vineri, 5 aprilie 2013

Suleyman Magnificul rezumat ep. 57

 Efsun moare din cauza hemoragiei în urma avortului. Discuția în care ii spune lui Mustafa ca Hurrem vrea sa-l omoare este auzita de Mahidevran care de îndată merge la sultan sa-i spună cele auzite, însă acesta nu crede. Pe de alta parte, Mustafa merge la Hurrem cu mâinile pline de sânge, dezvăluindu-i ca știe totul despre ceea ce avea ea de gând să facă. Ibrahim, la fel ca și sultanul, nu este de acord cu răzbunarea pe care o dorește Mahidevran, iar Mustafa îl pune pe gânduri pe Suleyman, care consideră că nu trebuie să crezi cuvintele unei sclave, întrebându-l ce ar avea de câștigat, prin minciună, o femeie în ultimele sale clipe de viață?

Atunci Suleyman se gândește la un șiretlic pentru a o pune la încercare pe Hurrem, care se plânge în toate direcțiile că lumea o acuză pe nedrept. Îi dă o sticluță cu un lichid spunându-i că are de ales între a muri otrăvită sau a trăi pentru tot restul vieții ei, fără el. Hurrem, extrem de abilă, știind că îl are pe sultan la degetul ei mic, bea conținutul sticluței, spunând că nu ar avea nici un rost să trăiască știind că el nu a iubit-o niciodată cu adevărat. Apoi Suleyman o ia în brațe și o pune pe pat. Hurrem adoarme și la trezire el îi spune că în sticluță nu era otravă, ci un somnifer. În felul acesta sultanul o crede nevinovată.

Daye îi cere doctoriței care a provocat avortul lui Efsun să plece de la palat, pentru că e considerată vinovată pentru moartea femeii, chiar dacă a acționat din ordinul lui Valide. Gulșah trage cu urechea la ce discută cele două și îi propune doctoriței s-o omoare pe Daye, oferindu-i protecția sa. În altă zi, la hamam, Daye o avertizează pe odalisca Nigar să stea departe de Ibrahim pentru că Hatice îl urmărește, și dacă află de relația lor, va divorța, iar el va pierde toată puterea și banii. La rândul ei, Nigar îi spune lui Daye că este însărcinată, iar bătrâna o sfătuiește să scape de copil, că dacă nu, va fi dezastru. Nigar nu este de acord. Doctorița, care asculta la ușa întredeschisă, aude conversația și, după ce odalisca iese, pornește către Daye având un pumnal sub haină. Pentru că femeia o vede, nu poate s-o omoare, în schimb vrea s-o șantajeze, amenințând-o că dacă n-o lasă să stea în Palat, va dezvălui cele auzite, tuturor. Are loc o scurtă luptă între ele, apoi Daye îi dă o palmă, doctorița alunecă și moare lovindu-se cu capul de un vas de piatră.

Ibrahim începe să devină trufaș. Acceptă un cadou sub forma unui tron, începe să poarte inele la toate degetele, se laudă că de fapt, el este cel care conduce Imperiul Otoman și că ceea ce semnează el, nici sultanul nu mai poate anula. Celor mai mici în rang le cere să-i sărute mâna.

Valide încearcă să intercepteze informațiile despre Ibrahim, poruncindu-i urmăritorului său să-i spună tot ce află ei, și nu lui Hatice. Daye este alungată de la Palat, cu asentimentul sultanului. Ar fi trebuit executată, însă datorită serviciilor ei în slujba dinastiei, i se comută pedeapsa doar în îndepărtarea de la Palat. Mahidevran încearcă s-o influențeze pe Valide s-o aleagă pe Gulșah în locul lui Daye, dar spre surprinderea tuturor, regina-mamă o alege pe Nigar.
În drumul său către casă, Daye este atacată și jefuită de hoți, astfel că este nevoită să găsească adăpost tocmai acasă la Nigar. Între timp, Ibrahim o avertizează pe odaliscă de faptul că este urmărit și că relația lor trebuie să înceteze. Ea dorește să-i mai spună ceva, dar Pașa o îmbrâncește, n-o mai ascultă și pleacă. Toată scena este urmărită de către persoana pusă pe urmele lui, care imediat o informează pe Valide că Ibrahim a fost acasă la Nigar.

