miercuri, 18 decembrie 2013

Da Vinci's demons, sezonul 1



Serialul de sorginte anglo-americană a început să fie difuzat în primăvara acestui an și urmărește viața lui Leonardo da Vinci de la 25 de ani încolo. Cu toate că în linii mari respectă povestea adevăratei sale vieți (de exemplu, faptul că i s-a descoperit talentul pt desen când era copil și a pictat un scut, sau că i s-a înscenat un proces de sodomie de către un bărbat cunoscut că presta favoruri erotice pentru bani), dar împletește adevărul cu elemente ficționale fantastice și religioasepentru a putea dezvălui talentul, geniul și personalitatea sa.

În principal este vorba despre o căutare a unei cărți misterioase numite Cartea Frunzelor, care aparține membrilor cultului Mithra. Leonardo este încet-încet acaparat de aceste mistere, pentru că el însuși este un ales al sorții și al acestui cult, apoi află că și mama sa făcea parte din aceeași comunitate spirituală. Prins între loialitatea pentru familia de Medici din Florența, și rivalitatea cu Vaticanul, Leonardo trece printr-o serie de întâmplări amuzante, riscante, macabre, cu iz de spionaj medieval, cu tușe fantastice de treceri prin timp, dezlegări de șarade conținute în fraze aparent mistice, cu iubire carnală fără prejudecăți.

M-au impresionat ingeniozitatea personajului, firul esoteric al poveștii (cultul lui Mithra), ca și intermezzo-ul pe la curtea lui Vlad Țepeș, în misiunea de salvare a unui abisinian torturat de voievod. Deși e un Țepeș ciudat, nemort, probabil cu mult mai crud decât a fost în realitate, am privit cu plăcută surprindere episodul 6, care face referire la călătoria în Valahia și la întâlnirea cu Vlad al III-lea.

Mi-ar plăcea să-l văd la vreo televiziune pe la noi. Dar poate că scenele erotice prea explicite, ca și excesul de gâturi tăiate lăsate la vedere, ar trimite episoadele, interesant denumite după lamele de Tarot, undeva pe la miezul nopții dacă nu chiar mai târziu. Dar și așa, aș sta să-l văd încă odată, și de ce nu?, poate cu o traducere mai bună decât pe internet.



Distribuția :

  • Tom Riley - Leonardo da Vinci
  • Laura Haddock - Lucrezia Donati, amanta lui Lorenzo de Medici și a lui Leonardo da Vinci
  • Blake Ritson - Contele Girolamo Riario, omul Vaticanului, nepot al Papei
  • Elliot Cowan - Lorenzo de' Medici
  • Lara Pulver - Clarice Orsini, soția lui Lorenzo de Medici
  • Gregg Chillin - Zoroastru
  • Hera Hilmar - Vanessa, prietenă și model al lui Leonardo
  • Eros Vlahos - Niccolò "Nico" Machiavelli
  • James Faulkner - Papa Sixtus al IV-lea
  • Tom Bateman - Giuliano de' Medici, fratele lui Lorenzo
  • Alexander Siddig - Al-Rahim
  • Paul Westwood - Niccoló Ardinghelli, soțul Lucreziei Donati.
  • Ross O'Hennessy - Comandantul Quattrone, șeful poliției florentine
  • David Schofield - Piero da Vinci, tatăl lui Leonardo.


9 comentarii:

  1. Ma iertati ca vin si eu cu intrebarea asta....dar nu stiu unde se difuzeaza acest nou serial...pe vreun post tv sau il gasesc on-line pe undeva ? Cand incepe difuzarea ?
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata este doar online. Cred ca se gaseste pe mai multe site-uri, eu il urmaresc pe filmehd.

      Ștergere
  2. Multumesc si eu de comentariu, Brindusa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam tarziu vin si eu cu comentarii, dar abia de curand am vizionat serialul. Excelent din toate punctele de vedere. Ai dreptate Oana, cred ca "daca" s-ar difuza la noi, ar fi undeva dupa miezul noptii. Este foarte adevarat ca sunt unele scene mai dure pe alocuri, dar ca sex nu le intrece pe The Tudors si The Borgias, alte 2 seriale de exceptie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul sezon este foarte bun, si al doilea, as zice. Dar al treilea n-am avut rabdare sa-l vad pana la capat, si cu sez. 3 s-a terminat si serialul. Daca n-ar fi fost actorii, foarte buni, cred ca serialul s-ar fi terminat mai repede. Pacat ca s-a mizat cam mult - parerea mea - pe firul povestii cu Cartea Frunzelor, in loc sa se echilibreze balanta pe tema istorica a timpului.

      Ștergere
    2. Da, asa este. Eu l-am vazut pana la capat. Este adeverat ca si actorii au fost sarea si piperul serialului. Si frumusei si bine jucat.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.