vineri, 29 noiembrie 2013

Suleyman Magnificul, sezonul 1, rezumat

Ne aflăm în secolul al 16-lea, în anul 1520. Printul Suleyman, fiul sultanului Selim, află pe când se afla la vânătoare în districtul Manisa pe care îl conducea, că tatăl său a murit și că trebuie să se întoarcă la Istanbul să preia tronul, el fiind singurul fiu, deci moștenitor al sultanului. Suleyman avea deja o familie, o kadînă favorită, Mahidevran, de care credea că nu se va despărți niciodată, și un fiu, Mustafa.

În acest timp, o fată dintr-un sat al peninsulei Crimeea, numită Alexandra, urma să se căsătorească cu un flăcău, Leo, pe care îl iubea. Dar soarta, prin loviturile sale de teatru, îi schimbă cursul vieții definitiv, prin intermediul unei hoarde de tătari care pradă satul și o răpește pe Alexandra, în același timp omorându-i familia. Singurul despre care nu va ști nimic multă vreme, va fi Leo, iubitul ei, pe care îl va reîntâlni peste ani și care va muri sub ochii ei.
Alexandra este dusă pe o corabie, unde se împrietenește cu Maria. Rebelă fiind din fire, se împotrivește statutului de sclavă care se configurează la orizontul vieții ei, dar protestele sale mai mult îi fac rău. Într-un sfârșit, va ajunge în haremul sultanului Suleyman, unde la început va face gălăgie ori de câte ori va avea ocazia.

Acolo face cunoștință cu odalisca Nigar, cu Daye, intendenta haremului, cu sultana-mamă sau Valide, cu eunucul Sumbul. Pentru că firea ei rebelă era greu de stăpânit, Nigar se împrietenește cu ea și îi explică faptul că dacă va deveni favorita sultanului, și îi va naște un fiu, are șanse să devină foarte puternică și să scape de sclavie. Asta o atrage pe tânăra Alexandra, care pricepe că trebuie să-și vadă de treabă dacă vrea să-și atingă scopul. În același timp, jură să se răzbune pe soarta crudă a familiei ei și își va urmări cu înverșunare ambiția de a-i face să se plece în fața ei pe cei care acum au făcut-o sclavă. Începe să se bage în diverse intrigi din harem, astfel încât provoacă moartea unei kadîne. Atunci își visează părinții, care o avertizează că nu acesta e drumul pe care ar trebui să meargă și că ea nu e Alexandra pe care o cunosc ei. La trezire, ea se simte vinovată pentru faptele și planurile sale, dar nu se va mai abate din drumul deja ales.

Când Suleyman trece în revistă noile fete din harem pentru a-și alege una, Alexandra joacă teatru și se preface că leșină exact în brațele lui. Trucul are efect și sultanul o cheamă la el în seara următoare. Educația fetei, felul ei de a fi, veselă și neastâmpărată, îl atrag foarte mult pe tânărul sultan care în scurt timp se îndrăgostește de ea.

Serialul ilustrează amănunțit în acest prim sezon iubirea crescândă dintre cei doi, ambiția Alexandrei de a fi pe primul loc în viața sultanului, care o va boteza Hurrem și o va converti la religia musulmană, și distanțarea tot mai mare a lui Suleyman de prima sa favorită, Mahidevran, pe care nu o mai acceptă în preajma sa decât ca mamă a fiului său. Hurrem va naște un prim fiu, pe Mehmet, apoi, ca să treacă înaintea lui Mahidevran se va strădui să mai nască un copil de parte bărbătească, dar va avea pe singura sa fiică - Mihrimah. După aceea îl va naște pe Selim. În tot acest timp, intrigile se țin lanț, Mahidevran și sultana-mamă se aliază împotriva ei, nici unele nici cealaltă nu pregetă să folosească mâncare otrăvită, minciuni, capcane, etc într-un război care nu se va mai sfârși niciodată. Din fericire pentru Hurrem, sultanul o iubește atât de mult încât este dispus să o creadă pe ea și nu pe mama lui, sau pe alții care-i arată adevărul despre favorita sa. Greu, Hurrem își mai face un aliat din Hatice, totuși în Ibrahim va avea mereu un dușman de temut, cu toate că acesta rareori va acționa pentru a o distruge, dar dat fiind prietenia puternică dintre el și sultan, ea mereu va crede că Suleyman ar putea la un moment dat să-l creadă pe Ibrahim, și nu pe ea.

