vineri, 27 martie 2015

Patanii cu menajere, II





Cand am cunoscut-o pe Luminita mai eram cu cineva, cu mai multa experienta in angajari decat mine. Mie ceva nu mi-a placut la ea, un anumit fel de a incerca sa-si bata joc de noi, asa, de la prima vedere. Un fel de mistocareala care se dorea mascata, dar vizibila totusi. Eu n-am crezut ca o voi mai vedea, dar sfatuitoarea mea, Andreea, a zis ca este o tipa ok si ca sigur ca veni pentru ca nu avea alternativa. Aici, a avut dreptate Andreea. Iar ceva-ul acela in neregula pe care l-am simtit eu la prima intalnire avea sa se desfasoare pe parcurs.

Aveam nevoie de cineva sa ma ajute la menaj si ceva de mancare. A fost sa fie doar menaj, pentru ca stilul ei de gatit, minuturi italienești, nu era deloc pe gustul maica-mii. Da, fusese în Italia - 14 ani, zicea ea. Si asta s-a văzut în prima luna când a venit la noi. Casa era curata bec, cum nu fusese poate niciodată. Ne învoisem pentru 3-4 ore zilnic, dar ea foarte rar stătea mai mult de o oră și jumătate. N-am zis nimic, atâta vreme cât își făcea treaba, deși nu mi s-a părut ok. A fost recompensată de la bun început cu 50% în plus față de suma stabilită inițial drept salariu, pentru că eram cât se poate de mulțumite de rezultat, dar după primele 2-3 săptămâni NICIODATĂ n-a mai făcut curățenie asa ca la început. Precizez că pentru suma pe care i-am oferit-o (600 lei / adică cca 140 E), alte menajere și îngrijitoare lucrează 5-6 ore zilnic, la curte, nu 90 de minute.

Apoi, din prima săptămână a început să fure. Primul lucru pe care l-am vazut ca lipseste a fost o cutie cu hartii speciale de absorbit culorile care ies la spalat (pt. rufe colorate, hârtia se pune în mașina de spălat). I-am spus ca n-o gasesc, apoi a adus de acasă o cutie cu alt fel de absorbante, pentru rufe albe, ceva ce nu mai vazusem si nu avusesem niciodata in casa. A sustinut sus si tare ca aceea era cutia mea. I-am spus ca stiu ce este si ce nu este din casa mea, apoi am lasat-o in pace, pt ca mi-am zis ca daca fură apoi aduce înapoi, tot e bine. Dar probabil ca multi romani au gena hoției în sânge, altfel nu-mi explic de ce este aproape imposibil de găsit o persoană de încredere. (După ce am dat-o afară, o rudă mi-a spus că toate menajerele de Italia fură consumabile - de ce nu mi-o fi spus mai devreme?...).

De vacanta de Crăciun a stat acasă și a primit banii integral. De vacanța noastră, inter-semestrială, la fel a făcut și a primit banii integral. Eu nu i-aș fi dat, dar acum o plătea maică-mea, nu eu. Oare ce ar trebui făcut ca o persoană angajată pentru o muncă în casă să nu-ți fure și să nu cotrobăie prin lucruri? Să vedem ce am constatat, în timp, că lipsește (probabil că lista o voi actualiza din când în când) și ce nu a fost deloc ok la această persoană.

- arunca lucruri fără să întrebe. Probabil făcea parte din strategia de furat, dacă întrebai unde e cutare lucru, spunea senin că a crezut că n-ai nevoie de el și l-a aruncat. Noi i-am spus de mai multe ori să nu mai arunce nimic fără să întrebe, dar făcea tot cum știa ea.

- la început zilnic avea ceva gunoi - zicea ea - de dus într-o sacoșă. Cred că zilnic fura câte ceva și ducea acasă, doar nu era s-o caut în punga de gunoi, dar i-am interzis să mai ducă gunoiul în fiecare zi.

- ștergea praful și schimba ordinea lucrurilor, ba unele le muta într-o altă cameră - probabil tot strategie de furat, ca să nu mai știi ce și pe unde este.

- a furat: cca 1,5 kg de miez de nucă (din 3,7 kg), cca 3 kg de detergent, dintr-o pungă de 10 kg, o jumătate de pungă mare de Delikat (a fost picătura care a umplut paharul, a doua zi după ce am constatat asta, am dat-o afară, adică ieri), hârtie igienică - mai multe suluri, hârtie de șters pe mâini la bucătărie (un sul din 2), câteva kg de cartofi cu pretextul că a aruncat cartofii stricați (m-a lăsat cu vreo 2 kile dintr-un coș întreg plin cu vârf), câteva suluri de pungi pentru gunoi (la un moment dat pe cele 3 rămase le-am ascuns și lăsam doar o pungă la vedere în ziua în care avea de dus gunoiul. A adus de acasă o pungă de rezervă și a pus-o într-un sertar la bucătărie, s-o aibă la nevoie). Aveam într-un dulap 12 sticle de vin și lichior (cadouri), am rămas cu 9. Sertarul cu medicamente abia îl puteam închide, de plin ce era, acum este și loc liber în mijlocul lui, și lipsește cel puțin o cutie de algocalmin (adică medicamente care se dau cu rețetă).

