duminică, 24 mai 2015

Tu porti pantofi cui?





Tu porti pantofi cui?
Femeile au purtat pantofi cu toc înalt de sute de ani, dar tocurile nu au fost niciodată mai înalte ca în anii '50 când s-a produs în serie pantoful cu toc cui, așa-zisul stiletto-heel, în limba engleză. Și în caz că n-ai observat, pantofii cu toc cui sunt mereu la modă, pentru că sunt eleganți și oricum ar fi piciorul care încalță un asemenea pantof, din acel moment devine un picior sexy.

Toate femeile poartă tocuri cui

N-am folosit denumirea engleză în mod întâmplător, pentru că dacă numele de toc cui indică, simplu, îngustimea și subțirimea tocului, termenul stiletto are legătură cu originile acestui tip de toc, găsit în dulapul cu încălțăminte al oricărei femei, fie ea o doamnă din înalta societate, o femeie de succes, o adolescentă șic sau o practicantă a celei mai vechi meserii din lume, pentru că se pare că tocurile înalte erau semnul distinctiv al acestei categorii de femei încă din Roma antică, oraș al orgiilor și libertinajului absolut.

Originea pantofilor stiletto

Cuvântul stiletto derivă de la stylus care înseamnă piuneză, ori ceva ascuțit care înțeapă. La origini stiletto era un pumnal italian lung și foarte îngust, iar forma acestui pumnal a dat numele celor mai subțiri tocuri din încălțămintea feminină. Un pantof are toc cui dacă acesta nu depășește jumătate de centimetru în grosime și este înalt de 3 până la 12 centimetri, ori chiar mai mult în unele cazuri, întrebați-o pe Lady Gaga sau pe Alexander McQueen. Pantofii stiletto cu toc mai scurt se mai numesc și pantofi cu tocuri de pisică.

Primele modele și evoluția lor

Se spune că pantofii cu toc cui au început să fie purtați prin anii '30, iar pantofii cântăreței pariziene Mistinguet din anii '40 erau semnați de designerul Andre Perugia. Nu există dovezi că el ar fi inventat acest tip de pantof, dar cel puțin putem spune că el este primul designer care a creat pantofi cu toc cui. Dar în scurt timp pantofii cu toc înalt n-au mai fost la modă. În 1974 Manolo Blahnik a creat tocul ultra-subțire, poreclit ac. Apoi pantofii stiletto au ieșit iarăși din modă, cunoscând un puternic come-back în secolul 21, când indiferent de forma generală a pantofului, tocul cui era omniprezent.

Tu porti pantofi cui? Tu porti pantofi cui? Tu porti pantofi cui?


Dezavantaje (dar cine le ia în seamă?)

Degeaba avertizau medicii că acest toc generează dureri de spate, deformează oasele piciorului, degeaba spuneau unii că lasă urme pe pardoseli și strică aspectul covoarelor plușate, nimeni n-a ținut seama de sfaturi. Atitudinea dramatică, pieptul scos înainte, piciorul elegant și posteriorul bombat nu se pot obține decât purtând pantofi stiletto. Așa că femeile au întotdeauna o astfel de piesă de rezistență în dulapul lor cu încălțăminte.

Este greu să stai pe tocuri cui, dar mi-ar fi imposibil să nu am măcar o pereche, pe care s-o port la ocazii deosebite. Dintre pantofii de la starshiners.ro i-am ales pe cei roșii, de lac. Vouă ce pereche v-ar plăcea?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.