luni, 14 iulie 2014

Ce trebuie sa stii cand iti pui o usa metalica de apartament



Sau cum să ai o ușă metalică în 7 pași


Ce trebuie sa stii cand iti pui o usa metalica de apartament

De foarte curând am hotărât că gata cu ușa veche din lemn rămasă de la casa mea părintească, e timpul să am o ușă solidă la apartamentul meu. Am început să întreb cunoștințele, rudele, prietenii, ce e de făcut, pentru că nu aveam idee de unde să încep. Bineînțeles, am căutat și pe internet informații, dar nu am găsit tot ce doream să aflu. Așa că acum, vă împărtășesc și vouă, celor care sunteți în situația în care eram eu săptămâna trecută, din experiența mea.

1. Mai întâi am căutat pe net, pe forumuri, să văd ce ușă este mai bună pentru nevoile mele. Am rămas la producătorul MACO, citind eu că mulți posesori de uși Maco au fost foarte mulțumiți, ba chiar le-a părut rău când au schimbat această ușă cu una de import (că aici trebuie să spun că ușile Maco sunt de fabricație românească, feroneria și sistemele de siguranță fiind de import.) Dar bineînțeles, fiecare își pune ce ușă dorește, în funcție de necesitate și de buzunar. Eu am preferat un model mai scump, considerând că o asemenea investiție este pe termen lung, nu pentru câțiva ani. Tot de pe net m-am informat asupra a ceea ce trebuia să știu despre ușă: ce fel de șilduri are, cât de solidă este, câte yale are și de la ce producător (am citit că Mottura și Urbis ar fi foarte bune, dar ușa poate să vină cu feroneria inclusă și atunci, dacă doriți, cereți schimbarea yalelor cu acelea pe care le vreți dv.), cât de sigure sunt sistemele de închidere, ce grosime are folia de metal din care este făcută (poate fi de 1 mm sau de 1,5 mm), dacă are izolație antifonică și antitermică, dacă este o ușă anti efracție, dacă e vopsită în câmp electrostatic, dacă va fi montată cu umplutură de spumă sau de ciment - cimentul este mai sigur, dar sunt și firme care nu asigură acest tip de montaj (aș zice eu că o ușă prea sofisticată și cu prea multe elemente de siguranță atrage atenția și poate că exact asta nu vă doriți ... ).
La urmă m-am gândit și la partea estetică, la o culoare care să se asorteze cu interiorul apartamentului, dar ăsta e chiar cel mai puțin important lucru la o ușă metalică de apartament - părerea mea.

2. Bun, deci am ales producătorul dorit. Acum am căutat în orașul meu un magazin în care să găsesc ușa Maco. Cineva m-a sfătuit să merg la Dedeman pentru că magazinele mari au prețuri mai mici. Din păcate, Dedeman de Piatra Neamț are uși de la un singur producător, care nu era Maco, deci am eliminat retailerul respectiv din căutările mele. Am găsit foarte aproape de mine, vizavi de piața Precista (piața mică, îi zicem, noi, pietrenii din cartierul Precista), magazinul SIGMA, al firmei SMART COM SRL care printre altele comercializează și montează și uși metalice de la mai mulți producători printre care și Maco. Am avut o experiență pozitivă, am fost foarte mulțumită de colaborarea cu dânșii și de rezultat, așa că îi recomand și altora.

3. Înainte de a merge la magazin am măsurat golul de zid - adică lungimea și lățimea tocului ușii vechi. Eu am putut măsura chiar golul de zid, dar fiind că peretele este din cărămidă, și e mult mai lat decât ușa. Al doilea lucru foarte important este să știți dacă vă trebuie ușă cu balamalele pe stânga sau pe dreapta. Eu am întrebat chiar la magazin și am aflat că: dacă te imaginezi în fața ușii tale de acasă, ca și cum ai fi venit din oraș și te pregătești s-o descui ca să intri (deci nu în casă, ci afară), uită-te la ușa ta veche unde sunt balamalele? Pe latura stângă sau pe cea dreaptă? În funcție de acest amănunt, trebuie să spui că ai nevoie de o ușă pe stânga, sau pe dreapta, atunci când o cumperi.

