nu pot decât să-l recomand ca pe un serial de văzut și de digerat.....

sursă capturi de ecran - trailerul HBO Romania și canalul youtube al Hulu

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin











23 de comentarii:

  1. Un serial frumos, o poveste interesanta dar usor socanta. Te face sa te gandesti daca asa ceva este cu adevarat posibil.
    Mi-a placut serialul, dar recunosc ca la un moment dat m-am cam plictsit si am renuntat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate este posibil, dar nu în America. În țările arabe e chiar mai rău decât în serial - mă refer la statutul femeii.

      Ștergere
  2. Am citit cartile inainte sa vad serialul si nu prea au legatura. Actiunea din prima carte se termina mult mai rapid decat serialul. Iar cartea a2a are cu totul alte personaje si nu are nicio legatura nici cu prima carte, nici cu serialul. Serialul omite multe aspecte importante care sunt detaliate in carte, cum ar fi cum s-a ajuns la infertilitate.
    Si pe mine m-a dus cu gandul la 1984 si este intr-adevar o distopie.
    Distopiile sunt preferatele mele, iar Povestea slujitoarei este una din cartile mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să înțeleg că sunt bune cărțile? Aș fi curioasă să le citesc, desi mi se pare aiurea daca zici ca a doua carte a seriei nu are legatura cu prima.

      Ștergere
    2. Acum ca ai vazut deja serialul cartile ti se vor parea prea putin. Prima adica, doar ea are legatura cu serialul, dar actiunea din carte se termina rapid in serial. A2a a fost lansata in 2020, deci la 3 ani dupa ce a fost lansat serialul si nu are absolut nicio legatura.

      Ștergere
    3. Oricum, le-am comandat ieri, deci le voi citi. Mie-mi plac distopiile, parca ma fac sa pretuiesc si mai mult ceea ce am.

      Ștergere
  3. Am vazut cateva episoade si nu m-a captivat, asa ca l-am lasat pentru alte seriale mai pe placul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevăr, debutează destul de lent, ca să zic așa. Dar merită în cele din urmă. Însă e posibil să fie și o distanțare a ta față de genul distopic, mie-mi plac filmele și serialele post-apocaliptice.

      Ștergere
  4. Nu l-am vazut si in general nu prea ma uit la seriale, dar la asta m-as uita numai ca sa imi readuc aminte cat de multa libertate avem azi, in comparatie cu acele vremuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai facut sa zambesc, Mihaela :) actiunea este plasata in viitor, nu in trecut, in ciuda hainelor de inspiratie medievala!

      Ștergere
  5. Mi-a plăcut prezentarea ta. Pare un serial captivant și mă gândesc să fac rost de timp pe "piața neagră" ca să vad toate serialele din wishlist ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un serial bine realizat si captivant, desi poate ca primele episoade nu sunt foarte alerte. dar are deja 4 sezoane :) iti ia ceva timp sa-l vezi!

      Ștergere
  6. Cred că am văzut primul sezon și urmăream episoadele cu sufletul la gură. Apoi, am renuntat la HBO și am păstrat doar Netflix.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Il gasesti pe net. Mi se pare curios sa renunti la HBO in favoarea Netflix. HBO e pe jumatate ca pret si pot folosi 5 dispozitive de pe acelasi cont, pe cand la Netflix doar unul! Eu ma gandeam sa renunt la Netflix, insa m-am familiarizat cu platforma, plus ca pot vedea un serial de la ce episod vreau, pe HBO nu se poate, trebuie sa urmaresc de unde l-am lasat, iar eu le vad pe net la viteza dubla (asa m-am invatat de ani de zile) si pe Netflix pot face asta cu o extensie in timp ce pe HBO nu functioneaza bine acceleratorul...

      Ștergere
  7. Ce carte interesanta, pe mine m-a captat subiectul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i? :))))))))))) aici am scris despre serial, nu despre carte, dar probabil ca nici in diagonala nu ai citit articolul, cât despre titlu, e mai mult decat evident ca nu l-ai observat.

      Ștergere
  8. Am prins vreo două episoade. Mi-a plăcut ,dar nu am reușit să-l urmăresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inceputul este mai lent, oarecum, dar serialul e bun! Nu degeaba se ajunge la sezonul 5!

      Ștergere
  9. Nu stiu daca sa incep cu cartea sau sa trec direct la adaptarea cinematografica... Pare oricum ceva deosebit!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am vazut si eu primul sezon apoi am uitat de el. Mersi ca mi-ai reamintit.

    RăspundețiȘtergere
  11. Evit sa ma uit la seriale pentru ca nu-mi place sa astept dupa cate un episod. Acest serial mi-a fost recomandat si trebuie sa recunosc ca este altceva. Imi place mult, dar mult de tot desi ultimul sezon parca a fost altfel. Am vazut ca a aparut un nou sezon si abia astept sa-l vad

    RăspundețiȘtergere
  12. Brr...N-am vazut serialul si sincer la ce mi-ai descris nu stiu daca vreau sa-l vad. In ultima perioada am ales sa ma uit doar la comedii pentru ca viata este si asa complicata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da :) ce sa zic? mie-mi plac distopiile, comediile nu le prea agreez, mi se par prea usoare ca gen. Adica prefer ceva care sa-mi dea de gandit, ceea ce o comedie nu prea face. Dar am vazut Metoda Kominski, de exemplu :) asta in ultimele zile.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.