vineri, 15 septembrie 2017

Patria mea esti tu, ep. 3 rezumat




Patria mea esti tu, ep. 3 rezumatTevfik are coşmaruri că Cevdet vine la el peste noapte şi îl amenință cu arma. Eftalia îl aude că vorbeşte în somn, dar el îi spune că-i taie limba dacă spune cuiva ceva din ceea ce aude în bolboroseala lui nocturnă. Colonelul se apucă să investigheze tripla crimă din moschee şi se duce acolo să vadă dacă nu găseşte vreun indiciu. Îşi dă seama că gloanțele au fost trase din spatele celor trei soldaţi, de la mică distanţă, şi chiar găseşte pe covor un nasture metalic mic de la o uniformă militară. Apoi ni se arată că la o mânecă de la haina lui Tevfik lipseşte nasturele, dar el nu bagă de seamă.

Hilal tipăreşte nişte manifeste, şi le împrăştie în tot Izmirul, cu poza tatălui ei şi cu un text în care el este numit trădător de neam. Acum generalul Vasili mai are o problemă, şi anume să-i prindă pe cei care au făcut aşa ceva, şi cel mai nimerit pentru misiunea asta este Leon, fiul său. El percheziţionează câţiva suspecţi şi ajunge şi la trupa de muzicanţi care, de fapt, erau prietenii lui Hilal şi tipăreau ziarul clandestin. Leon vede soba, se miră că există aşa ceva în toiul verii (muzicanţii au aruncat foile rămase în foc), iar ei se oferă să-l trateze cu cafea turcească.

Între timp, Hilal, care în dimineața acelei zile fusese alungată din grup de prietenii ei, de teamă ca Cedvet să nu-i pună vreo iscoadă pe urme, se dusese acasă şi luase câteva exemplare din foaia abia scoasă de la tipar, ca să le arate ea cine-i Halit Iqbal (pseudonimul cu care semna articolele). Când ajunge la tipografie, îl vede pe locotenent anchetându-i pe muzicanţi şi face stânga- mprejur fugind, însă soldaţii lui Leon o văd şi o urmăresc prin piaţă. La un moment dat ea dă peste un tânăr care îi loveşte puternic pe cei doi greci şi în felul ăsta Hilal scapă.

Cevdet află de la Azize că şi-a vândut verigheta pentru că nu avea cu ce se descurca, şi se duce la cămătar s-o răscumpere, deşi Azize i-a spus că vrea să divorţeze. Pasha îl sfătuieşte să dea divorț, dacă aşa trebuie, dar într-o întrevedere cu maică-sa, femeia îi spune să nu renunţe la Azize şi să redevină cine a fost cândva. Cevdet aflase de la Yusuf că armele turcilor sunt la Eftelia, dar acum trebuie să o găsească. În investigaţiile lui ajunge şi acasă la Azize, exact când generalul Tevfik o vizita că s-o convingă să-l lase pe bărbatul ei trecut de partea grecilor şi să se căsătorească cu el. Cevdet intră în casă intempestiv şi controlează discret haina lui Tevfik, dar Eftelia îi cususe un alt nasture în loc.

Cevdet totuşi îi spune lui Azize că va avea loc o ceremonie în seara aceea şi că ar vrea că familia să fie lângă el apoi va divorţa. Azize nu vrea să meargă, însă Yîldîz abia aşteaptă balul ca să-l revadă pe Leon. Noaptea, Hilal îi taie bucăţi rochia de bal a surorii sale, iar Yîldîz, în contrapartidă, se gândeşte să-i ardă cărţile, dar în dulăpiorul cu cărţi găseşte articolele semnate Halit Iqbal şi îşi dă seama că sora ei este ziaristul clandestin. Muzicanţii sunt eliberaţi de Leon, la ordinul lui Cevdet, iar Hilal îl cunoaşte pe tânărul care a salvat-o de urmăritorii greci, în persoana fratelui lui Hasan. Într-o noapte amândoi editează o nouă foaie în care-i îndeamnă la luptă pe turci, şi a doua zi, după ce lumea citeşte mesajul, încep să se adune cu toții la un fel de miting. Colonelul primește de la o ordonanță poza lui Mustafa Kemal (Ataturk, viitorul prim președinte al Turciei), fiind întrebat dacă îl cunoaște și că este periculos. El zice că nu știe cine este acest Kemal Mustafa, dar după ce pleacă soldatul grec, zâmbește și pune poza după un tablou.

În ziua petrecerii, Hilal şi Yîldîz se ceartă în faţa lui Azize, astfel aflând toată familia că Hilal este curierul lui Halit Iqbal (aşa zice Yîldîz). Atunci Azize se supără şi o încuie pe Hilal în cameră. Ali Kemal rezolvă ceva cu cămătarul apoi duce două rochii lui Eleni, prietena lui Yîldîz şi fata pe care se pare că o iubeşte el, şi surorii lui. Seara are loc balul. Yîldîz este strălucitoare şi în timp ce dansează cu taică-său, îi dezvăluie că mama lor a vrut să se mărite cu Tevfik. Cevdet rămâne uluit şi începe să fie atent la Azize, care a venit acolo îmbrăcată în negru, şi care într-adevăr stă de vorbă cu Tevfik că şi cum ar fi apropiaţi.

În acest timp oamenii se adună în piaţă cu steaguri şi torţe, scandând împotriva lui Cevdet. El este informat despre ceea ce se petrece, dar nu dă ordin să se tragă decât dacă este cu adevărat nevoie. Azize începe să vorbească grecilor adunaţi la bal şi să le spună că un om a murit în spital din cauză că nu au medicamente (în urma intervenţiei ei la Cevdet în acea zi, spitalul a fost preluat de greci, lucru cărora turcilor din Izmir nu le convine). Vasili se enervează auzind discursul lui Azize şi îl pune pe Cevdet să rezolve problema. El o ia pe soţia sa în trăsură şi pe drum spre casa ei, se ceartă. Însă acum rebelii din piaţă au hotărât să meargă la Azize acasă, crezând că şi colonelul locuieşte acolo, şi dau foc locuinței, unde se află biata Hasibe, şi Hilal, încuiată în camera de sus. Când trăsura ajunge, deja totul este în întregime cuprins de flăcări...


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!



a fost: Patria mea esti tu, 2                                     urmează: Patria mea esti tu, 4

sursa foto: capturi video de pe youtube

Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Rezumate seriale.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.