Colateral se dezvoltă alte povești de iubire - Ibrahim, cel mai bun prieten al sultanului, care în urma cuceririi Rhodosului devine prim ministru, adică Mare Vizir, și sultana Hatice, sora lui Suleyman, care până la urmă se vor căsători, Matrakcî - prietenul de nădejde al lui Ibrahim, îndrăgostit de Victoria, o prințesă maghiară al cărui soț moare în luptă cu otomanii, iar ea vine deghizată să-l omoare pe sultan și să-și răzbune astfel soțul mort în noaptea nunții. Victoria-Sadîka va avea ocazia să ajungă până în patul sultanului, fără ca cineva să-și dea seama ce intenții are. Din păcate ratează singurul moment prielnic pentru a-l ucide pe sultan, și astfel această iubire (Matrakcî - Sadîka) nu se va materializa, pentru că ea va fi ucisă chiar de cel care o iubea atât de mult.

Un fir al poveștii îl va aduce în prim plan pe Leo, care devenise între timp pictor și sculptor și care va ajunge în palatul lui Ibrahim să i-l decoreze. În acest fel Hurrem își revede prima iubire și pe ascuns se întâlnesc să stea de vorbă. Ibrahim descoperă un jurnal în care Leo scrie despre întâlnirile sale cu sultana, și încearcă - la fel ca și Valide sau Mahidevran - să-l separe pe sultan de Hurrem, acuzând-o pe aceasta de adulter, ceea ce ar fi fost extrem de grav. După niște intrigi noi, jurnalul ajunge pe mâna lui Valide care are un atac cerebral de supărare. Hurrem profită și ia caietul, dar lucrurile se precipită în așa fel încât Ibrahim îi pune pe amândoi față în față cu moartea. Unul din ei doi va trebui să moară, și bineînțeles că Leo alege să se sinucidă, pentru că Hurrem era prea importantă acum ca să poată alege moartea.

Toate acestea se întâmplă după ce Hurrem încercase să-l otrăvească pe Ibrahim cu otravă pusă pe coperțile unui jurnal de însemnări, astfel că vizirul zilnic avea otravă în corp intrată prin pielea degetelor cu care întorcea paginile. La un moment dat cantitatea de otravă din corp este atât de mare încât Ibrahim este pe moarte, dar Suleyman, care dispunea de cei mai buni medici la palat, îl trimite pe doctorul său personal, iar acesta îi găsește leacul. Ulterior Ibrahim află că jurnalul său era otrăvit pe coperți și pe pagini.



În varianta de la Kanal D sezonul 1, mai lung cu câteva episoade, se încheie când Suleyman o întâlnește pe prințesa Isabella Fortuna, răpită de pirații otomani, și se îndrăgostește de ea, dorind la rândul lui s-o determine pe prințesă să-l iubească și să-i cunoască mai îndeaproape țara și obiceiurile. Isabella acceptă să învețe turcește, dar în secret trimite mesaje iubitului ei din Europa ca să pună în aplicare un plan de evadare din conacul unde era ținută prizonieră. Totuși, pe nesimțite, se trezește îndrăgostită lulea de Suleyman ...





20 de comentarii:

  1. Foarte bine sintetizat...e făinuț :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur de ceia ce am citit . În perioada în care s-a difuzat la tv nu la-m putut urmări . Din motive de serviciu . Şi cu acest rezumat am un reper din trecutul Sultanului . Vă multumesc din suflet pentru timpul acordat , de a scrie acest rezumat foarte bun .
    P S : Al dumneavoastră cititor george ignat . . . . .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc! Nici eu nu am urmarit serialul de la bun inceput, ci de prin sezonul 2, insa acum aproape un an se gaseau pe internet episoadele cu subtitrare in romaneste. Acum, de cand cu acest proiect al DVD-urilor care apar la chioscuri miercurea, nu se mai gasesc episoadele vechi nicaieri pe net :(

      Ștergere
  3. La mulţi ani de ziua naţională .
    Am o întrebare de ce nu faceti şi rezumate din seriale din SUA ? CĂ prin acest mod aţi reusi să aveţi şi mai mulţi cititori pe blogu . Aşa cum se ştie un serial bun apare în România după 2 sau 3 sezoane . Sper să luaţi în considerare ideea mea . Sau poate nu se poate din motive drepturi de audiovizual . Mă uit pe net şi sunt seriale bune gen drame , mister şi sf-uri . Şi cu siguranţă aţi reusi să faceţi rezumate la fel de bune , ca până acum . Sper să vă bucuraţi de cât mai mulţi cititori pe blogu . Că meritaţi pentru că faceti un lucru cu profesionalism şi devotament faţă de cititori dumneavoastră .
    Al dumneavoastră cititor george ignat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani si tie, George.
      Nu e o idee rea, sa ma apuc si de rezumate pt seriale americane. Dar oare voi avea cititori pentru ele? zic asta pt ca multi oameni in Romania stiu engleza, cat de cat, asa ca nu stiu daca ar fi interesati de un rezumat in avans.

