vineri, 15 mai 2015

Caut ceas





Caut ceas
Astăzi ceasurile de mână sunt considerate mai mult un simbol al statutului social decât un instrument de măsurare a timpului. Într-o epocă în care telefonul mobil afișează ora exactă, ceasul de mână mecanic a devenit încet un obiect lipsit de funcționalitate și mai mult un obiect cultural modern. Pătrunde în sala consiliului de administrație a oricărei firmă de renume a lumii și vei vedea zeci de ceasuri de lux, cu nume de la Rolex la Vacheron Constantine, la Frank Muller și Le Coultre.

Dar acum câteva sute de ani lucrurile stăteau altfel. Nici unul dintre ei nu ar fi purtat un ceas de mână, ci unul de buzunar, cu capac de aur, ceea ce reprezenta pe vremea aceea statutul social al purtătorului. Iar asta nu pentru că ceasurile de mână nu ar fi existat, erau deja apărute, dar erau menite femeilor și nu le lua nimeni în serios, pentru că erau considerate o modă trecătoare. Ceasurile serioase, erau în exclusivitate acelea de buzunar. Ba chiar era și o vorbă de duh care spunea că un bărbat adevărat mai bine ar purta fustă decât ceas de mână, atât de demne de dispreț erau micile ceasuri feminine.

Caut ceas
Lucrurile au început să se schimbe prin secolul al 19-lea, când, pe timp de război, soldații au descoperit utilitatea unui ceas de mână și dezavantajele ceasului de buzunar, greoi și relativ dificil de manevrat pe timp de luptă. Ba chiar în războiul englezilor cu burii, la începutul secolului al 20-lea, se spune că ceasurile de mână i-au ajutat enorm pe englezi în câștigarea războiului pentru că astfel s-au putut sincroniza perfect.

În 1906 s-a inventat brățara de ceas expandabilă, apoi s-au folosit capacele de argint ori de piele, pentru a proteja ceasul de intemperiile climei. Dar chiar și așa, ceasul de mână nu era purtat de bărbați decât la război. Abia în timpul primului război mondial ele încep să fie purtate pe scară largă indiferent de situație și tot în acea perioadă au apărut ceasurile Rolex.

Caut ceas
După asta, producția de ceasuri de mână s-a făcut în serie, iar modelele lor au fost diverse, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Au apărut ceasurile electronice, și, pentru o vreme, s-a crezut că acelea mecanice vor dispărea de la sine. Însă ele au revenit în modă și uneori chiar brandurile de lux promovează și produc ceasuri de mână mecanice, fine și foarte elegante, mai curând decât ceasuri cu afișaj electronic, care oricât de precise ar fi și oricâte funcții suplimentare ar avea, parcă tot cu gândul la un roboțel te duc.

Așa că eu caut ceas. Caut un ceas de damă pentru mine și mă uit și după câteva modele bune de dăruit. E greu de ales, pentru că pe cautceas.ro găsești atâtea modele că nu știi la care să te oprești. Până la urmă am să dau cu banul. Că multe îmi plac și le vreau pe toate. Greu cu magazinele astea online unde găsești tot ce vrei :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.