Comentariu personal: mă întreb de ce Halit Ergenc are parte tot de roluri de bărbat care acceptă să fie prostit în față de o femeie :) și în 1001 de nopți era la fel de ușor de manevrat de către infatuata de Șehrazat. Acum, diabolica de Hurrem îl joacă pe degete cum i se năzare. Până la urmă tipul de cuplu zugrăvit de scenariștii ambelor seriale este ceea ce noi numim "un bou și-o belea" :)))  mai decentă și mai echilibrată mi se pare odalisca Nigar. Temperamentul pasional și profund negativ al sultanei Hurrem în primul rând cred că e cam departe de realitate: o fi fost adevărata sultană o maestră a intrigilor, dar istoria consemnează că era o femeie cultă care îl ajuta pe Suleyman în treburile de stat, ceea ce serialul nu arată deloc.


Oana D.

Sursă foto: capturi video de pe site-ul http://www.turkweb.tv/
Multumiri,  Halit-Ergenc-fans-PASSIONATED

Acest articol este protejat de legea dreptului de autor. Nici o parte a textului nu poate fi preluată sub nici o formă și pe nici un fel de suport fără acordul meu explicit. Citește și anunt-legat-de-preluarea-materialelor.html



Pentru alte articole și rezumate referitoare la serialul Suleyman Magnificul și la elemente istorice din perioada otomană, vă rog accesați pagina Stele tv.



58 de comentarii:

  1. Buna seara, sunt Mihaela, si sunt de acord cu tot ce veti intreprinde impotriva celor ce "fura"intr-un fel munca dumneavoastra , iar pt. traducere MULTUMESC. Astept cu nerabdare continuarea. Oare ce o sa se mai intample si pana la urma cum o sa se termine??!!
    Toate bune , o seara si un weekend placut
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, Mihaela. Ma bucur ca sunteti alaturi de mine. N-o sa pateasca nimic, se va sterge continutul copiat, sau n-o sa mai apara la cautarile Google. Dar daca vor continua sa copieze, se poate ajunge pana la banarea definitiva a IP-ului (sau clasei de IP-uri, daca are IP dinamic) de la internet, adica nu va mai avea deloc acces pe internet, nu doar pe Facebook. Insa asta e o masura radicala si nu cred ca se va ajunge pana acolo. Aseara deja am depus o reclamatie la Facebook (un blogger inimos mi-a dat exact linkul formularului de reclamatie pentru violarea dreptului de autor).

      In serial se va intampla ceea ce s-a intamplat si in realitate, in linii mari. Datorita rautatii si intereselor lui Hurrem, Suleyman isi va executa propriul fiu - Mustafa - ca si pe cel mai bun prieten, Ibrahim. Din fericire, Hurrem nu va ajunge niciodata sa-si vada implinit visul de a deveni Valide (uneori ma gandesc daca nu cumva Suleyman s-o fi trezit la realitate, si n-o fi omorat-o cu mainile lui :)) ) pentru ca moare pe la 54 de ani, se presupune ca de cancer uterin, de la atatea nasteri (a mai avut un fiu, care a murit de mic, dar in serial nu au mai aratat si asta).

      Ștergere
    2. P.S. N-as zice ca doar traduc, mai am si cateva surse turcesti care vorbesc despre serial, dar pe scurt si cam pe alaturi de ceea ce se intampla in film. Cei de la pagina de fb "Halit Ergenc's fans passionated" dau foarte multe detalii din episoade (articolele lor sunt uneori de doua ori mai lungi ca ale mele) si exact in ordinea scenelor din film, ceea ce fragmenteaza mult actiunile. Dupa parerea mea.

      Ștergere
    3. Buna seara, Mihaela sunt si va multumesc mult pt. promtitudinea cu care mi-ati raspuns.Si atunci si acum rautatile se pedepsesc daca nu de semeni de Divinitate.Abea astept continuarea .
      o seara placuta si un inceput de saptamana cat mai fructuos
      Mihaela O

      Ștergere
    4. 'neața, Mihaela. Eu nu mă gândesc la o pedeapsă în adevăratul sens al cuvântului. Fetele care fac pagini de facebook cu subiectul acestui serial copiază tot ce scriu ele acolo despre film și actori, de pe alte bloguri (pe blogatu.ro îl copiază, de pe un alt blog numit suleyman-magnificul, sau asa ceva, copiază), pozele le iau de pe net, alte informații preiau din ziarele online. Și mereu fără să specifice sursa. Dacă pe ceilalți nu-i interesează că asemenea pagini le fură din trafic și implicit din venituri, este problema lor. Mie mi-a scăzut traficul de la 30.000 de vizualizări zilnic la cel mult 10-12.000 în serile cu serial la tv, iar in rest am doar 1-2.000, de când don'șoarele îmi copiază la greu articolele.

      Eu vreau respectivele articole duplicat șterse. Atât.