4. Am mers la magazin, am ales ușa pe care mi-am dorit-o, am semnat contractul și am întrebat de prețuri. Aici trebuie să știți așa: cât costă ușa (se plătește pe loc un acont, sau prețul total), cât costă montajul (se plătește după ce ușa este montată și tot atunci vi se dă certificatul de garanție - cel puțin la Smart Com srl așa a fost), întrebați dacă în afară de montaj mai trebuie să plătiți ceva la montatori (de exemplu spuma cu care se umple spațiul dintre tocul ușii și zid, sau dacă această spumă intră în prețul montajului) și apoi stabiliți când vin aceștia să monteze ușa. La mine au venit a doua zi dimineață. Atenție! Unele firme nu includ demontatul ușii vechi în prețul montajului, așa că cereți informații complete. Cei de la magazinele Sigma includ și demontatul în preț.

5. Montajul a durat 2 ore, băieții au făcut curat în urma lor și mai rămăseseră de montat pervazele, care se pun după ce se repară zidul spart în urma demontării ușii vechi.

6. Reparația zidului poate să dureze una-două zile, iar dacă nu cunoașteți un meșter bun în amenajări interioare, întrebați-i tot pe cei care v-au montat ușa metalică, pentru că este foarte probabil să vă ajute cu un număr de telefon și cu un constructor bun. După ce această fază e încheiată, verificați dacă ușa face sau nu zgomote, dacă se închide/deschide bine, fără opreliști. Dacă e cazul, la pasul următor ușa poate fi reglată ca să nu zăngăne urât și să se închidă perfect.

7. Montarea pervazelor - am sunat la Sigma dimineață la 9, Cătălin și colegul lui au venit pe la ora 1.30, în 5 minute pervazele erau puse și ușa mea arăta bine.

8. Punct opțional - bonusul pentru montatori. Dacă vreți și sunteți mulțumiți, e la latitudinea dv. să le dați băieților un bonus financiar. Eu am fost foarte mulțumită de rezultat și de rapiditatea lucrării.

Mulțumesc magazinului Sigma, oamenilor profesioniști de la Smart Com srl, și celor care au patentat ușile Maco.
Dacă și voi ați avut diferite experiențe cu montajul ușii metalice de apartament, vă invit să comentăm împreună.

12 comentarii:

  1. Buna! :-)
    Am ajuns la acest post din Google si mi se pare ca ai acoperit multe informatii utile pentru subiectul asta. Pe mine ma intereseaza si o estimare a cat te-a costat toata lucrarea, incerc sa-mi fac un buget pentru niste lucrari in casa si mi-ar fi utila si o referinta. Imi poti spune cam cat a costat totul?
    Multumesc frumos! :-)
    Anca R

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineinteles ca pot, cca 1.800 de lei. 1500 usa cu tot cu montaj, 200 refacerea zidului si materialele pentru asa ceva. N-am inclus bacsisurile, am lasat cate ceva la montatori, aprox. 40-50 de lei. Aha, am platit spuma, au fost 3 sau 4 tuburi de spuma, dar nu mai stiu exact cat costa asta. inca vreo suta de lei, asa ceva. Deci per total pana in 2.000 de lei cu totul.

    Dar bineinteles, sunt si usi de 300 de lei, depinde ce fel de usa iti doresti. Si poti sa nu lasi bacsisuri, asta e optional. Eu am dat pt ca am fost foarte multumita, mai ales de montatori. La zidar nu i-am dat bacsis ca nu mi-a placut ce-a facut, dar i-am dat masa de pranz in fiecare din cele 3 zile cand a venit la mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Usile Maco au faima,dar au multe minusuri!
      Imagineaza-ti - usa 100% gandita si construita in Romania...dar feroneria este din import!!!!De ce?
      Cat despre montaj,4 tuburi cu spuma,este catastrofal.
      La o usa de intrare in ap. sau casa,montajul tocului pe perete se face ori cu dibluri metalice speciale,ori cu aceleasi dibluri si urechi sudate in minim 3 puncte pe o parte din toc.Spuma este ptr izolatie.O poti folosi ptr. fixarea usilor de interior,dar niciodata ptr. usile de la intrare in locuinta.
      Recomand doua marci de usi:
      Dierre si Waldeck.
      Prima marca este nr.1 in Europa,in fabricarea si comercializarea usilor blindate si a feroneriei inpenetrabile.Acum si preturile sunt pe masura.