      Nu, ceea ce fac eu nu contravine nici unei legi a dreptului de autor. Singurele conditii sunt: sa nu fie zilnic, ca nu am timp sa ma uit in avans in fiecare zi cate o ora sau doua, sa-l gasesc pe net, sa fie difuzat si pe streamul de internet al televiziunii respective (eu ma uit la tv doar pe net, nu am un televizor la care sa ma pot uita la ce vrea eu, face panarama batranu' de taica'meu daca-i schimb canalele :))) )

      Astea fiind zise, ai vreo sugestie de serial american (care sa fie difuzat zilnic)?

      Ștergere
    2. scuze, care sa NU fie difuzat zilnic.

      Ștergere
  4. O mie de cuvinte potrivite face mai mult de cât o imagine la tv . Şi ca să vă dau o sugestie personală . Ar trebui să ştiu ce gen preferati şi dumneavoastră . Nu alta dar dacă o faci din obligaţie de dragul lui X . Sunt sigur că nu ar esi un lucru bun - cred . Aveţi dreptate că mulţi cunosc bine engleză . Dar de multe ori căutam şi părerea altora asupra unui serial . Fie el bun sau rău depinde de la caz la caz . Consider că pentru a avea cât mai mulţi prieteni virtuali ar trebui o paletă largă de subiecte de actualitate de orce fel . Mie unu personal îmi plece la un serial să te ţină în suspans cu fiecare episod în parte . Şi ca seriale ce le-am urmărit cu mare interes a fost Neveste disperate , Răzbunarea , nou Dallas , Dinastia tudorilor , Lost şi altele . De ce nu . Mă consider o persoană de modă veche . Dar sunt deschis şi pentru cei nou .
    Al dumneavoastră cititor george ignat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea dumitale, draga George, vine in intampinarea unui gand mai vechi al meu - si eu m-am gandit la un moment dat sa scriu si despre seriale americane. Deci nu as face asta de dragul cuiva, fara sa am chef sa scriu.

      Poate ca mi-e mai usor sa zic ce nu-mi place: filmele cu prea multa violenta, cu prea multe scene "insângerate". Imi plac filmele romantice (era usor de banuit, orice femeie gusta filmele de dragoste), politiste, de actiune, de spionaj, SF-urile, filmele fantasy, comediile. Paleta este larga. Filmele proaste nu-mi plac, insa e greu de spus ce-i aia filme proaste, pt ca fiecare om are gusturile sale. Pt mine un film prost e ala la care ma plictisesc si nu-l pot urmari.

      O sa ma uit in programul televiziunilor care sunt difuzate si pe internet si o sa-mi aleg cate ceva - ar trebui sa fie un serial de curand difuzat, daca e mai vechi, nu cred ca am timpul necesar acum sa stau sa vad ce am pierdut din urma - apoi ma hotarasc ce sa scriu.

      Bineinteles, prima optiune ar fi sa-mi sugerati ceva, dar in caz ca nu... o sa aleg eu din ce gasesc pe net.

      Ștergere
    2. Consider că aveţi destulă experienţă . Ceia ce priveşte persoanele ce vă urmăresc cu interes blogu . În aşa fel încât să vă daţi seama cam ce preferă . Ştiţi cum se spune cel mai bun sfat e de la un prieten bun . Prin serialull ales de dumneavoastră . Vă veţi da seama dacă are succes sau nu . De ce nu , aţi putea întreba prieteni ce ar dori să citească . Eu unu am o sugestie serialul nou Dracula . În el se regăseste cam de toate .
      Al dumneavoastră cititor george ignat .

      Ștergere
    3. Din pacate nu am! Abia de anul acesta, de prin februarie, am inceput sa public despre Suleyman. Din 2007 de cand bloguiesc, nu mi-a trecut niciodata prin minte ca ar putea ionteresa pe cineva sa stie dinainte intamplarile dintr-un serial. Mie nu-mi place sa stiu totul dinainte, daca stiu, nu mai sunt interesata sa ma uit.

      O sa ma uit la serialul Dracula, atunci. Intamplator e un subiect care-mi place - o sa scriu despre filmul lui Coppola si am sa explic acolo de ce.

      Ștergere
  5. Mă bucur că va venit inspiraţie . Sper din suflet să aveţi succes . Pentru următoarele proiecte . Dacă doriţi mai pot cauta şi alt serial .
    Al dumneavoastră cititor george ignat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ramas datoare o bucata de raspuns din ceea ce ati scris mai sus: blogul meu are cam 50.000 de vizite pe saptamana, adica in medie 7000 de vizite pe zi. Asta inseamna cam 2000-2500 de persoane diferite care acceseaza zilnic blogul meu. Ce relevanta ar avea raspunsul celor 2-3 prieteni din realitate care-mi vad blogul? :)

      Am cautat serialul Dracula si vad ca abia se difuzeaza in U.K. V-as ruga sa-mi spuneti de ce un telespectator roman ar vrea sa citeasca pe internet despre un serial care nu se difuzeaza la noi, ca eu nu-mi dau seama :)

      Eu postez episoade in avans, dar din seriale care sunt difuzate acum la televiziunile noastre. Daca Dracula se difuzeaza si la noi, scuze, poate nu am cautat eu bine.