      Ștergere
    5. cand avem un prim ministru care-si copiaza teza de doctorat (daca toti am mai copiat prin scoala, ca sa ajungem la o diploma, nimeni nu-i cerea lui Ponta sa-si faca doctorat) nu prea mai avem nimic de facut. Asta este tara, iar efortul de a-ti cauta dreptatea este imens, ca sa nu mai zic si de efortul nervos. Daca-ti foloseste acest trafic, va trebui sa oferi tot timpul altceva, inainte de a-ti fi copiat. Nu cred ca ai alta sansa. Ne asumam, toti, obiceiurile din tara asta, dar peste tot in lume exista piraterie.

      Ștergere
  2. Buna ziua,
    Va multumesc pentru munca pe care o faceti.

    O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Oana. Cand vei publica si rezumatul episodului 58? :) si o intrebare, va ramane in final suleyman cu hurrem? te intreb gandindu-ma ca probabil tu ai vazut episoadele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa precizez, cand am cateva ore libere, cam 2-3 ore.
      Da, Hurrem si in realitate a ramas cu Suleyman, dar moare inaintea lui, cu 8 ani inaintea mortii lui. Insa ea a murit la 54 de ani iar Suleyman la 72.

      Ștergere
  4. Iti multumesc mult, Oana. Esti foarte generoasa dedicandu-ti cateva ore libere pentru noi. Sunt sigura ca esti o persoana minunata. Iti doresc mult succes in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc mult! Voi sunteti minunati, cei care veniti sa cititi despre serial pe blogul meu. Mult succes voua, cititorilor acestor pagini!

      Ștergere
  5. vorbeste frumos de hurrem,.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anonima, mie Hurrem nu-mi place ca si caracter. Daca tie, da, foarte bine, eu iti respect parerea, dar nu ti-o adopt. Nu gandim toti la fel si nu vedem toti lucrurile din acelasi punct de vedere. Eu o percep ca pe o fiinta profund negativa in interior.

      Avand in vedere ca este blogul meu, adica, stii tu, "casa" mea, scriu ce-mi place mie si asa cum vad eu lucrurile

      Ștergere
    2. Multumesc Oana pt tot ce faci! Eu ma numesc Roberta.As vrea sami raspunzi la o intrebare tie de cine iti place din film si ca fata si ca baiat. Mie de Hurrem si Malkoglu si de Nigar uite daca vrei sa mai vb. Iti las id meu de facebook Roberta Alexandra Varniski

      Ștergere
    3. Roberta, multumesc pt ID, eu nu prea am timp de mess, insa mai intru uneoriș id-ul meu e acelasi ca si adresa de pe blog oana1964 pe yahoo.

      Păi, acuma sunt doua categorii: fizic imi place Hurrem, Mihrimah (cand creste), Suleyman si Bali Bey. Totusi e greu de ales, sunt multi actori frumosi, si actritele la fel. Ca si caracter, imi plac personajele Suleyman, Bali Bey, Ibrahim, Matrakcî iar la fete imi placea Isabella Fortuna, imi place Nigar (poate mai putin faptul ca are o relatie cu Ibrahim, dar in contextul acelei epoci era perfect normal) si Daye. Ba chiar si Hatice, cu toate ca e cam instabila psihic.

      Ștergere
    4. Multumesk foarte mult pt raspuns dar cred ca ati inteles gresit ID pe care vilam dat este de Facebook. Si mai o intrebare daca nu va suparati sa vo adresez.Cine va ajunge sultanMustafa,Mehmet,Selim,Bayazid,Changir)? Si inca una.Cand veti pune si rezulmatul ep-ului 59 (Desigur numai daca aveti timp)Va multumesk inca o data pt. Tot ce faceti si pt ca socializati cu mine!Va doresc multa fericire

      Ștergere
    5. Ai dreptate, Roberta, cred ca nu am observat eu prima data, am citit ID si m-am gandit automat la un ID de mess. Dupa moartea lui Suleyman ajunge sultan Selim. Ceilalti mor din diferite cauze, iar Cihangir oricum nu avea dreptul la tron pentru ca era handicapat fizic, si candidatul la tron trebuia sa fie perfect sanatos. Rezumatul ep. 59 il pun saptamana viitoare, dar nu pot preciza in ce zi.

      Ștergere
    6. P.S. si eu iti multumesc ca mi-ai dat id-ul de facebook. Ti-am dat add.