- maică-mea i-a dat 60 de lei să ia brânză de vaci (ea nu mai știe prețurile, de 15 ani nu a mai ieșit din casă), femeia a luat două boțuri, adică de cca 20 de lei și unul din boțuri l-a luat acasă a doua zi. Restul de bani i-au rămas ei, bineînțeles. A furat o cutie de conservă de pește din frigider și a mințit că a pus-o la mâncare. A furat bani din buzunarul de la geaca mea. Nu m-aș fi gândit că ea a umblat dacă nu aș fi văzut-o într-o zi înainte să plece acasă, căutând - ce? - în buzunarele mele. A mai furat din frigider ciocolată, fructe confiate și rahat, pulpe de pui, fripturi de porc, un pui întreg (a fost scandal mare cu puiul, ea a zis că nu știe nimic și o acuza pe maică-mea că l-ar fi dat cuiva). Asta am observat că lipsește, o mai fi luat și altele.

Cum ziceam, lista de mai sus e în actualizare :)
==================================

edit:
(3 aprilie)
- 2 pachete a câte 8 pliculețe de praf de copt nemțesc
- 800 ml dintr-o sticlă de detergent lichid Dash de 1 litru - mi-a lăsat exact atât cât se vede prin plastic în partea de jos, restul sticlei are etichetă de culoare închisă, peste tot, până la dop. De parcă eu mă uitam doar, fără să iau sticla în mână să văd ce mai e în ea. Eu nu folosisem niciodată acel detergent până acum.
- cafea - acum observ că mă ține un pachet de cafea mult mai mult decât de 5-6 cafele la 2 săptămâni pe care mi le făceam mie și încă 2 pe care i le făceam ei. Cu alte cuvinte pe mine 250 g de cafea îmi ajungeau de maxim 8 cafele..... De altfel, de fiecare dată, chipurile refuza cafeaua spunând că are și acasă (normal, avea tot din cafeaua mea!).







4 comentarii:

  1. Ha-lu-ci-nant! Multumesc pentru atentionare si pentru trucurile acestor hoate... pana la urma prefer sa fac eu trei zile curatenie in toata casa decat sa ma enervez cu vreo proasta ciorditoare.Ma intreb de ce nu ati dat-o afara de la prima abatere, pentru ca fura... pe si din banii Dv,Cu asemenea creaturi nu trebuie sa ai rabdare, sa le mai dai o sansa etc - sunt irecuperabile.Cine a furat va fura, cine a mintit va mai minti...Ganduri bune, Lara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La inceput nu-mi dadeam seama prea bine. In afara de cutia cu hartie absorbanta de culori pt rufe, de altceva nu am mai fost asa de sigura ca a luat - lua fara sa se cunoasca, iar cand o intrebam de lucruri care lipseau, se oprea o vreme. Plus de asta, intamplarea a facut sa avem multe cunostinte comune si m-am gandit ca poate n-o sa puna mana, avand in vedere ca se poate afla ce a facut... dar m-am convins ca faptul asta n-a reprezentat un impediment pt ea. Cand am vazut ca incepe sa ia acasa cu kilogramele si sutele de grame, am zis halt. Daca lua o mana de detergent din cand in cand, nici nu observam, va dati seama ca nu stateam sa cantaresc punga de fiecare data dupa spalatul rufelor. dar cand o ai pe jumatate azi, si peste o saptamana cand speli iar, mai gasesti ceva pe fundul pungii este evident !!
      Si mai e ceva - venea in ultimile zile cu o traistuta (eram in medical si am urmarit-o zilnic) goala, iar cand pleca avea mereu cate ceva umflat in ea. Mi-am zis ca n-am dreptul s-o caut in traistuta ei personala, dar o pot da afara din casa mea, nu?

      Ce ma mira este ceea ce mi-a spus verisoara mea, ca e o practica foarte raspandita printre menajere sa-si ia de toate acasa la ele, ca sa nu cumpere cu banii lor. Iar var-mea a avut cel putin 4 asemenea femei. Acum a renuntat la ele din exact acest motiv.

      Tentatia ei era foarte mare, maica-mea nu mai vede deloc aproape, iar eu nu locuiesc cu ea in timpul saptamanii. De acum inainte trebuie sa-mi schimb programul si sa fac naveta oricat de greu mi-ar fi ....

      Ștergere
  2. asa se intampla peste tot sa stii ,cand nu mai poti si ai nevoie de ajutor cei pe care ii platesti nu se multumesc cu ce le dai ,trebuie sa mai si fure sa isi completeze veniturile .Asta este educatia la noi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cuvant ca este din ce in ce mai putina lume cinstita.....!

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.