joi, 2 ianuarie 2014

Suleyman Magnificul, ep. 98 rezumat



Muhtesem Yuzyil, sezonul 3, rezumatul episodului 98

 

În care Hurrem împrumută bani de la evreica Rakela pentru terminarea moscheii. În harem se iscă o revoltă. Suleyman îl pune voievod pe Ștefan, fratele lui Petru Rareș. Hurrem e nevoită să mai facă un împrumut, pentru că banii luați cu împrumut nu mai ajung la ea fiind furați pe drum ...

Următorul rezumat din Suleyman Magnificul sezonul 3: ep. 99 

La Manisa, Mustafa se întâlnește iarăși cu Gabriela în pădure și o întreabă de ce nu a plecat, iar ea vorbește din nou despre sora sa pe care o vrea înapoi. Ca să scape de povară, prințul acceptă s-o elibereze pe Lucreția și s-o lase să plece acasă, dar ea nu vrea, simțind că haremul este casa ei. Mustafa și Mahidevran rămân uluiți de această reacție neașteptată.

Suleyman Magnificul episodul 98
Șah dezvăluie că are de gând să plănuiască o răzmeriță în harem, chiar dacă Hurrem plătește salariile restante. Boierul Șeker se plânge că alimentele costă prea scump apoi merge în piață unde un bărbat ține o predică împotriva felului cum este aplicată Sharia și judecata de către mai-marii otomanilor. EbuSuud privește uluit și bănuitor scena. Oamenii încep să vorbească, unii spunând că vorbitorul nu poate fi altceva decât un nebun. Cadiul îi vorbește tânărului încercând să-l facă să înțeleagă că ceea ce spune el nu este logic, lucru datorat lipsei de experiență a acestuia. Apoi îl amenință că dacă va continua să-și exprime ideile în public, s-ar putea să n-o sfârșească bine, dar tânărul nu se lasă intimidat și spune că nu va înceta să spună răspicat ceea ce crede.

La Prut otomanii sunt foarte mulțumiți de lucrarea lui Sinan și trec în siguranță râul. În acest timp Barbarossa are noutăți despre cruciada care urmează să aibă loc și află că Andreea Doria este comandantul armatei de cruciați.
La Manisa Mahidevran nu este de acord ca Lucreția/Rumeysa să părăsească haremul pt că este o sclavă. Mai apoi cele două surori sunt puse față în față iar Lucreția spune că n-o cunoaște pe Gabriela și că nu are de unde să știe dacă este sau nu sora ei. Atunci Gabriela îi ridică bluza și dezvăluie semnul din naștere. Însă ea nu-și dorește să cunoască altă țară și familie decât ceea ce a cunoscut până acum. 

Suleyman Magnificul episodul 98
La Palat o servitoare îi spune îngrijorată lui Mihrimah că fetele au găsit o scrisoare de la Bali bey și o trec din mână în mână ca să o citească și să râdă pe înfundate. Prințesa se preface nepăsătoare dar după plecarea fetei constată că într-adevăr una din scrisorile de la Bali bey lipsește. În harem una din fete citește tare ca să audă toată lumea, următoarele: Sultană, nu vreau să te supăr dar vreau să lămuresc neînțelegerea dintre noi. Nu știu cine ți-a scris scrisoarea aceea, dar orice ar fi spus acolo, un lucru este adevărat - eu sunt un soldat credincios Măriei Sale. Viața mea i-am dedicat-o lui și așa va fi și în continuare. N-am visat niciodată la altceva și chiar dacă aș visa, ar fi imposibil. Iartă-mă!, semnat Malkacoglu bey. După ce termină de citit fetele observă că Mihrimah era acolo, lângă ele. Întrebând de unde au scrisoarea, aude pe una dintre fete spunând că au găsit-o lângă un pat. Apoi Mihrimah se gândește că numai Esmahan putea să-i facă una ca asta, după care va certa fetele că discută despre scrisoarea sultanei Esmahan în public.