      Ștergere
    7. Buna Oana vreau. Sati multumesk.pt ca mai adaugat ca prietena pe facebook si pt ca imi raspunzi la intrebari.Vreau sati mai pun o intrebare. Cu Mahidevran ce se va intampla? Apropo eu o urasc .Tu? E foarte rea.Si. tu. Poti vedea epiosoadele pe net inainte ca sa fie difuzate la TV? Daca Da imi spui si mie pe ce te uiti?Este incredibil faptul ca o femeie de varsta dumneavoastra poate face acest lucru .Este f. Greu sa traduci.In concluzie BRAVO!

      Ștergere
    8. P.S tot Roberta sunt. si apropo daca te intrebai cumva ce varsta am pai am 11.Sa nu crezi cumva ca rad de tine sau ceva de genu .Dupa cum poti vedea si pe facebook. Pozele mele e deajuns sa. Vezi ca sunt un copil

      Ștergere
    9. Eu (Roberta) am scris cele doua mesaje de mai sus

      Ștergere
    10. 'neata, Roberta, numele tau imi aminteste de o fosta colega de facultate, plecata de mult timp in Italia. Nu m-am gandit ca razi de mine, asa cum nici eu nu rad de voi pt ca sunteti copii.

      Nu stiu, deocamdata, in serial ce se va intampla cu Mahidevran, in realitate ea a fost trimisa cu Mustafa la Manisa, adica intr-o alta regiune a Imperiului Otoman. Imi place actrita care este foarte fina, desi cam prea slaba, dupa gusturile mele. Rolul e asa cum sunt mai toate rolurile de femei de varsta tanara sau mijlocie in serialele turcesti: adica predomina latura negativa in detrimentul calitatilor. Atat cat am vazut eu seriale turcesti, sunt putine roluri feminine in care personajul sa fie mai mult bine intetionat si saritor decat interesat pana la crima in a-si atinge scopurile.

      In orice caz, cred ca atunci cand vei fi mai mare si vei avea un prieten cu care vei spera sa ramai toata viata, dar pe care ti-l va "fura" alta, o vei intelege pe Mahidevran si o vei vedea cu alti ochi :)

      Da, eu vad episoadele pe turkweb.tv asa cum am mai spus in articolele mele, sau pe orice2012.blogspot.ro insa acolo am observat ca unele episoade mai vechi au fost sterse.

      Mie nu-mi este greu sa traduc, asta fac ca meserie, predau engleza de peste 20 de ani, dar sa traduci, apoi sa pui totul intr-o forma coerenta, sa faci textul sa sune romaneste, si apoi sa-l tastezi in forma finala, sa revezi unele scene din film, sa faci capturi de ecran, sa editezi pozele si sa le dai luminozitatea/contrastul si marimea dorite, inseamna ceva timp, nu crezi?

      Ștergere
    11. Buna Oana tot Roberta sunt multumesk pt raspuns .Sa sti ca mie miar fi f.greu sa traduc.Uite sa stii ca si eu stiu o limba si acea este limba italiana stiu sa scriu,sa citesc,sa vb dar eu as vrea sa stiu si limba turca.Uite sa sti ca ai dreptate in legatura cu Mahidevran.As vrea sati mai pun o intrebare.Cine va ajunge Valide?

      Ștergere
    12. La un moment dat te obisnuiesti, deocamdata probabil nu ai prea mult exercitiu la traduceri :) Limba turca am citit pe net ca este foarte diferita de limbile europene. Mie mi-ar fi greu s-o invat, cred. Dar tu esti foarte tanara si la anii astia invatatul este mult mai usor.

      Mahidevran, intr-o prima faza. Dupa ce pleaca la Manisa cu Mustafa, cred ca Hurrem va prelua functia.

      Ștergere
  6. Felicitari! Ai un blog foarte bine scris si plin de informatii! Multumim ca in timpul liber iti faci taimp sa ne rezumi episoadele din acest serial! Am un mesaj pentru toate don'soarele care copiaza continutul acestui minunat blog:RUSINE! Tu iti sacrifici timpul pentru a ne oferi noua,fanii acestui serial, mici bucurii iar aceste don'soare dau de doua ori din mouse pentru a avea cititori.Eu ma bucur mereu cand pui aceste rezumate si intr-un fel sunt mai fericita decand ti-am descoperit blogul.Iti citesc cu placere blogul si sa stii ca ai un fan in plus. Inca o data FELICITARI si tine-o tot asa! O zi cat se poate de minunata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Oana Hurrem face tot serialul, ma refer si ca actrita si ca personaj.Trebuie inteleasa ambitia ei si jocurile murdare care le face deorece de ea depinde supravietuirea copiilor ei plus ca o data ajunsa in acea pozitie nu are de ales trebuie sa mearga mai departe.Peste tot in jurul ei sunt intrigi si rauvoitori care uneltesc mult mai mult ca ea.Fiecare-si apara cocoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar mie mi se pare ca Suleyman si cu Ibrahim fac tot serialul ....

