duminică, 4 mai 2014

Suleyman Magnificul episodul 117 rezumat




Suleyman Magnificul, sezonul 4, rezumatul episodului 117

 

Mustafa este chemat să dea explicații. Suleyman îl pune să-l execute pe Ali aga. Fostul soț al sultanei Fatma moare otrăvit chiar de ea. Valeria e gata să nască iar Hurrem încearcă să substituie copilul, dacă acesta va fi băiat.



Suleyman Magnificul episodul 117 rezumat
Fenerizade este șantajat de Hurrem să se pensioneze. Acesta îl va informa despre acest lucru pe bărbatul cu glugă. Suleyman îl numește pe EbuSuud în locul lui Fenerizade. Mustafa vine în capitală pe neanunțate și discută cu Barbarossa despre fiica lui. Suleyman îi găsește vorbind și rămâne uluit văzându-l pe prinț acolo. Când îl vede și pe șeful ienicerilor, începe să devină bănuitor. Dincolo, Hurrem îl felicită pe Sokollu pentru planul îndeplinit de a-l determina pe Mustafa să o aducă pe Mihrunisa în capitală apoi jură că-l va face pe Suleyman să-și mențină suspiciunile asupra lui Mustafa.

Suleyman Magnificul episodul 117 rezumat
Hurrem apelează la o ghicitoare care o face pe sultană să vadă printr-un fum un copil pe tronul imperiului. Femeia spune că acest copil care se va naște va fi viitorul sultan, dar Hurrem se gândește că acest viitor poate fi împiedicat. Suleyman văzându-l pe Mustafa în capitală își amintește de viziunea avută și poruncește să vină la el. Mihrunisa se simte responsabilă pentru venirea lui Mustafa, iar Barbarossa îi explică fiicei lui de ce acest gest al prințului, de a părăsi pe neanunțate sangeacul și a veni în capitală este o greșeală. Mustafa se disculpă în fața tatălui său, spunându-i despre răpirea Mihrunisei, iar Suleyman este uluit de cele auzite. Prințul îi explică în continuare că Mihrunisa fusese ascunsă într-un loc aproape de capitală, așa încât el a hotărât că este mai bine să o aducă pe fată până la palat ca să fie sigur că nu i se va întâmpla nimic, și astfel să aibă ocazia de a discuta personal cu el. Dar în realitate, așa fusese planul lui Hurrem, ca ascunzătoarea Mihrunisei să fie aproape de Istanbul, tocmai ca Mustafa să greșească. După ce iese din cabinetul lui Suleyman, Mustafa îl întâlnește pe Cihangir care-i spune că nu știe dacă să se bucure sau nu că-l vede pe-acolo.

Barbarossa este informat despre ultimele evenimente de către Ali aga. Amândoi sunt de acord că au pierdut din cauză că îl susțin pe Mustafa și că au fost văzuți împreună cu el. Ali aga consideră că noroiul cu care este împroșcat prințul o să-i afecteze și pe ei și este curios ce urmează să li se întâmple. La Manisa, Selim o anunță pe Nurbanu că toată lumea a fost anunțată în legătură cu sarcina ei. Dilșah, colega ei de cameră, se plânge lui Canfeda că toți o susțin pe cățeaua venețiană și refuză să mănânce. Hurrem pregătește o cutie cu bijuterii pentru Mustafa pe care o trimite prin Fahrie. Mihrimah și Cihangir se oferă să-l susțină pe Mustafa în fața lui Suleyman. Sultanul îi dă ordin și permisiune scrisă lui Sokollu să citească toate documentele despre Ali aga, dar în secret. Mustafa discută cu Yahia Tașlîcalî și îi arată cutia trimisă de Hurrem unde este o scrisoare în care îl amenință cu moartea.

