marți, 27 decembrie 2011

Strictete sau...?

De cateva luni bune, de aproape un an, am descoperit forumurile de vot la schimb. Romanesti si straine. In afara lor mai exista niste comunitati pe facebook create cu acelasi scop.

Primele la care am aderat si eu, despre niste formuri americane vorbesc, sunt permisive de tot, fiecare face ce vrea, cum vrea, lucrurile se aranjeaza din mers intre useri. Altele, sunt ceva mai restrictive, cu reguli si moderatori. In schimb pe facebook am fost adaugata de foarte curand la niste grupuri de vote-exchange, dintre care unele secrete. Unul singur, care-mi si place, pt ca ofera un procent extrem de inalt de voturi returnate (din 30 oferite primesc cu siguranta 28 inapoi) este foarte restrictiv. Nu respecti regulile si/sau nu votezi in mod real, esti banat de tot din prima si niciodata nu mai esti primit inapoi chit ca-ti faci alte conturi fb cu diverse nume de utilizator. Nu stiu care e modalitatea de a fi prins cu ocaua mica, dar se vede treaba ca se poate.

Ce am invatat din aceste comunitati? Ca acolo unde nimanui nu-i pasa de nimic, frauda e la ea acasa, fie ca e vb despre vot hipermultiplu (a se citi sute de conturi clona de pe care se dau tot sute de voturi, am vazut si cereri de schimb cu peste 1000 de voturi !!! ), fie ca e vorba despre a zice din taste ca ai votat, si de fapt nici sa nu fi accesat linkul omului.

Cu cat creste rigurozitatea regulilor si controlul lor, cu atat lumea devine mai corecta si voteaza in mod real. In acest fel toata comunitatea de votanti este multumita. E drept ca poate dura 2 ore sa votezi tot wall-ul si apoi ai dreptul sa pui si tu cererea de vot (in caz contrar unul din admini face ca mesajul tau sa dispara si tu sa nu mai poti scrie pe wall), dar in urmatoarele 20-22 de ore, voturile oferite iti sunt returnate in totalitate.

Destul de bizar mi se pare mie, ca aceleasi persoane care fraudeaza in forumurile lasate la voia intamplarii, te voteaza cuminte si prompt pe grupurile cu restrictii maxime.

Extrapolând situatia la societatea unei tari, oare cum e mai bine: sa fie legi care nu se respecta si nu prea se aplica sau sa te ia naiba daca ai incalcat legea fie si cu un milimetru??!

Hai, va pup si Craciun fericit! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.