      De la bun inceput nu am putut sa sufar personajul Hurrem, creionat de producatori. Actrita e frumoasa, dar sa nu confundam frumusetea ei fizica si "calitatile" personajului. Eu nu vad nimic frumos in a-ti sacrifica propria fiica (o sa vedeti mai incolo) ca s-o mariti cu cine vrei tu, ca mama, doar pt ca acel barbat iti este devotat tie (Rustem Pașa) si iti face jocurile murdare.

      De altfel, nici istoria n-o ridica in slavi pe Roxelana, considerata autoarea morala a decaderii Imperiului Otoman.

      Ștergere
  8. da destul de interesant . bun ca am aflat ca hurrem nu moare ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hurrem nu moare acum, ci mai incolo.

      Ștergere
    2. Cand in ce episod?

      Ștergere
    3. Nu stiu exact, nu le vad decat cu o saptamana inainte sa fie difuzate. Poate in vacanta de vara o sa vad toate episoadele, in timp ce Kanal D va face pauza de vara.

      Ștergere
    4. Multumesc mult pentru imformatie.

      Ștergere
  9. Buna Oana ! Sunt Ludmila si iti admir tota munca care o depui pentru noi cei care suntem interesați de acest minunat serial... Abia astept ep.58 si evident toate cate vor mai fi... M- a căpătat acest seria, mai ales povestea plină de istorie si traditii! Te felicit pt timpul acordat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc ca-mi apreciati blogul! :) Episodul 58 este deja postat, mergeti la pagina "Seriale" ca gasiti acolo toata lista rezumatelor de pana acum si linkurile altor articole cu acelasi subiect.

      Ștergere
  10. Hurrem face tot serialul. Ea si iubirea ei pt Suleyman, restul sunt prostii... Cine a iubit cu adevarat, stie ca faci orice pt a fii doar tu langa persoana iubita. E de notorrietate iubirea dintre ei, iar faptul ca s-a ajuns la diverse asasinate (Ibrahin, Mustafa), acestea toate au fost intemeiate, bazate pe temeri reale de tradare. Pana la urma nu a fost vina Roxelanei ca Selim a adus declinul Imperiului.
    PS: multumim pt rezumatele anticipate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) fiecare cu parerea sa. Eu nu incerc sa conving pe nimeni de nimic.

      Ștergere
    2. P.S. Cu placere, din pacate am inteles ca foarte curand se va termina sezonul 2 si va urma o pauza pana la toamna.

      Ștergere
    3. da asa este... pauza va fi pana pe 9-10 septembrie ... din pacate .. :(

      Ștergere
  11. thank you pentru rezumatul episodului care urmeaza. Secventele din acesta m-a fcaut foarte curios, mai ales ca citisem ce ofera wikipedia.
    Caracterul personajelor este cel inteles de regizor si scenarist. Daca au sesizat realitatea sau au creat un personaj fals nu avem cum sa stim. Aici vorbim de personaje care au existat in realitate. Hurrem a nascut la 15,16,17, 19 anu, etc. In serial ii sunt atribuite comportari care nu cred ca sunt posibile la aceasta varsta si mai ales acum (aproape) 500 de ani. Apoi al doilea baiat i-a murit la 2 ani, cred ca a fost omis in serial. Cihangir va trai vreo 22. Ibrahim va fi executat pentru averea pe care si-o dobandeste, pana acum nimic nu arata asta. Palatul in care locuieste este ceva obisnuit pentru sora preferata a sultanului. Executia primului cumnat si, ulterior a lui Ibrahim si a lui Mustafa ne face sa credem ca Suleyman a fost mai degraba criminal decat un justitiar (asa cum este considerat de turci). Fiola pe care o va bea Hurrem este o logica contrara sultanului justitiar. Nu poti sa nu crezi ca Hurrem a incercat otravirea fiului-vitreg, mai ales ca din film se distinge pozitia in societate a femeii fata de barbat ai a sotiei fata de primul fiu.
    As fi curios daca serialul va prezenta toata viata lui Suleyman. Decesul sultanei-mama urmeaza in scurt timp, apoi al lui Ibrahim si, peste vreo 20 de ani a lui Mustafa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personajele sunt create sa atraga telespectatorii, doar serialul e menit sa placa si sa aduca profit, ceva cat se poate de normal. Bineinteles ca sunt inventate multe lucruri, dar ele sunt in mare asemanatoare persoanelor reale din istorie. Criminalul este acela care omoara in scopuri personale, insa un rege pe vremurile acelea omora, printre altele, pentru inalta tradare, ceea ce nu este considerat o crima. Sigur ca privind lucrurile cum au fost ele in realitate, toti conducatorii de state pana la perioada moderna sunt niste criminali. Oare o fi existat vreunul care sa nu-si fi omorat rivalul politic sau sa nu fi condamnat la moarte vreun nevinovat doar pt ca il suspecta ca doreste sa-i uzurpe tronul?

