marți, 28 decembrie 2021

Don't look up / Nu privi în sus - recenzie film





Don't look up / Nu privi în sus - recenzie film
Titlul original: Don't look up
Traducere: Nu privi cerul/Nu privi în sus
Gen: comedie, satiră
Durată: 2 ore și 20 de minute
Producție: Netflix, 2021
Rețeaua de distribuție:Netflix
Regia, scenariul, co-producător: Adam McKay
Distribuția: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep

Filmul stârnește controverse aprinse pe rețelele de socializare, deși, părerea mea, nu prea are de ce. Mare lucru nu este de capul lui, chiar dacă sunt fani care îl găsesc extraordinar. Dar ca întotdeauna, părerile diferă și e normal să fie așa. Eu, una, l-am văzut din întâmplare, habar nu aveam că era un film așteptat. Deschisesem Netflix-ul și era acolo, pe prima jumătate de ecran de laptop, derulându-se câteva scene. L-am recunoscut pe DiCaprio și mi-am zis hai să văd filmul. Deci nu am avut absolut niciun fel de așteptări, nici măcar nu m-a interesat genul filmului. Am vrut un film cu Leonardo DiCaprio și am apăsat pe redare.

Dar să facem un pic de istoric, că văd pe rețele fel de fel de părerologi (mnah, chit că am mii de filme văzute la activ, tot o păreroloagă sunt și eu, doar că am o vârstă de la care îmi permit să dau cu tifla unui film dacă așa simt că trebuie să fac) care afirmă asumat că filmul are un mesaj legat de pandemie. Aș zice că e o coincidență, în mare parte. Și să vă spun de ce.

În noiembrie 2019, zice wikipedia, a fost anunțat filmul Don't look up de către casa de producție Paramount Pictures. Producătorii inițiali erau Hyperobject Industries și Bluegrass Films. Ulterior, din cauza pandemiei, Paramount vinde drepturile către Netflix. Scenariul a fost rescris iar filmările s-au făcut între noiembrie 2020 - februarie 2021.

Subiectul, în mare, este cam așa - un astronom (DiCaprio) și o studentă jucată de J. Lawrence descoperă că o cometă se apropie de Terra și în câteva luni va intra în coliziune cu planeta distrugând-o. Ei vor să atragă atenția lumii despre acest fapt dar li se bagă constant pumnul în gură, iar când reușesc s-o facă sunt ridiculizați de toată lumea, de la trolii de pe rețele până la președinta Americii. Până la urmă nimeni nu face nimic. Și ce-ați fi vrut să facă? Mă și vă întreb. Să zicem că apare cineva la tv și ne spune că peste câteva luni o cometă va lovi Pământul. Ce faceți? Vă văicăriți, vă puneți fuștele în cap, vă aruncați de la etaj, vă rugați non-stop, faceți asane yoga 24 din 24, ce faceți, zic? Eu mi-aș vedea mai departe de viață, exact așa cum arată și filmul. Și tocmai asta îi reproșez - că nu vine cu nimic nou față de realitate.

Unii trăncăne pe rețele că președinta Americii este parodie a lui Trump. Bun, și? Cu ce-mi schimbă mie existența informația asta? 
Alții că acolo e vorba despre pandemie și nu despre cometă și că aceia care vor să exploateze minereurile rare ale cometei, sunt cei care profită de pe urma vaccinării. Că acolo este vorba despre antivaxxerii care nu cred în știință. O fi, și ce-i neobișnuit în asta? La noi sunt destui din ăștia, de ce m-aș uita la un film care-mi arată fix ce se vede și la mine în bloc, în familie sau în cancelarie?

Altora li se pare finalul mișto. Într-adevăr față de alte filme apocaliptice cu cometa sau asteroidul care vine să bubuie planeta, e un alt fel de final. Bășcălios și tembel. Cel puțin al doilea, cel de la urmă când un supraviețuitor, așa pare, scapă de sub moloz, iese la aer, strigă după mă-sa și își face un selfie. Și ce-i cu asta, nu știm că asta suntem, că aici am ajuns, trăim ca să ne facem poze cu duiumul (mă rog, cei care-și fac) cu același zâmbet tâmp, ca să ne vadă lumea pe rețele?

