duminică, 8 septembrie 2013

Conspiratia iataganelor. Prezentare

Titlul original - Bir Zamanlar Osmanlî Kiyam
Gen: serial istoric, dramă, acțiune, romantic
Episoade: 20
Producător: Hersey Film, Turcia
Regizor: Altan Donmez

Pentru linkurile rezumatelor la episoade derulați pagina.

Povestea are loc la începutul secolului al 18-lea în timpul domniei sultanului Ahmet al III-lea. Imperiul Otoman este expus la multiple pericole externe. Una dintre cele mai serioase vine din Persia (Iran). Pentru a subjuga imperiul, șahul Persiei pune la cale un complot și îl trimite la Istanbul pe fiul său, pe care intenționează să-l urce pe tronul imperiului, ca sultan, dacă planul îi reușește. Pentru a-l pune în aplicare este ajutat de Kasîm și sora acestuia, Canseza, care sunt ostili imperiului deoarece și-au pierdut tatăl sub acest regim fără nici un motiv explicit. Ei acceptă să fie părtași la complotul șahului Persiei și astfel să submineze Imperiul Otoman.

Kasîm și Canseza îl însoțesc pe fiul șahului Persiei până la Istanbul. Pe de altă parte, sultana Hatice, sora lui Ahmet al III-lea, care locuiește la palatul TopKapî, are mereu vești proaspete de la iscoadele imperiului. Astfel, ea află că se vor isca niște răscoale în Istanbul, datorită unor provocatori străini, dar mai multe detalii nu poate afla. Pentru ea lucrează câțiva oameni de încredere care încearcă să împiedice răscoalele, dar nici ea și nici oamenii ei nu-și închipuie că de data asta va fi mult prea greu să se restabilească pacea.

Acționând pentru a descoperi conspirația împotriva Imperiului Otoman, sultana Hatice își pierde pe cel mai bun și de încredere ajutor. Din cauza acestei crime, Murat se pomenește în toiul evenimentelor. Murat este un tânăr chipeș care trăia liniștit cu soția lui. Aceasta este omorâtă de către Kasîm pentru că era singurul martor ocular al crimei împotriva omului de încredere al sultanei. Astfel, Murat ajunge să se alieze cu Hatice pentru că vrea să afle cine i-a omorât soția. Însă povestea se complică în momentul în care Canseza se îndrăgostește de Murat.

În acest serial vom urmări evenimente istorice reale împletite cu acțiuni și personaje fictive pline de mister, răsturnări de situații, iubire, prietenie și ură, toate în același timp. Va reuși Șahul Persiei să-și ducă planurile la bun sfârșit? Canseza va uita vechea ură și va începe o viață nouă alături de Murat? Ce se va întâmpla când Murat va afla cine sunt Canseza și Kasîm? Ce va aduce Imperiului Otoman răscoala lui Patrona Halil?



Răspunsul la aceste întrebări îl vom afla urmărind serialul Conspiratia iataganelor difuzat la National TV din 19 septembrie 2013.



Distribuția serialului

Türkan Şoray sultana Hatice - sora lui Ahmet al III-lea. Împreună cu soțul său, Marele Vizir Ibrahim Pașa, va conduce guvernul imperiului până în 1730. Acești ani sunt cunoscuți în istorie drept Perioada Lalelelor. Unii istorici o consideră adevărata conducătoare a imperiului sub domnia fratelui ei.
Cemal Hünal
Murat



Aslı Tandoğan
Canseza

Tolga Karel

Kasîm



Hazım Körmükçü


Ibrahim Pașa - Marele Vizir al Imperiului Otoman în Perioada Lalelelor (sec. al XVIII-lea). Mai este cunoscut sub numele întreg de Nevşehirli Damat İbrahim Pașa.



Kerem Atabeyoğlu

Ahmed III


Fırat Tanış

Patrona Halil - instigator de origine greacă a unei revolte populare împotriva lui Ahmet al III-lea, pe care l-a detronat în 1870 și în locul căruia l-a adus pe Mahmud I, fiu al lui Mustafa al II-lea, fostul sultan al Imperiului Otoman, frate al lui Ahmet al III-lea. Revolta pune capăt Perioadei Lalelelor (Laleli devri).



Melike Öcalan

Emine Mihrișah, a doua soție, franțuzoaică, a lui Ahmet al III-lea, mama lui Mustafa al III-lea


Leyla Göksun
sultana Fatma

Suat Sungur

Ibrahim Muteferrika - diplomat și om de litere otoman provenit din Transilvania



Rezumatele episoadelor:

Conspiratia iataganelor, prezentarea serialului,  
Conspiratia iataganelor rezumat episodul 1,
Conspiratia iataganelor rezumat episodul 2,  
Conspiratia iataganelor rezumat episodul 3,
Conspiratia iataganelor rezumat episodul 4,
5, 6,... (publicarea rezumatelor a fost întreruptă de autoarea blogului datorită concediului)





5 comentarii:

  1. Ce nume si-au tras sora sultanului si cu marele vizir,nume care-mi amintesc incredibil de mult de un serial ce ma calca pe nervi ca nu mai incepe!Mama mea vitrega se uita la Iffet,si cand a inceput noul sezon din Suleyman,ea m-a intrebat ce o sa se-ntample cu pogramul.I-am spus ca Iffet va fi luni,iar Suleyman marti.Era suparata cred ca Sulica ocupa timpul alocat serialului ei,dar de fapt,Iffet ne-a furat noua timpul.Parca insemna virtute.Furatul nu semnifica o virtute:))(stiu ce s-a intamplat de fapt,dar vroiam sa va amuz)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o coincidenta istorica, Daria. Si eu am remarcat-o :)
      Iffet inseamna virtute (feminina, adica virginitate, castitate - de altfel in engleza numele personajului este tradus Chastity). Da... ne-a furat serialul preferat pt ca asa e moda pe la televiziunile noastre, vara e alta grila de programe. Am impresia insa, ca de data asta s-au grabit sa revina la Suleyman, initial nu era programat atat de devreme, as zice ca trebuia sa-l reia ceva mai incolo de inceputul lui septembrie, poate prin octombrie.

      Eu asa tin minte, dar drept e ca le mai amestec.

      Ștergere
    2. Coincidenta asta o vazusem dinainte,ca am mai citit pe wikipedia(daca n-are omu'ocupatie :))).

      Ștergere
  2. ati relat conspiratia iataganelor care are oar 20 de episoade,scurt, ar de ce dupa 2 ani nu e tradus????ziceti sub on line in romaneste si surpriza e doar in turca??????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ati gresit site-ul pe care doreati sa comentati. Eu nu pun fisiere video, ci rezumate in avans la episoade.

      Conspiratia iataganelor n-a fost niciodata difuzat cu subtitrare in romana pe internet. De aceea am intrerupt rezumatele dupa cateva episoade, pt ca eram intr-o perioada aglomerata la un moment dat si am pierdut vreo 4 episoade la tv, apoi nu am mai avut cum sa le vad in romaneste ca sa pot intelege ce se intampla mai departe, pentru rezumatele in avans pe care le scriam.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.