duminică, 25 ianuarie 2015

Vacanta in Zakynthos




Vacanta in Zakynthos
De obicei în perioada asta a anului, ba uneori chiar mai devreme, încep să caut pe internet destinații de vacanță pentru la vară. Acum, parcă mai mult ca în alți ani, nu știu ce să aleg, pentru că unde aș vrea eu, se merge primăvara și nu pot lipsi de la serviciu atunci, iar în multe alte părți am fost. Și totuși sunt țări pe care le-aș vizita centimetru cu centimetru, în care revin cu plăcere și în care de fiecare dată îmi mai rămâne câte ceva de vizitat și data viitoare. Una din țările astea e Grecia, și cum în afară de Creta, în insule nu am fost, tare mă bate gândul să văd și eu insulele pe care toată lumea le laudă și despre care din toate părțile aud că merită vizitate mai mult decât capitala sau alte stațiuni din zona continentală a țării.



Vacanta in Zakynthos
M-am oprit la o ofertă tentantă pentru mine, și anume la insula Zakynthos. A treia ca mărime după Creta și Kefalonia, această insulă ioniană are un relief variat și climă temperată, cu plaje de nisip și golfuri izolate în sud-estul insulei sau cu faleză și stânci accidentate care dau posibilitatea de a face înot subacvatic în partea de vest. Venețienii, care au stăpânit insula timp de trei sute de ani, din secolele al XV-lea până în sec. al XVIII-lea, au supranumit-o Floarea Levantului, sau Floarea Răsăritului, pentru că pe cuprinsul ei se găsesc peste 7.000 de specii floristice diverse. Influența arhitecturii venețiene medievale și-a lăsat amprenta pe insulă, și multe forturi încă se mai văd, în ciuda zonei cu un grad seismic destul de ridicat. În 1953 a avut loc un cutremur devastator urmat de un incendiu în care au pierit majoritatea clădirilor insulei, dar ea a fost reconstruită după planurile inițiale, ca aspect exterior, având la bază tehnici moderne anti-seismice pentru a preveni o nouă eventuală distrugere masivă.

În orașul-port Zakynthos se poate vizita piața Solomos, Biblioteca Publică, Muzeul Post-Bizantin unde se găsesc expuse statui poleite cu aur, icoane prețioase, gravuri. Drumul de pe coastă este cunoscut pentru cafenelele și barurile sale, pentru restaurante și taverne unde cei dornici de a cunoaște viața de noapte a insulei sunt bineveniți.

Vacanta in Zakynthos
Pe un deal se află un vechi castel venețian, demne de vizitat sunt și lăcașurile de cult din insulă, iar în anumite perioade ale anului poți nimeri câteva evenimente culturale care merită amintite: carnavalul din insulă este anunțat de un crainic îmbrăcat în straie tradiționale,care anunță toate festivitățile care au loc. Apoi, ultima duminică a festivităților se încheie cu o defilare a Regelui carnavalului urmat de un fel de procesiune a unei măști funerare. În ciuda acestor elemente, carnavalul este un eveniment vesel și distractiv, așa cum îi stă bine unui carnaval. De Paște, în Săptămâna Mare are loc o ceremonie unică și de neuitat, cu ritualuri religioase foarte vechi și costume pe măsură. În Vinerea Mare are loc o procesiune în care un bărbat răstignit este purtat pe cruce prin oraș după care, a doua zi, preotul anunță Învierea în timp ce aruncă porumbei albi în aer, iar din clopotnițele bisericilor se aruncă jos vase de lut.

Vacanta in Zakynthos
Toate acestea pe mine m-au convins, și cred că vacanța mea se va numi vacanta Zakynthos anul acesta. Mie mi se pare un loc în care pot fi satisfăcute toate gusturile: acolo pot merge și cei care doresc un concediu liniștit, și cei care simt nevoia de adrenalină, și petrecăreții și turiștii dornici de a vizita ceva inedit sau de a cunoaște tradițiile locuitorilor insulei. Nu-mi rămâne decât să-mi aleg hotelul din vasta ofertă care există pentru Zakynthos și să-mi rezerv biletele de transport. De mult n-am mai avut parte de un concediu liniștit și relaxant. E cazul să lenevesc la vară pe lângă palmierii din Zakynthos, pe un șezlong, cu un pahar de suc de portocale proaspăt stoarse în mână, uitând ce zi a săptămânii este, ce oră, ce an ....


sursa foto 1 - booking.com

11 comentarii:

  1. intr-adevar Zakynthos ar putea fi si destinatia mea anul asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate că m-ai convins. Prietenii mă bat la cat de ceva vreme să mergem în Grecia, poate că Zakynthos e o idee bună. Până acum am evitat Grecia tocmai din cauza tumultului de vizitatori. https://dorudobrean.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde mult ce asteptari ai de la un concediu. Pe mine nu ma deranjeaza multimea de turisti - prima data in Grecia, era acum 10 ani, auzeam numai romaneste in jurul meu :))) . Intereseaza-te la cazare dinainte daca au prosoape si sapun sau daca trebuie sa faci tu curat in camera. La pensiuni eu asa am gasit. Sigur, la hoteluri cu stele mai mult de 3, gasesti de toate.

      Ștergere
  3. Claudia Marculescu27 ianuarie 2015 la 17:20

    Am fost acolo in 2010, multa lume, multa distractie! Grotele alea din prima poza se numesc Grotele albastre/.

    RăspundețiȘtergere
  4. chiar cred ca uiti de toate intr-o astfel de vacanta si cred ca toti tanjum dupa un asa rasfat. Doar pentru asta muncim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Cristina! Si eu fac niste sacrificii pentru ca vara sa colind prin lume si sa-mi incarc bateriile asa cum imi place!

      Ștergere
    2. spor la economisit si asteptam poze din vacante; macar prin pozele tale sa ajungem si noi acolo!

      Ștergere
    3. pentru hobby-ul meu cel mai drag, am rezerve financiare intotdeauna ;)

      Ștergere
  5. Amintiri frumoase am de acolo, am fost de doua ori, la un particular recomandat de un amic. Dar a vandut vila altcuiva si mi-am schimbat locul de vacanta.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.