Suleyman Magnificul episodul 98
În acest timp, într-o caleașcă, Sumbul cu lada de bani și gărzile se îndreaptă către palat. Pe drum sunt prinși de bandiți care le fură tot aurul. Sumbul ajunge disperat la Hurrem tot încercând să-i spună că nu e vina lui și că oare de unde știau hoții că în caleașcă erau bani mulți și că ei aveau să o ia pe acel drum? Hurrem nu mai contenește cu ocările, intră Diana și-i spune că sultana Șah se află în palat, în harem și împarte bani fetelor. Când ajunge acolo, Hurrem își dă seama cine a stat în spatele ambuscadei și furtului banilor.

Esmahan încearcă o rochie nouă când Mihrimah vine în vizită și discutând despre scrisoarea lui Bali bey, Mihrimah îi povestește cum le-a făcut pe kadîne să creadă că era scrisoarea ei (a lui Esmahan) tocmai pt că bârfele din harem o vizau pe ea, nu pe prințesă. Apoi o jignește spunându-i că ea nu putea să țeasă o intrigă ca lumea dat fiind că are un creier minuscul.

Suleyman Magnificul episodul 98
În harem Șah este forțată de Hurrem să ia înapoi banii dați fetelor, care acum se uită cu ură la stăpâna lor. Sultana o cheamă din nou la ea pe Rachel, face o mică anchetă și află că evreica nu a pronunțat numele sultanei în legătură cu acei bani și nici Sumbul nu a fost urmărit în drumul său. Apoi evreica îi spune lui Hurrem că nu mai are bani s-o împrumute încă odată. Jos, fetele sunt din ce în ce mai supărate că nu mai au bani deloc. Diana încearcă să le reducă la tăcere amenințându-le. Rachel îi propune sultanei să împrumute bani de la o negustoreasă venețiană, ceea ce ea acceptă deși Sumbul o avertizează că dat fiind starea de război cu Veneția, nu ar fi chiar cel mai bun lucru de făcut. Dar Hurrem zice că va înapoia banii înainte de venirea lui Suleyman din campanie și că oricum este forțată să accepte propunerea, ca să nu-i dea ocazia sultanei Șah să o învingă.

Hatice are o mică discuție cu Șah pe tema începerii revoltei din haremul palatului, dar Șah este mai prudentă și preferă să mai aștepte puțin ca totul să fie cât mai rău posibil pentru Hurrem. După aceea intră în casă o prezicătoare de la care Hatice ar vrea să afle unde este mormântul lui Ibrahim ca să se poată ruga. Femeia îi dă o rugăciune scrisă pe un sul și îi spune să o citească înainte de culcare apoi să doarmă. O femeie va veni la ea, în vis, și să nu se teamă că o va duce acolo unde ea dorește.

Hurrem, Afife, Sumbul, Mercan aga - Suleyman Magnificul 98
Mihrimah o întreabă pe mama sa de ce nu i-a scris lui Suleyman despre problemele financiare din harem, iar ea motivează că n-a vrut să-l necăjească cu asemenea chestiuni când el este la război. Mergând prin harem, o kadînă îndrăznește să se apropie și îi spune sultanei că umblă zvonul că pe apropiatele ei le-a plătit deja și chiar le-a dat bani în plus față de salariul cuvenit. Ea ar dori să știe de ce ele, fetele din harem, nu sunt plătite de atâta vreme? Încă două kadîne i se alătură, Hurrem se enervează apoi cele 3 fete vor fi bătute la tălpi pentru gestul lor. Nigar răsplătește o kadînă, din partea sultanei Șah, spunându-i că a făcut treabă bună și că în continuare să mențină starea de revoltă în harem. Apoi, această fată o va omorî pe una dintre cele pedepsite și va pune hangherul sub perna altei fete. Aceasta va fi luată de Hurrem, aparent pentru a fi pedepsită, dar Hurrem îi spune că își dă seama că adevăratul criminal vrea doar să arunce vina pe ea, și că o va ascunde la o altă reședință până va afla cine a comis crima, dar toți ceilalți vor ști că a fost pedepsită cu moartea.