      Mai multe fapte sunt prezentate subiectiv in serial. In realitate Hurrem a mai avut un copil care a murit de foarte mic, asa cum ai spus si tu. Mahidevran este inlaturata definitiv de la palat imediat dupa ce o bate pe Hurrem la inceputul relatiei cu sultanul - deci toata rivalitatea dintre ele din serial este inventie, personaje precum Isabella Fortuna sau Firuze (urmeaza sa apara prin ep.66) nu au existat in realitate. Hurrem era o buna sfatuitoare a sultanului in materie de politica externa - ceea ce nu este aratat, si era o femeie foarte culta, iarasi nu se arata in serial, iar Suleyman era numit legiuitorul/Kanuni pt ca a alcatuit personal un cod de legi in special economice, ceea ce iarasi nu este prezentat in serial.

      Ștergere
    2. de acord ca regizorul schimba filmul ca sa fie atractiv, dar in filme istorice este bine sa respecti realitatea arhicunoscuta. Acel copil care moare de mic (interesant este ca Suleyman ajunge la 72 de ani, probabil foarte rar in acea vreme) nu este prezentat, in schimb avem acea operatie foarte riscanta a lui Cihangir, o intindere de oase dupa aspect, dupa care Suleyman sufera un posibil infarct (cam la asta ma gandesc). Nu stiu cat de mult s-a notat ce s-a intamplat atunci, sigur nu existau ziare, turcii foloseau caractere arabe pana la Kemal Ataturk, deci e greu de stiut ce personaje au existat (acel Matrakci sau Bali Bey). Uciderea rivalilor ? Daca nu gresesc, Vlad Tepes nu l-a ucis pe Radu cel Frumos (wiki nu scrie), alti frati au alternat la domnie (Antioh cu Dimitrie Cantemir, iarasi daca memoria ma ajuta). La turci se pare ca a fost un obicei sa se ucida, chiar frati fiind. Scriam mai sus ca mi se pare anormal ca o fata rapita la 14 ani sa lupte atat de mult pentru un iubit de 20 impotriva mamei acestuia. Vad pe wiki ca rivalitatea cu Mahidevran explodeaza dupa moartea sultanei-mama (1534 - deci trebuie sa urmeze la Kanal D), aici cred ca se respecta istoria, voi vedea dupa. Sfatuitoare a sultanului probabil va deveni dupa inlaturarea lui Ibrahim (1536) cand Hurrem va avea 30 de ani. Este greu de inchipuit cum poti sfatui inainte de 20 de ani. Depinde si cat ai vazut din serial, eu sunt la episodul 56 si cum nu stiu turca nu are rost sa vad mai departe, astept Kanal D. De curiozitate, imi poti spune la ce episod au ajuns cu filmarile ? Am vazut pe net chiar 97, deci mai avem destul de mult si pentru mine serialul este agreabil.

      Ștergere
    3. Nu mă pricep foarte bine, însă mă gândesc că dacă se respectă prea mult adevărul istoric, atunci filmul este unul mai mult documentar decât artistic. Zic și eu. Fapt este că în serial sunt și câteva adevăruri distorsionate, după cum ai observat și tu. Presupun că presa a apărut mai târziu. Gutenberg inventase deja tiparnița, dar ziarele apar în secolul al 17-lea. Dar există documente și pe ele se bazează istoricii în afirmațiile lor. Din câte îmi amintesc (am citit mai multe articole istorice despre Suleyman și perioada respectivă) a avut într-adevăr un atac de cord. Cauza nu știu dacă este handicapul lui Cihangir. Zici ca ti se pare anormal ca o fata de 14 ani sa lupte pt un iubit de 20 împotriva mamei acestuia :) ai dreptate, Roxelana mai întâi a câștigat aprecierea sultanei mamă, dar nu mai era la fel de captivant serialul dacă Valide ar fi fost de partea ei de la început :)) Si eu tot pe wiki am citit (dar pe pagina engleza http://en.wikipedia.org/wiki/Hurrem) ca Mahidevran/Gulbehar fusese de mult exilata din cauza ca o batuse pe Hurrem. Da, asa era traditia la otomaniȘ daca erau mai multi mostenitori ai tronului de sex masculin, cel care reusea sa-i omoare pe toti ramanea sultan. Era fraticid, dar era traditia lor. Hurrem se presupune ca il sfatuia pe sultan pt ca au fost gasite 2 scrisori ale ei catre regi din Europa, intr-adevar, nu la tinerete si nici la 30 de ani, ci pe la 49 de ani. Nu am vazut mai mult decat tine din serial. Nu am avut timp sa mai vad episoadele in avans, si nici nu inteleg turceste - asta ma enerveaza :D dar pe turkweb.tv s-a ajuns la episodul 94. Filmarile trebuie sa fie si mai inaintate. Aud - tot de pe net, pe FB - ca serialul va avea 4 sezoane si ca se va urmari si viata lui Selim II. Am cautat informatia si prin ziarele noastre online si nu am gasit asa ceva. Mai caut....