Un fan înfocat crede că mă pune la punct pe facebook pentru că mi-am scris părerea. Că filmul nu e clișeistic - ei, nu zău! Sunt zeci de filme asemănătoare, adică având același subiect despre cum ceva din spațiu vine să distrugă planeta. Rețin aici Armagheddon, Deep Impact, Asteroid, 2012, etc. În linii mari, toate sunt la fel. Vezi unul, îți ajunge, doar dacă nu vrei să urmărești jocul unui Bruce Willis sau mai știu eu ce efecte speciale. Am enumerat filme de după 1990, că sunt și altele cu același subiect și înainte, de exemplu Planeta maimuțelor, film de referință în istoria cinematografiei, cu Charlton Heston, este cam la fel, dar are o abordare diferită și e interesant din perspectiva acelor ani (1968) în care efectele speciale erau foarte limitate. De o mie de ori prefer să văd într-un film ce s-ar întâmpla după o astfel de apocalipsă decât înainte. Eroul american care distruge asteroidul și salvează planeta recunoscătoare e un subiect fumat de mult în industria cinematografică, așa că mi-ar plăcea să văd altceva.

În Don't look up după ce că subiectul este răs-exploatat, nici personajele nu duc filmul spre o calitate cât de cât bună. Cred în continuare că Leonardo DiCaprio face un rol onorabil într-o partitură anostă a unui astronom care nu iese cu nimic din anonimat, personaj plat, fără sare și piper (adică fără să fie spumos și efervescent, temperamental și pasional, ca Jack Dawson din Titanic sau ca Jordan Belfort în Lupul de pe Wall Street, rol pentru care eu i-aș fi dat Oscarul lui DiCaprio fără niciun fel de dubiu). Și ce face astronomul care a descoperit cometa? Păi nici el nu face altceva decât să-și ducă mai departe viața, ba chiar își înșală nevasta cu moderatoarea emisiunii unde este invitat de mai multe ori, că nu? măcar acum să guste adulterul, că oricum n-o să mai aibă ocazia, și la felul cum arată (personajul, nu actorul), nu avea nicio șansă să fie adulterin într-o viață în care cometa nu venea.

Cât despre Meryl Streep, ei, bine, vreo două zile după ce am văzut filmul habar nu am avut că ea era în rolul președintei Americii, dar am văzut informația tot undeva pe facebook. Așa de mult m-a enervat personajul ei și felul în care îl joacă; un personaj schematic până la caricaturizare și decredibilizare totală. O fi fost Trump un fel de bufon cam nebun și exagerat de mercantil, dar nici chiar așa.

În concluzie, un film prost, despre o realitate pe care o trăim și o vedem cu ochiul liber. Mă aștept la altceva de la un film, nu să-mi arate ce văd zilnic peste tot. De ce are nominalizări la Globul de Aur și foarte probabil la Oscar și de ce bag mâna-n foc că îl vom vedea premiat, nu înțeleg. Sau mi-e lene să mai scriu. Că de fapt, am scris prea mult pe marginea unui film care nu merită atenție nici 5% din cât are.

Ori o fi din cauză că pe mine comediile și satirele nu mă impresionează cu absolut nimic.
 
Epilog: revenind la analogia cu pandemia a filmului - deci pe vaccinați ("elita") îi mănâncă bronterocii peste 22.000 de ani iar supraviețuitorii - antivaxxerii imuni, vor fi extrem de puțini ca să mai renască civilizația. Puah, ce film bun! 🤮

Iar mesajul, după mine este clar: nu mai sta cu ochii în soare, nu mai visa tâmpenii! Cască ochii la lumea reală și fă ceva, dacă poți, măcar să nu mori prost!


sursă foto: ea.md

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.