Suleyman Magnificul episodul 117 rezumat
Huricihan îi scrie o scrisoare de dragoste lui Baiazid și o trimite prin Lala care o citește dar după aceea nu-i mai dă scrisoarea destinatarului, ci o ascunde, la fel cum făcuse și cu o scrisoare de la sultan ceva mai devreme, pe care o arsese. Baiazid se hotărăște să-i scrie tatălui său despre incidentul cu Selim, deși nu știe că acesta, la rândul său, îi va spune sultanului că Baiazid a părăsit în secret sangeacul ca să-l spioneze. Hurrem începe să-și pună în practică amenințările și încearcă s-o convingă pe Mihrimah că Mustafa e un trădător și un mincinos. Prințul, într-o conversație cu Matrakcî, îi cere acestuia să stea aproape de Suleyman, pt că este unul dintre ultimii oameni de încredere de lângă sultan, dar acesta îi răspunde că ceea ce a făcut el (venirea pe neanunțate în capitală) este de neimaginat. Sokollu merge să-i spună sultanei Hurrem că Suleyman ar fi cerut execuția lui Ali aga, care, imprudent, spune că va fi o onoare să moară pentru acela care este viitorul imperiului (adică Mustafa), și chiar dacă el moare, alte sute vor răsări în locul lui. Sokollu crede că astfel se va ivi o ruptură între prinț și ieniceri.

În ziua execuției, Suleyman îl pune pe prinț să conducă morbida ceremonie și să dea ordinul de tăiere a capului lui Ali aga. Momentul este foarte dureros pentru Mustafa, iar după ce gâdele își face datoria, prințul o privește insistent pe Hurrem, indicând astfel că știe cui i se datorează această nedreptate. În momentele următoare are loc o mică dispută între Hurrem și Fatma, care îi spune în față că Ali aga a murit ca să fie salvată onoarea lui Rustem, lucru nemeritat din moment ce nimeni nu-l iubește, nici măcar soția lui, ci doar ea, Hurrem, îl iubește pe Rustem. Mai târziu Cihangir îi va spune lui Mustafa că el știe foarte multe din cele ce se petrec în palat, pentru că nimeni nu-i dă nici o atenție, el nefiind eligibil pentru tron și nu se ferește nimeni de el. Astfel, știe că totul s-a făcut pentru că așa a vrut mama lui, Hurrem. Dar sultana îi vede pe cei doi frați vitregi vorbind în grădină și acum urgența ei este să-l vadă pe Mustafa plecat, pentru că își dă seama că prezența lui înseamnă un pericol pentru ea, prințul putând să-i întoarcă pe proprii ei copii împotrivă. Cum Mustafa are voie de la sultan să mai stea, Hurrem va continua să-l amenințe cu moartea.

Suleyman Magnificul episodul 117 rezumat
Nurbanu dorește o cameră cu baie separată ca să-l poată primi pe Selim la ea oricând dorește, dar Selim nu va fi de acord cu această propunere. De fapt, Nurbanu se teme ca Dilșah să nu-i facă vreun rău acum, că este însărcinată și chiar ajunge să se bată cu aceasta. Apoi se află că ea are un cățel  iar Selim va fi de acord să țină câinele în harem. Rustem se întoarce în capitală, vine cu informația că regele Franței este bolnav, dar se interesează cine îi va lua locul lui Barbarossa. Suleyman spune că nu s-a hotărât încă. Se apropie vremea ca Mustafa să plece în Amasya și Suleyman îi atrage atenția că dacă va continua să fie apropiat de Mihrunisa, asta se va considera ca un avantaj al lui Barbarossa față de alte pașale, ceea ce nu ar fi corect.

sursa foto si text: Halit-Ergenc-fans-PASSIONATED


Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Stele tv.


Ultimele episoade: 113, 114, 115, 116, Kanal D.



36 de comentarii:

  1. Superb <3 Cosmin Lazar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nurbanu dorește o cameră cu baie separată ca să-l poată primi pe Selim la ea oricând dorește, dar Selim nu va fi de acord cu această propunere. De fapt, Nurbanu se teme ca Dilșah să nu-i facă vreun rău acum, că este însărcinată și chiar ajunge să se bată cu aceasta. Apoi se află că ea are un cățel iar Selim va fi de acord să țină câinele în harem. Rustem se întoarce în capitală, vine cu informația că regele Franței este bolnav, dar se interesează cine îi va lua locul lui Barbarossa. Suleyman spune că nu s-a hotărât încă. Se apropie vremea ca Mustafa să plece în Amasya și Suleyman îi atrage atenția că dacă va continua să fie apropiat de Mihrunisa, asta se va considera ca un avantaj al lui Barbarossa față de alte pașale, ceea ce nu ar fi corect." -aici se termina episodul 117

      Ștergere
  2. Am zis ca e baiat ... :)) :P Va fi otravit

    RăspundețiȘtergere
  3. Valeria devine sultana??