      Ștergere
    4. P.S. Matrakcî și Bali Bey au existat și în realitate. Primul era corespondentul de război, ca să zic așa, era cel care scria cronicile vremii, iar al doilea era vărul lui Suleyman, un boier cu adevărat foarte apreciat la curtea sultanului. Dar poveștile lor, în detaliu, din serial, sunt probabil fictive.

      Ștergere
    5. viata este, de multe ori, banala, dar un film trebuie sa aibe scene de atractie, altfel nu ar fi urmarit, cred ca suntem de acord cu acest lucru. Am vazut ieri episoadele 24 si 25, sfarsitul lui Leo. Normal, regizorul incheie ep.24 cu scena rahatului otravit (se cam repeta, in ep.57, fiola care i se da lui Hurrem). In ambele cazuri, tractia este maxima. Candva citeam de multele incercari de ucidere ale lui JR din Dallas (un serial cu mult succes la public, pe atunci). Asta face parte din regie: scene de suspense. Initial am citit varianta engleza pe wiki, apoi, mai simplu, cea tradusa. Adevarul istoric putea fi respectat, in ceea ce-l priveste pe copilul mort la 2 ani. Iti dai seama ca si in acest caz exista emotii puternice. Pe wiki (in romana) vad ca Mahidevran pleaca dupa acea bataie cu Hurrem. Eu inteleg ca se intampla dupa moartea luiu Valide. Cihangir se naste in 1533, Valide moare in 1534, deci serialul se afla intre aceste date. Probabil ca trebuie sa trec cu vederea discrepanta intre personajul de film care are un conflict permanent cu valide si realitatea ca era o adolescenta de 14-24 de ani care nu s-ar fi putut manifesta cu atata maturitate. Ar mai fi abordarea diferita in cazul Mustafa nou-nascut si Efsun gravida. Atunci cand Mustafa a fost conceput, posibil Mahidevran era ca si Efsun, o iubita a printului mostenitor. Mustafa se naste si va fi mostenitorul sultanului pana acesta il elimina, in timp ce Efsun este fortata sa avorteze. Decesul ei este perfect plauzibil pentru acei ani (chiar si pentru anii 1980, in Romania obsedatului Ceausescu, chiar am avut o prietena care a murit destul de tanara). Dar de ce Mahidevran a nascut (un mostenitor)iar Efsun nu este lasata ? Asta ca idee, filmul se poate adapta realitatii ca Mustafa nu da un mostenitor (caz in care Selim ar fi avut un concurent). Asa ca vom avea de vizionat si sezonul urmator (mai sunt si relatiile comerciale intre Kanal D si producatorii filmului), presupun ca acum se va opri la ep 60, iar decesul lui Valide se impune, dupa care rivalitatea nurorilor ei devine maxima (wiki).
      Oricum, ma bucur ca am parte de acest serial, politica de pe canalele de stiri imi mananca nervii si nu avem nicio sansa sa schimbam dispretul cu care suntem tratati de autoritati, asa ca un divertisment este binevenit. Exuberanta fortata din emisiunile noastre iarasi imi displace, asa ca un serial plin de intrigi este binevenit.

      Ștergere
    6. Se poate sa ai dreptate in legatura cu bataia dintre Hurrem si Mahidevran, in wiki scrie ca a avut loc in asa fel incat alungarea ei a insemnat dpdv oficial plecarea impreuna cu Mustafa in sangeac. Probabil am citit eu pe repede inainte, ca de obicei, din lipsa de timp. Si totusi, dupa aceea zice ca Hurrem a devenit haseki fara rivala, haseki=favorita, insa ea era deja sotie legitima. Deci..... incurcate sunt sursele wikipediei :D (e mai simplu in romaneste, dar de cele mai multe ori este incomplet textul din lb. romana, față de cel original).