Suleyman Magnificul episodul 98
Suleyman, pe câmpul de luptă, îl răsplătește pe Ștefan care i s-a dovedit loial, cu funcția de voievod, dar îi spune că din cauza trădării lui Petru bogățiile de la cetatea Sucevei vor trece în patrimoniul otoman. (Notă personală: din câte îmi amintesc de pe la școală, în această campanie Soliman va lua sabia lui Ștefan ce Mare, care și astăzi se află la muzeul palatului TopKapî din Istanbul, cea din România fiind o copie.) Cetatea Chilia, care fusese distrusă de foc, va fi refăcută și întărită, iar noul voievod va primi drept ajutor 500 de ieniceri, dar Basarabia de sud va fi anexată Imperiului Otoman. Suleyman îi iartă pe boierii care trecuseră de partea lui Petru Rareș.

Mustafa, la Manisa, se gândește să organizeze o flotă puternică pentru că portughezii profită de ocazie și fac ce vor pe Mediterana. Tașlîcalî îl sfătuiește să ceară și părerea lui Suleyman în legătură cu acest lucru. Mustafa trimite o scrisoare tatălui său, dar Rustem nu i-o va da sultanului, ci o va arde. Mahidevran vede că Ayșe, favorita prințului care a născut o fetiță, este tristă și află că motivul tristeții este faptul că Mustafa nici nu o mai bagă în seamă, dar asta de datorează tot sultanei Mahidevran, care i-a poruncit lui Fidan să-i trimită în fiecare seară o altă kadînâ în iatac, pentru a obține un moștenitor de sex masculin. Auzind despre ceea ce dorește fiul său să organizeze, îl avertizează că un șehzade nu are în nici un caz voie să formeze și să conducă o flotă, dar prințul n-o ascultă nici când ea îl roagă măcar să aștepte consimțământul lui Suleyman.

Hatice - Suleyman Magnificul episodul 98
Hatice se bagă în pat și citește rugăciunea așa cum i-a spus prezicătoarea. Apoi adoarme și visează că nu se poate mișca dar o femeie cu pelerină și glugă pe ochi vine și o ajută să-și recapete forța, apoi o îndeamnă să o urmeze afară. În vis Hatice ajunge, condusă de misterioasa apariție, la mormântul lui Ibrahim, aflat într-o poiană. Apoi se trezește brusc, cu Șah și câteva servitoare lângă ea, pentru că era foarte agitată în somn și transpirase. Celor de față le spune că a avut un coșmar.

În bucătăria palatului Sumbul și Șeker îl bârfesc pe Mercan aga spunând că le-a ruinat viețile și că din cauza lui totul merge prost. Dar că ziua cea mare a venit și li se vor da lefurile restante. În grădină Hurrem stă de vorbă cu Mihrimah despre cele petrecute și ajung la concluzia că ar fi la mijloc mâna lui Mahidevran, care luptă să-l transforme pe Mustafa într-un viitor sultan. La Manisa, de asemenea Mahidevran vrea să-l ferească pe Mustafa să facă vreo greșeală ca să nu poată Hurrem profita de ea.

La palat ajunge signora Portia împreună cu Sumbul, care o conduce la sultană. Hurrem semnează un acord de împrumut și îl sigilează cu sigiliul personal, promițând că va înapoia banii cât de repede se va putea. Portia răspunde că totul este în regulă și că va înapoia sultanei documentul atunci când își va vedea împrumutul rambursat.

Hurrem - Suleyman Magnificul episodul 99
Adevărata criminală începe să facă greșeli. O întreabă pe Diana de unde a avut bani Hurrem ca să le plătească. Diana se enervează și o amenință că o va supraveghea îndeaproape, dar kadîna spune că doar era curioasă. Hurrem primește o scrisoare de la Suleyman în timp ce el citește un mesaj de la Barbarossa care îi povestește în detaliu cum se pregătea pentru o bătălie navală pe care a și câștigat-o.

sursa foto: facebook

Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Stele tv.


  Ultimele episoade   94, 95, 96, 97, Kanal D.
 