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce aiurea, sultanul are parul alb si un nou baiat . Oare regizorii, scenaristii s.a.m.d nu realizeaza ridicolul situatiei. Devine chiar si comic :)) . Pacat, imi parea un serial exceptional pana acum , dar s-au innecat ,, Ca tiganul la mal,, cum s-ar zice. Parca si de Hurrem imi pare rau , cati printi ar fi trebuit pana la urma? 100? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In realitate, n-a existat nici Valeria (Nazenin), nici un eventual fiu al ei. De altfel, dupa casatoria cu Hurrem, nu exista scrieri sau documente care sa ateste concubine si mai ales copii cu acestea, mai ales fii, indiferent daca acestia s-ar fi nascut vii sau morti ar fi ramas trecuti in anale. Valeria, ca si printesa Isabella si Firuze sunt doar un scenariu de telenovela. De altfel, cred ca actiunea acestor episoade se petrece undeva spre sfarsitul anului 1545, daca Nur'Banu a ramas insarcinata, intrucat este stiut ca fiul ei, viitorul sultan Murad al III lea s-a nascut la 4 iulie 1546. In serial, Valeria ramane insarcinata cam in acelasi timp, or in istorie nu exista dovezi care sa consemneze nasterea unui fiu al lui Suleyman in aceasta perioada, fie el viu, mort sau otravit ulterior. Asa cum au ramas dovezi despre venetiana Cecilia sau Olivia (in documente nu se stie sigur) devenita Nur'Banu, viitoare valide sultan, ar fi ramas si despre Valeria.
      Oana, felicitari pentru stradania ta. Eu nu prea mai urmaresc serialul pentru ca nu ma dau in vant dupa telenovele. L-am urmarit in turca, online, pe Star tv, pana dupa moartea lui Ibrahim cand au inceput vrajeala cu Hatice, despre care se stie ca s-a sinucis in 1938, iar copiii lor au fost ucisi dupa moartea pasei, averea si palatul confiscate iar Hatice inchisa intr-o camera in serai cu oarece libertate pana s-a sinucis, or in serial am vazut altceva...
      Inca o data, felicitari!




      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru precizari si acuratetea informatiilor. Mai rar vin pe aici comentatori avizati :)

      Da, din pacate, serialul asta s-a departat mult de la realitatea istorica. Detaliile inteleg sa fie inventate, dar liniile directoare ar fi trebuit sa ramana ca in istorie - parerea mea, tin sa adaug.

      Ștergere
  5. Sper sa nu te superi dar
    Cand pui urmatorul episod ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui saptamana asta, dar urmatoarele 3 zile sunt "groaznice", de dimineata pana seara. In orice caz, daca ma doboara oboseala si zilele urmatoare nu voi fi online, pana duminica seara sigur va fi pe blog.

      Ștergere
  6. Daca resprectau istoria , serialul ar fi fost mai decent , deja mi sa acrit de atatea comncubine :( :P In realitatea,copii lui Ibrahim au fost omorati din ordinul lui Suleyman?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa era cutuma... Asta ca nu cumva cand vor creste sa razbune moartea tatalui lor. Asa se va intampla si cu Mustafa, ii vor fi omorati si copiii.
      De altfel nu exista nici o dovada ca Ibrahim s-ar fi casatorit cu sora sultanului, nici macar in jurnalul lui Ibrahim sau in scrierile lui Suleyman nu este consemnat. Se stie ca nunta a fost extreme de luxoasa si a tinut 15 de zile in sir iar documentele existente referitoare la sotia lui Ibrahim arata ca a fost casatorit cu una dintre nepoatele lui Iskender pasa pe nume Muhsine hatun. Exista chiar si o scrisoare a sotiei lui catre Ibrahim pe cand el era intr-o campanie militara si este semnata Muhsine hatun. Ea si-a construit si o moschee micuta cunoscuta in Istanbul ca "moscheea sotiei lui Ibrahim". Cat despre copiii lui Ibrahim, nicicum n-au fost gemeni, ci s-ar parea c-a avut doua fiice.