      Mustafa/Printul mostenitor, nu avea voie sa aiba copii inainte a merge in sangeac si de a fi guvernatorul unei regiuni, de aceea Efsun a fost obligata sa avorteze, dar asta deja s-a spus in film, intr-unul din episoadele de sapt. trecuta, parca.

      Totusi as zice ca adolescența de azi nu e comparabila cu aceea din vremurile respective, cand de foarte tineri copiii se maturizau, se casatoreau si luau viata in piept. Si, de fapt, nu se stie exact cati ani avea Hurrem, unii zic ca s-a nascut in 1500, altii ca in 1505 - adica in 1520 cand a fost capturata de tatari avea ori 15 ori 20 de ani. Sa nu uitam ca Alexandru cel Mare ajunge rege la 20 de ani si in 10 ani lasa o amprenta greu de egalat in istorie. In lumea de azi n-am prea vazut politicieni de mare rasunet care sa fie atat de tineri.

      Mustafa a avut un copil botezat chiar Suleyman, dar si asta moare devreme.

      Si eu cred ca la ep. 60 Kanal D va intrerupe serialul pt pauza de vara.

      Politica ma lasa indiferenta de mai mult timp. Am inceput sa vad ca asa suntem ca popor de cand lumea si ca astfel de conducatori am avut aproape mereu. Intrigile serialului ma obosesc oarecum (n-as fi putut trai intr-o asemenea atmosfera in care barfa sa poata deveni adevar, doar pt ca nu existau metode a demonstra ce si cat este adevarat din ceea ce se vorbeste pe la colturi. Daca eram in locul lui Suleyman de mult ii zburam capul lui Hurrem!!), dar pentru ca-mi plac actorii, costumele, bijuteriile si decorurile, ma uit cu placere la serial, chit ca uneori ma mai fura somnul chiar in mijlocul actiunii :))))))))))

      Ștergere
  12. Bravo! AI facut UN rezumat de MILIOANE! Eu sper ca vei continua mai departe ,pentru ca faci o treaba foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri! :) O sa continui pana cand face KanalD pauza de vara.

      Ștergere
  13. buna am si eu o pagina cu suleyman vas ruga frumos daca as putea sa iau si eu rezumatul dar osa zic sursa pe poza si linkul la descriere as putea?
    astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca pui linkul blogului meu, nu am de ce sa ma supar, dimpotriva :)

      Ștergere
  14. buna!pagina asta fura de la tine https://www.facebook.com/pages/Sultana-Hurrem/356794211103005 daca te ajuta cu ceva:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc mult pentru toata munca depusa pentru noi, fanii acestui serial. Va apreciez foarte mult.Sunteti o persoana minunata si deosebita. Cu drag, Melania

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu din cauza lui Hurrem moare Ibrahim ,plus ca Ibrahim era prieten cu Hurrem pentru ca veneau din aceeasi tara. Nu mai confundati filmul cu istoria. Hurrem a fost Valide de la varsta de 28 de ani. M-am mai documentat si eu din istorie si nu a fost chiar asa cum este in filmul asta. Ca a existat rivalitate asta e altceva, peste tot a fost asa. Dar in film se exagereaza la greu doar ca sa fie filmul mai atractiv. Ca pana la urma nici rochiile lor in realitate nu erau asa de sexy:)). Serialul e serial, istoria ramane istorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate am inteles, atat filmul cat si istoria spun ca Hurrem era rusoaica iar Ibrahim era din Parga, Grecia. Mai nou am citit ca un istoric turc apreciaza ca de fapt rivalitatea dintre Hurrem si Ibrahim a existat pt ca Ibrahim ar fi fost indragostit de Hurrem (!) si ea l-a preferat pe sultan. O fi fost... Totusi din cate se spunea in articol, acel istoric nu se baza pe documente - in acest caz, probabil ca nici nu avea cum - ci pe presupunerile dansului, avand in vedere ca acela care a adus-o pe Hurrem ca sclava la palat a fost Ibrahim. Pe de alta parte eu am gasit un material scris de o doamna istoric, in care se spune ca acest lucru este o legenda, pentru ca nu exista documente care sa ateste cine a adus la palat sclavele intre care era si Roxolana. In fine, daca nici istoricii nu se pun de acord asupra unor lucruri, ce sa mai zicem noi....

      Corect, costumele femeilor din acea epoca nu erau chiar asa de decoltate ca in film. Vedeti si picturile in care apare Hurrem.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.