6 comentarii:

  1. Din ep 97 face parte si fragmentul : ,,Mustafa o acuză de spionaj, însă Gabriela nu recunoaște nimic. Ea își vrea sora înapoi dar prințul îi spune că nu este posibil așa ceva, și îi cere să plece imediat din palat. După aceea merge s-o interogheze pe Rumeysa, care știe că numele ei era Lucreția, dar nu-și mai amintește nimic altceva decât că aparține acelui ținut.

    Hurrem merge acasă la femeia care nu voia să vândă locuința pentru ca sultana să poată termina moscheea. O înduioșează și îi dezvăluie planurile ei de a construi acolo și o scoală și mai multe clădiri pentru popor. Atunci Kevser cedează și îi spune să considere casa ca fiind a ei.

    În tabăra sultanului se discută despre ce este de făcut cu Petru Rareș considerat trădător. Vor să-l pună în locul lui pe Bogdan, un aliat al lor, dar între timp apare la cort Ștefan, fratele lui Petru, care dorește să discute cu Suleyman și să se pună la dispoziția sa. Acesta se întreabă de ce ar deveni aliat fratele unuia ca Petru Rareș care a trădat pe cei care l-au apărat, care a vrut să anexeze Polonia, cu care otomanii aveau tratat de pace, care l-a omorât pe Alvisio Gritti, care era un apropiat al otomanilor? Apoi se menționează de pedeapsa dată de Mahomed Cuceritorul lui Vlad Țepeș, de asemenea trădător față de Imperiul Otoman.
    La palat Hurrem rămâne fără bani pentru plata kadînelor din harem. Zi de zi le promite fetelor care nu-și mai primiseră banii de mai bine de o lună că rezolvă cât de curând. Apoi îl ia la întrebări pe Mercan, care era pus la cale de Șah și de Hatice, ca să "fiarbă haremul", și acesta spune că s-a consultat cu Mustafa Pașa și din cauza campaniei și a taxelor neplătite de alții, nu sunt bani și suma care trebuia alocată nu va veni. Hurrem îi spune că nu mai poate plăti din buzunarul propriu, pt că toți banii ei se duc pe construcția moscheei, la care Mercan o sfătuiește să mai împrumute de la evrei, apoi sugerează că s-ar putea isca o revoltă în harem. Mai apoi Șah se oferă s-o ajute cu bani, dar Hurrem refuză categoric.

    În tabără Suleyman se sfătuiește cu arhitectul șef cum să construiască poduri peste Prut, pentru că cele vechi erau distruse și nu puteau ajunge pe teritoriul inamic. Acesta îl propune pe arhitectul Sinan să preia lucrarea, pentru că ar putea face un pod în două săptămâni, cu o tehnică nouă. Suleyman acceptă propunerea, însă îi dă lui Sinan doar 10 zile să termine podul, în caz contrar, amenințându-l cu execuția. Spre surprinderea lui, Sinan termină podul în timpul alocat și armata otomană trece Prutul.
    La palat Hurrem o cheamă pe Rachel și îi cere 50.000 de galbeni promițând că-i va da înapoi cu dobândă când vor sosi banii din vistierie. După ce iese de la Hurrem, Nigar, care între timp devenise spioana sultanelor Șah și Hatice în palat, o duce pe evreică acasă la Hatice unde sultana Șah o întreabă câți bani i-a cerut cumnata sa, la care Rachel se vede nevoită să dezvăluie suma. După câteva zile Nigar va afla când trimite vorbă Rachel la palat că are banii pregătiți. În harem, Diana se grăbește să anunțe că în scurt timp sultana Hurrem la va da fetelor banii și un mic surplus drept recompensă pentru așteptarea lor.'' Cosmin Lazar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Cosmin, eu am vazut o versiune pe net a episodului tradus de doar 47 de minute si nu mai stiam ce sa cred :((( din pacate in direct nu-l mai pot vedea pe net, unde il vedeam pana acum, apare mereu site-ul offline. Si nu am tv decat in weekend cand sunt acasa la mine. La locuinta de serviciu este un tv pe holul caminului-internat dar in frig 2 ore nu stau.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.