sâmbătă, 24 iulie 2021

De ce purtăm charmuri

De ce purtăm charme-uri

În ultimii ani s-a încetățenit și la noi moda purtării de bijuterii cu charmuri. Sunt minione, drăguțe, înfrumusețează o bijuterie, de obicei o brățară, sau un colier ori chiar un breloc, pot fi un cadou deosebit pentru cineva drag, însă dincolo de toate acestea, charmurile sunt, de fapt, talismane.

Un talisman poate fi aproape orice se crede că aduce noroc sau oferă protecție, iar ideea purtării de astfel de amulete mici are o istorie lungă în toate religiile și societățile din cele mai vechi timpuri până în prezent. Cuvântul talisman provine din arabă și greacă, traducându-se prin „inițiere în mistere”. Adesea, un talisman este purtat pe corp sau ținut într-un buzunar ori în portofel, dar deținătorul, conștient sau nu, poartă mereu cu el obiectul respectiv. 

Fiecare semn al zodiacului are o piatră prețioasă corespunzătoare considerată a fi una pentru persoana născută sub acel semn, de exemplu, și pietrele zodiei de naștere sunt transformate în inele și coliere. Un inel primit în dar, un obiect moștenit sau chiar ceva de valoare găsit întâmplător, poate fi un talisman. Depinde mult de valoarea pe care purtătorul o asociază cu obiectul.

Ce simbolizează charmurile?


În tradiția celtică, de exemplu, potcoava și trifoiul cu patru foi sunt talismane despre care se crede că aduc noroc. Iar dacă celții au considerat trifoiul cu patru foi ca un talisman al norocului, chinezii capturau un greiere viu și îl păstrau într-o cutie din lemn de salcie, tot ca amuletă aducătoare de noroc. Pentagrama, crucea și ankh sunt, de asemenea, exemple.

În cultura indienilor americani unele bijuterii în formă de animale precum ratonul sau rozătoarele sunt considerate obiecte care oferă protecție.

Un alt simbol larg răspândit este pentagrama, care la origini, în Mesopotamia de acum 5000 de ani, era doar un simbol al planetei Venus și a iubirii, fără diferențierile de azi (cu un colț în jos, care se zice că-l reprezintă pe Lucifer, sau în sus ceea ce l-ar reprezenta pe om sau pe Dumnezeu). Dar în zilele noastre pentagrama ca stea în 5 colțuri este și un simbol al iudeilor, forma geometrică regăsindu-se inclusiv pe drapelul statului Israel.

Cum spuneam mai sus, de multe ori purtăm un charm, dar nu știm de el. Bănuțul norocos, zarul de la colier, ceasul de buzunar al bunicului sau fotografia religioasă păstrată într-un portofel îndeplinesc acest rol.

De ce purtăm charme-uri
Pomul vieții este un charm foarte frumos care reprezintă dezvoltarea, evoluția, creșterea viguroasă. Așa cum crengile unui copac se îndreaptă spre cer și cresc tot mai puternice și mai pline de frunze și flori sau rod, tot așa și omul crește tot mai înțelept, mai prosper și mai bine ancorat în viața lui și a familiei lui.

Potcoava este de multă vreme un simbol răspândit al călătorilor pe uscat, al protecției casei în general și al norocului la bani, la fel și zarul, iar ancora este charmul marinarilor și celor care călătoresc pe ape.

De ce purtăm charme-uri
Ochiul protector, sau impropriu spus, ochiul rău, este acel charm de sorginte orientală care se crede că alungă spiritele rele, gândurile rele, deochiul și alte energii negative. Dacă veți călători în Turcia veți găsi acest charm de culoare turcoaz sub orice formă, de agățat la ușa casei, de pus la gât, la brățară, etc.

Trifoiul cu patru foi găsit în iarbă fără să-l cauți dinadins este un charm de noroc și cel care a găsit un astfel de trifoi îl rupe și îl păstrează mereu asupra sa între două foițe de hârtie, iar dacă nu-l găsești, poartă un charm pandantiv în formă de trifoi cu patru foi, care îți asigură protecția și sentimentul că vei fi ferit de ghinioane și de pierderi.

De ce purtăm charme-uri
Inimioara și simbolul infinitului sunt charmuri ale iubirii trainice, ale sentimentelor care nu se sfârșesc niciodată. Cheia reprezintă puterea de a dezlega misterele, de a afla tot ce-i tainic, de a găsi oricând soluția și rezolvarea unei probleme.

Aceste mici bijuterii atașate la brățări, lănțișoare, la ceasuri sau la alte obiecte sunt adesea confecționate din aur, argint, pietre prețioase sau semiprețioase.
Fiecare dintre noi cred că purtăm astfel de talismane charm asupra noastră. 
Eu port mereu un zar, copacul vieții, și în casă am deasupra ușii camerei mele un ochi protector vizibil când pășești în casă.

Voi ce charmuri purtați?


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin







11 comentarii:

  1. Foarte interesant, chiar nu stiam toate detaliile acestea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ani trecuti purtam si eu bratari cu tot felul de charmuri sunt tare faine si chiar te reprezinta

    RăspundețiȘtergere
  3. Claudia Filipescu28 iulie 2021 la 14:37

    Sunt foarte frumoase brățările cu charmuri am vreo câteva. Ochiul protector îmi place și mie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am o bratara cu charmuri, si as vrea sa le mai mult si pe lanturi. Mi se par frumoase, reprezentative pentru o perioada anume. Imi place sa am charmuri care mi se potrivesc (cu zodia, placerile mele etc.).

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiam de aceasta simbolistica si chiar ma gandesc acum spre ce sa ma orientez eu. Din pacate in prezent nu port nimic

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie imi plac charmurile... Intr-o vreme, mesteream chiar eu cercei cu ajutorul lor. Inca mai am o colectie cu de toate: inimioare, fulgi, patine, cheite, ursuleti, cai etc. Le folosesc la miniaturile mele (roombox-uri = camere in miniatura). O sa scriu un articol despre asta in curand ca sa va arat despre ce este vorba...

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi plac charmurile, adun cate unul din fiecare calatorie ca amintire a locului respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nici eu nu port brățară deloc, dar știu ca toate aceste bijuterii micuțe simbolizează câte ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu în prezent nu port charmuri, dar mi-ar plăcea să am o brățară pe care să pun charmuri semnificative, care să reprezinte momente cheie din viața mea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am charmuri dar imi plac si mie mult dr tot.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur sa aflu atatea informarii interesante. Eu nu prea port decat cercei in zilele astea calduroase

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.