      Ștergere
  6. Pe deoparte aveţi dreptate . Dar mă gândesc că eu am fost în această situaţie . Când auzeam de un serial bun pe care nu-l puteam vedea . Şi căutând am mai dat de unele persoane ce făceau recenzii pe seriale tv din SUA . Eu am dat de o pagină web în care e în limba engleză serialul . Dar mă gândesc că poate alte persoane nu au acelaş noroc ca mine dacă îl pot numi aşa . Şi mă gândesc şi în alt mod . Odată cu un rezumat bun asupra unui serial . Poate fi de ce nu , o reclamă pentru serial . Iar atunci când are ocazia îl poate urmări având deja un reper . Asta e părerea mea la întrebarea dumneavoastră . Poate că am fost egoist . Gândidu-mă la nevoile mele . Nu ma-m gândit că poate că nu e nevoie de aşa ceva . Sper că nu va-ţi supărat cu ideile mele " trăsnite " .
    Al dumneavoastră cititor george ignat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi scrie despre serial, ma captiveaza, intr-adevar. Personajul Grayson este foarte complex, fata de restul ecranizarilor de pana acum, fie chiar si celebrul film al lui Coppola. Mi-a placut ideea ca Jack Spintecatorul ar fi fost un vampir :))

      Acum imi pun episodul 3.
      Eu l-am gasit in romana, subtitrat.

      Ștergere
  7. Imi aduc aminte exact de cand am inceput sa vizionez serialul :D .Fix din clipa cand a aparut printesa Isabella.Atunci m-a fascinat pe mine Hurrem cu adevarat, si am inceput sa vizionez serialul :P De-atunci (dupa faza cu moartea Isabellei,sez 2) am inceput sa-ti citesc si blogul si n-am regretat nici o clipa ca am inceput sa vizionez serialul :)) (La mine l-a servici s-a aflat secretul cum ca eu,ma uit la serial, si toti cand ma vad incep cu gluma Sultanul Sălă :)) ) BTW..astept cu nerabdare rezumatul 89 ca sa-ti pot povesti impresia despre cele vizionate anterioare 86 si 87 (la Kanal D). O saptamana cat mai placuta iti doresc sa ai Oana!!Imbratisari cu drag din Cluj(orasul cu luminite de Craciun la fiecare metru patrat) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am vazut pe facebook poze cu Halit si am inceput sa vizionez serialul S.M. si 1001 de nopti, in acelasi timp. Era vacanta din iarna trecuta. Stateam pana pe la 2-3 dimineata, ma culcam cand efectiv imi picau ochii in gura de somn. Dar se gaseau episoadele de la inceputul serialului pe un blog, orice2012.blogspot.com. Acum nu mai sunt.

      Sălă? :D let me guess.... de la Sălăgean?

      Il pun acusica, azi am stat acasa. Raceala + culcat aseara la 1.30 din cauza de serial Dracula (vezi ultima postare de azi-noapte) + taica-meu facut țuică, iar eu stat in curent = durere cumplita de cap = chiul absolut de la ore + somn de voie.

      Rezumatul e aproape scris mai am de adaugat pozele la el.
      O saptamana linistita si tie! Cadouri multe de Moș Nicolae și luminițe ca în Piatra Neamț (sîc!) s-) Dacă pot, o să postez poze când ajung la ai mei și mă încumet la o "filmare" de noapte prin oraș.

      Ștergere
    2. Yes,you have right :P Insanatosire grabnica iti doresc,cat mai rapid..si multumesc pentru rezumat :P O sa postez si eu poze cu Clujul nostru minunat,seara invelit in luminite :P

      Ștergere
    3. Of course you are right, Sala, ( :P scuze, meseria... bine ca n-am cum sa scriu cu rosu aici :D )

      Mai curand de vacanta nu promit sa am poze cu orasul lui Pinalti, dar din Bicaz, unde este primar un dom' Salagean (hihi!) , voi pune - chiar azi cand treceam acasa, se strofocau niste unii sa instaleze nush'ce chestii cu luminite in parculetul primariei.

      Ștergere
    4. P.S. multumesc pt urare, sa dea Dumnezeu sa fi fost doar o alarma falsa cu raceala.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.