miercuri, 8 ianuarie 2014

Under the dome, serial 2013




Under the dome, Sub dom.
O amprentă clară a lui Stephen King peste care s-a băgat și Spielberg puțin. Serialul este ecranizarea unui roman de-al lui King. Ca de obicei, subiectul principal ar putea fi restrâns la cel mult o nuvelă. Dar Stephen King are talentul destul de rar de a dilata totul, de a pune sub lupă toate viețile personajelor, în așa fel încât dintr-o nuvelă care n-ar fi avut mai mult de câteva zeci de pagini poate, a ieșit un roman de peste o mie. În linii mari serialul este un science-fiction, dar accentele SF în primul sezon sunt rare ori cel puțin nu umbresc restul acțiunii, dat fiind că totul se concentrează mai mult pe personaje, pe ce fac și cine sunt ele și cum interacționează. Pentru început, contează mai mult firele secundare ale poveștii decât cel principal, care se dezvăluie lent.

Barbie si Angie
Acțiunea se petrece într-un oraș american fictiv, Chester's Mill. Un tip, Dale Barbara poreclit de toată lumea Barbie, fost ofițer într-o unitate specială a armatei se ocupă acum cu lucruri mai puțin onorabile, precum încasatul banilor din pariuri, vine la Peter Shumway, soțul unei ziariste, Julia, să încaseze bani. Acesta nu are suma necesară și Barbie îl împușcă, oarecum forțat chiar de către Peter. Ulterior se va dovedi că într-adevăr Peter a forțat gestul lui Barbie, pentru că în acest fel Julia (care habar nu avea de viciile soțului ei) putea încasa o asigurare de 1 milion de dolari de pe urma morții lui Peter.

Big Jim si Maxine
După omor Barbie încearcă să plece rapid din orășel dar ceva misterios se întâmplă și rămâne blocat acolo. Pe o rază de câțiva km, înconjurând orașul, crește din senin în câteva secunde un dom transparent, aproape invizibil, dintr-un material necunoscut sau dintr-o energie necunoscută. Imediat au loc câteva accidente, un avion se lovește de dom și ia foc, niște mașini pățesc același lucru. Rapid, oamenii iau la cunoștință despre dom, îl ating și află că aparatele electronice interacționează cu acesta. Astfel moare Duke, șeriful, care avea peacemaker și care explodează când pune mâna pe dom. Pe măsură ce trece timpul, toată lumea își dă seama că domul e imposibil de distrus, că nimic nu pătrunde prin el decât lumina, aerul și foarte puțin apa, că este adânc înfipt în pământ, așa că nu este nici o cale de ieșire de sub el.

Barbie si Julie
Din exterior, armata încearcă să-l distrugă cu o bombă, dar domul nu cedează. În acest timp multe din secretele murdare ale orașului ies la lumină. Big Jim, consilierul care conduce orașul, împreună cu preotul și câțiva polițiști se dovedesc implicați într-un trafic ilegal de propan. Big Jim, pentru a-și atinge scopurile - era bolnav de putere și dorea să conducă orașul eliminându-și toți adversarii - începe să omoare pe oricine îi stătea în cale: pe preot, pe un vechi prieten, pe Maxine, căreia îi furniza propanul ca să facă un drog foarte puternic, pe mama lui Maxine, pe asociatul ei, pe Dodee, fata de la stația locală de radio - care aude prinzând frecvențele armatei că Big Jim l-a omorât pe preot, pt că o dronă militară filmase momentul crimei. Abil, de regulă face crimele fără să lase urme sau martori, însă Julie, ziarista, știe adevărul, iar Big Jim nu reușește s-o omoare, deși depune toate eforturile. Pune toate crimele sale în seama lui Barbie, printr-un joc al aparențelor, și îl condamnă pe acesta la moarte.

Toate aceste întâmplări demne de un serial polițist se petrec în paralel cu un alt fir al poveștii. Patru adolescenți (Junior - fiul lui Big Jim, Joe și Angie McAlister, frați, și Norrie - fata unor lesbiene căsătorite, blocată întâmplător în oraș) ajung să se cunoască între ei și încearcă să caute ieșirea de sub dom, pe care, firește, nu o găsesc. În schimb dau în pădure peste un dom micuț sub care se află un ou ciudat. Legătura dintre ei este un soi de criză, de leșin, pe care toți patru au experimentat-o, în timpul căreia bolborosesc ceva despre niște stele roz. Oul de sub mini-dom este roz ... Dintr-o crisalidă de fluture lipită pe interiorul mini-domului iese un fluture monarh, apoi mini-domul se sparge, oul este luat de către Julie, care are și ea legătură cu stelele roz pentru că este un fel de regină aleasă de forța necunocută a domului. 

Acțiunile poveștii sunt bine conduse și aici se vede foarte clar influența scriitorului, ca producător, asupra scenariului. Sezonul întâi aduce privitorul aproape de viața orașului, de secretele sale, dar nu dezvăluie prea multe despre dom. Aștept cu nerăbdare anul acesta să apară sezonul doi. Până atunci mă apuc de citit cartea. Și după aceea vă împărtășesc și vouă povestea ei.




2 comentarii:

  1. :) Ai revenit la vechea ta iub ire, SF-ul?
    Off topic: ai mai scris ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo, sal, nu te-am vazut de mult, Angela.
      Nu stiu... cred ca iubirea asta e oricum in mine, doar se manifesta mai sporadic in ultima vreme.

      Nu. In afara de blogareala. A... :D am inteles la ce te referi. Nu. De mai bine de 15 ani.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.