      Ștergere
    2. Usa precedenta era de la casa care ne-a fost demolata, si era mult mai lata decat usa Mako, (noi locuim aici de cand s-a construit blocul, taica-meu, care era constructor, a muncit personal la apartament pe cand era in constructie). De aceea s-a folosit foarte multa spuma, iar blocul e din caramida, deci zidul este gros. Sunt si diblurile sudate, altfel usa ar cadea singura :))

      Dar repet, la toti vecinii mei si la rudele/prietenii care au usi metalice s-a folosit si spuma pentru acoperirea golurilor dintre usa si zidarie, exact ca la geamurile termopan. Degeaba ziceti ca nu-i asa, asa lucreaza majoritatea.

      Ștergere
    3. P.S. :) plus ca nu stiu daca tuburile alea erau pline sau nu... e drept, golurile umplute au fost poate mai mari decat la alte usi, dar eu n-am verificat daca nu cumva asta a fost o metoda de a scoate un "profit". Poate erau pe jumatate acele sprayuri, nu m-am gandit sa le verific.

      Ștergere
    4. Alt P.S. - am verificat acum pe google imagini - ca sa inteleg ce-s alea dibluri. Deci, nu, cum ziceam, la mine la usa golul era cu mult mai lat decat usa metalica. Usa este prinsa, cel putin pe cele doua laturi verticale, cu niste bare de metal sudate de toc, parca 3 de fiecare parte, groase cat cuprinzi cu mâna, lungi de cca 1 metru. Baietii le-au adus special cand au vazut diferenta de la usa la zid, pt ca de fiecare parte a usii ramanea un gol de mai bine de o palma.

      Ștergere
  3. pfffff..spuma ? nu se pune spuma la o treaba serioasa.imagineaza-ti ca acolo unde ai spuma baga hotul ranga si voila...cred ca ni ci nu ti-a sudat mustatile in betonul armat...din 2 ciocane usa ta e pa...cica firma serioasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi precum spui, dar de cand este moda cu usile metalice, eu n-am auzit pe nimeni sa-mi povesteasca altceva - legat de spuma - si nici la vecinii mei de scara n-am vazut altfel.

      Ștergere
  4. Eu am reusit sa imi aleg usa si sa o si montez cu ajutorul unor baieti, mi-au explicat totul perfect si au terminat treaba rapid, eu am fost multumit de ei si pentru asta le voi lasa link-ul, poate va avea nevoie si altcineva. De asemenea inainte sa contactez pe cineva, am citit ce este aici si mi-a fost folositor. http://www.montaj-usi-parchet-lambriu.com/

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am renovat ap complet cand am cumparat, era foarte multe decizii de luat si m am gandit ca usa de la intrarecnu este asa importanta. Am zis sa iau solid, oricum nu tin averi in casa.
    M am trezit acum, dupa doar 2 ani, ca usa BeyMay a ramas in 2 balamale, cea de jos s-a rupt. Colac peste pupaza a expirat garantia acum 1 luna :(.
    Asa ca luati de la o firma cu renume daca nu vreti complicatii...(eu pb voi schimba usa ...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am inlocuit usa pt ca cealalta nu se (mai) putea incuia, oricat de neverosimil ar suna. La noi in casa este/era mereu cineva, practic nu era nevoie ca usa sa fie incuiata, dar totusi... Cat despre averi, cred ca orice om normal la cap nu tine in casa bani si valori, ci in banca sau intr-un alt loc sigur.

      Dar la modul general, e bine sa iti cumperi lucruri de foarte buna calitate, in special cand e vorba de ceva ce se presupune ca trebuie sa tina o viata.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.