duminică, 10 aprilie 2022

Mașinile electrice, mașinile viitorului

Mașinile electrice, mașinile viitorului



Eu nu am mașină, însă știu să conduc. Motivele pentru care n-o fac sunt mai multe, dar de ceva vreme, pentru că fac o navetă destul de costisitoare până la serviciu și înapoi, din cauză că sunt nevoită să iau taxi până, și de la, stația de microbuz, m-am gândit că nu ar fi rău să-mi cumpăr o mașină electrică, desigur, după ce mai iau niște ore de condus și îmi actualizez carnetul de șofer.

Motivul principal este că o mașină electrică e micuță și mie mi-ar fi mai ușor să o manevrez. Pe de altă parte consumă energie electrică, iar în ziua de azi este un beneficiu deloc de neglijat în condițiile în care prețul benzinei sau motorinei crește ca aluatul cu drojdie, de la o lună la alta. Singurul dezavantaj, aș zice, este viteza maximă pe care o pot dezvolta aceste mașini electrice, de doar 45 de km la oră. Deși, la drept vorbind, pentru o începătoare ca mine, e chiar mai bine să nu mă trezesc apăsând aiurea pe accelerație.

Vehiculele electrice includ acum mașini, autobuze, camioane de toate dimensiunile și chiar și tractoare cu platformă care sunt cel puțin parțial alimentate de la o stație de încărcare electrică. Vehiculele electrice se împart în trei categorii principale:
  • - vehicule electrice cu baterie, alimentate cu energie electrică stocată într-un pachet de baterii.
  • - mașinile hibrid combină un motor pe benzină sau diesel cu un motor electric și o baterie mare reîncărcabilă.
  • - vehiculele cu celule de combustie, folosesc hidrogen pentru a produce energie electrică care să conducă motorul.

Mașinile mici, în general fac parte din primele două categorii iar încărcarea se poate face atât de la o stație electrică exterioară cât și de la una pe care o montăm acasă.
 
Mașinile electrice, mașinile viitorului


O stație de încărcare de uz casnic poate fi montată în garaj, de exemplu, se alimentează la o priză de 220-230V, are dimensiuni reduse, design elegant, puterea maximă de încărcare fiind de 4,6 kw. Este rezistentă și durabilă. O astfel de stație, de tip Gewiss GWJ3001A, este echipată cu un selector manual, care permite reglarea puterii de încărcare, iar prizele iluminate pot fi manevrate cu o singură mână. Produsul vine echipat cu un dispozitiv de protecție împotriva scurgerilor de curent continuu.
 
Mașinile electrice, mașinile viitorului

O stație de încărcare de uz privat, deși poate fi folosită și acasă, însă prețul o recomandă mai curând pentru pentru uz privat, este EVlink Wallbox, 22kW, conector T2 cu obturator, Schneider Electric EVH2S22P04K. Cu această stație bateria ta este încărcată la 80% din capacitate în maxim un sfert de oră. Stația poate fi integrată cu ușurință în orice benzinărie auto sau parcare, fiind compatibilă cu orice vehicul electric. Este durabilă și rezistentă la factorii de mediu și la impact. Alte detalii despre ea găsiți in cartea tehnică, detalii care sunt furnizate, de altfel, pentru orice tip de stație de încărcare.

Așadar o mașină electrică nu este bună doar din motivele pe care le-am enumerat eu la începutul articolului ci și pentru că poți să-i încarci bateriile de acasă, de la serviciu, când ești la cumpărături, fără să fii nevoit să te deplasezi la o stație Peco. Iar pe măsură ce mai multe vehicule electrice ajung pe piață și sunt utilizate pe scară mai largă, noi soluții de reîncărcare – inclusiv adăugarea mai multor locații publice de încărcare în centre comerciale, parcări și locuri de muncă – vor fi necesare.

O serie de alte avantaje vin la pachet cu această mașină a viitorului și anume: 
  • - emisiile de la mașini nu sunt numai dăunătoare pentru planeta noastră, ci și pentru sănătatea noastră. Poluanții atmosferici de la vehiculele pe benzină și diesel provoacă astm bronșic, bronșită sau chiar cancer. Rezultă că efectele pe termen lung ale folosirii unei mașini electrice în detrimentul celor pe benzină sau motorină se răsfrâng într-o sănătate mai bună care durează o viață întreagă. 
  • - vehiculele electrice au o amprentă de carbon mai mică decât mașinile pe benzină, reducând astfel așa numitul efect de seră. 
  •  - electricitatea este mai curată și mai ieftină decât benzina deci această alegere reprezintă o economie atât imediată cât și pe termen lung la bugetul personal.

Cu toate acestea, cârcotașii spun că există și unele minusuri dacă alegi o mașină electrică. Să vedem care ar fi acestea și ce se poate face.

  • - mașinile electrice parcurg o distanță mai mică pentru că bateria are o autonomie mai scurtă decât la mașinile pe benzină. Majoritatea modelelor variază între 100 și 150 de km per încărcare. Pentru comparație, o mașină obișnuită va avea o medie de aproximativ 500 de km cu un plin de benzină. Dar dacă nu aveți nevoie de mașină pentru a călători mult, atunci pentru drumurile în oraș sau la serviciu mașina electrică nu constituie un impediment.
  • - mașinile electrice durează mai mult să se alimenteze, încărcarea completă a acumulatorului cu un încărcător de Nivel 1 sau 2 poate dura până la 8 ore, iar stațiile de încărcare rapidă au nevoie de 30 de minute pentru a se încărca până la 80% din capacitate. Ce-i drept, acesta poate fi un dezavantaj, deoarece o încărcare a unei mașini obișnuite de la pompă nu necesită atât de mult timp. Dar cu o planificare atentă a timpului dv., sau prin folosirea mai multor baterii de rezervă, problema se poate rezolva.

În general, vehiculele complet electrice, ca orice vehicul, trebuie evaluate pe baza nevoilor personale și a utilizării vehiculului. Există multe avantaje pentru deținerea unui vehicul electric, dar dacă dv. călătoriți mai mult, atunci luați în considerare ce funcționează cel mai bine pentru dvs. și orientați-vă către o mașină hibrid care să poată fi alimentată clasic în caz ne urgență și maximă necesitate.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




4 comentarii:

  1. si eu ma tot gandeam ca la drum lung nu prea faci treaba cu ele. doar sa iei un hibrid sau sa ai una electrica de oras, si una pe combustibil pentru cand pleci

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare o alegere buna in viitorul apropiat. Deja multe persoane isi iau masini electrice si trecerea se va face treptat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am condus si eu o masina electrica si chiar mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu mi-as dori o masina electrica. Am inteles ca pot primi si o parte din bani din partea statului si chiar ma incanta acest aspect

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.