      Ștergere
    2. Asa, asa am citit si eu.

      Ștergere
    3. Hatice si Ibrahim au fost sot si sotie si da au avut doua fiice ... In toate cartile pe care le-am citit ei erau soti .. Una din carti este o lucrare stiintifica despre ,,Suleyman Magnificul " si cuprinde si informatii referitoare la nunta celor 2 ... Inainte de a se casatori cu Ibrahim , Hatice se mai maritase de 2 ori si mai avea vreo 4 copii .. Cosmin

      Ștergere
    4. Bun :) deja ma enervezi (glumesc) :D :D O sa traduc bucata din documentul respectiv poate chiar in seara asta (am baut un ness acum zece minute, deci e de presupus ca raman treaza-huhurez pana tarziu) intr-o postare despre casatoria lui Ibrahim Pasa.

      Nu se stie exact ce si cum, parerile sunt impartite intre istorici, asta e ideea. Nici unul nu poate pretinde ca are dreptate in totalitate, pt ca fiecare tine cont de documente diferite sau speculeaza asupra unor situatii mentionate doumentar.

      Imi place ca m-ai provocat :) :P

      Ștergere
  7. Mda,cum spuneau si unii mai sus,deja incepe sa devina telenovela! Mi-ar fi placut sa se deruleze firul istoric,dar ii inteleg pe producatori ca trebuie sa "tina" si ei cumva de serial,avand in vedere ca au mii de fani in cam toate tarile in care se difuzeaza serialul.! Cat despre rezumat ce sa zic,instrigile la adresa lui Mustafa se inmultesc...abea astept sa vad momentul cand ii taie Suleyman capu :)) Multumesc pentru rezumat anyway :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rrrrău mai esti! :D s-) bietul Mustafa! :((

      Ștergere
    2. Oana,esti fan Mustafa si nu stiu eu? :)) Ai sange de Mahidevran in tine? :>

      Ștergere
    3. Da, sunt fan Mustafa, mie mi se pare ca nu e vinovat cu nimic. Chiar nu a uneltit impotriva nimanui, si doar ia bobarnace pe nedrept. Si asta e o vina? Sa ai o mama cu defecte, e tot vina copilului? :)

      Ștergere
    4. Asa este, Mustafa nu are vina, dar Mahidevran are una foarte mare...a pus sa fie omorat Mehmet, care, dupa parerea mea, era la fel de bun ca si Mustafa si lipsit de ambitie. Asa, ura aceasta dintre cele doua sultane a dus la moartea celor mai buni (ma refer la printi, chiar si la Baiazid). Sfarsitul il stim cu totii.... Oricum, felicitari Oana si multe multumiri!

      Ștergere
    5. Stiu si eu? Pe langa crimele lui Hurrem, Mahidevran e mic copil. Scorul este net favorabil ei: Ibrahim, Isabella Fortuna, kadine fara numar, Mustafa. Datorita lui Mahidevran deocamdata a murit doar Mehmet ... Dar altceva voiam sa zic: in istorie Mahidevran a fost exilata la cativa ani dupa ce Suleyman s-a indragostit de Hurrem. Asa ca, nici aici nu se respecta adevarul istoric de dragul actiunii serialului.

      Oricum, s-) se apropie episodul cand Suleyman o prinde pe Hurrem spionand sedintele de consiliu si ii face vant din palat :D

      Ștergere
    6. Da , o exileaza...Dar probabil o s-o aduca inapoi extrem de repede . A fost exilatat de mai multe ori...Tot timpul se intorcea la ea ca hipnotizat :)) :)) Deci nu va faceti sperante :))

      Ștergere
  8. Deja cu schimbarea actritei au pierdut peste 50% din fani. Daca ii adaugi si pe cei care s-au plictisit...incepe sa decada. Nu cred sa mai fie vreun episod cat de cat spectaculos but never say never...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa credeam si eu, dar in mod curios, blogul meu a avut in luna aprilie peste 540.000 de afisari, cifra de vreo 2-3 ori mai mare decat in oricare din lunile precedente, datorita lui Suleyman... Credeam ca odata cu schimbarea lui Meryem imi va scadea traficul si cand colo ...

      Ștergere
    2. Eh Oana,ce legatura are actrita cu serialul? Pana la urma e tot Hurrem :)) ca e mai tanara,ca e mai batrana! Cel putin se observa din gesturile actualei actrite,ca incearca cat de cat sa ajunga la nivelui vechei Hurrem,da nu reuseste indeajuns!!Pana la urma rezumatele tale ne tin cu sufletul la gura in asteptarea filmului,deci e meritul tau ca ai afisari :P

      Ștergere
    3. Am vazut ca Vahide incearca s-o imite in mimica si gesturi pe Meryem (mai mult ca sigur asta i-a cerut regizorul), dar am mai zis, mie mi se pare ca nu i se potriveste acest rol.

      Meritul e al celor care acceseaza blogul, ca degeaba as scrie eu daca nu ar intra nimeni sa citeasca... ;)

      Ștergere
  9. Tocmai , mie personal nu-mi mai place episoadele aces, astept sa scape de Valeria , ma scoate din sarite dar urmaresc blogul fiind ca sunt in continuare curioasa ce se intampla...Se pare ca am o legatura cu filmul asta. In orice caz ADOR BLOGUL :)) Acum printre noile cadane e cea blonda Dilsah din haremul lui Selim care s-ar fi potrivit mai bine in rolul lui Hurrem ... Nu puteau gasi una mai sarmanta??? E imposibil o femeie atat de frumoasa cum era ea sa devina brusc urata la 180' , fie ea cat de bartrana ,nu te schimbi chiar paradoxal!
    Multumim pentru scrieri Oana , esti grozava! :)


    RăspundețiȘtergere
  10. Ca tot veni vorba de Hurrem ,oare avea un caracter chiar asa incendiarin realitate Daca sultanul si-a omarat prieteni, copii nevitnovati, nepoti. Ar fi indraznit ea chiar atat de multe?, eu nu prea cred :( In film e prezentat ca un om bun si ingaduitor , doar nu erau sa dramatizeze. :( Erau veacuri dure, astfel de situatii probabil ca nu reprezentau o surpriza pentru nimeni, dar moartea pe nedrept a lui Mutafa este abominabila. In privinta dragostei pe care Suleyman I-a purtat-o lui Hurrem , exista vreo dovada :))??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca Suleyman suferea de o anumita forma de nevroza, iar Hurrem a manevrat foarte abil fricile si suspiciunile sultanului.

      Ștergere
  11. Pentru ce au fost omorati Ibrahim si Mustafa? Din film nu am inteles cu exactitate. Ce acuzatii au avut?

    RăspundețiȘtergere
  12. dar in episodul 118 valeria are o fetita? deci are o fetita sau un baiat? :|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ep. 117 nu se spune clar ce naste Valeria (cred) si cel care a postat rezumatul in engleza este foarte confuz in exprimare, de acolo rezulta ca ar fi baiat, dar episodul 118 clarifica problema, Valeria naste o fetita.

      Ștergere
  13. Ibrahim moare pentru ca Suleyman citeste un document in care scrie ca Ibrahim e dresorul si Suleyman este leul si ca Ibrahim il dreseaza cu batul adevarului si ca se crede superior iar Mustafa moare pentru ca la suleyman a aj7uns o scrisoare mincinoasa in care vrea sa se revolte si ca se crede sultan. SCRISOAREA e din partea lui Hurrem si a lui Mihrimah dar ele isi iau sigiliul si asa ajunge la Suleyman.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.