marți, 30 iunie 2015

Eu am un zambet frumos si sanatos. Dar tu?





Eu am un zambet frumos si sanatos. Dar tu?
Când ai o meserie ca a mea în care lucrezi aproape exclusiv cu publicul este neapărat necesar să ai o dantură perfectă, frumoasă, fără spații, fără pete de cafea sau de tutun, un zâmbet curat și o respirație plăcută. Cu toții știm că oricât de bine am curăța dinții cu periuța și pasta de dinți, cu bicarbonat sau cu mai știu eu ce, de minim două ori pe zi și, dacă este posibil, după fiecare masă, la baza dinților și la îmbinarea cu gingiile se formează acel tartru dentar.

De ce apare tartrul dentar

Tartrul, sau piatra dinților apare din cauza resturilor alimentare microscopice, a bacteriilor, care nu au cum să dispară după periajul normal pe care fiecare dintre noi îl face acasă. Încetul cu încetul, aceste resturi se mineralizează în contact cu saliva, se pietrifică și rămân la baza dinților, lipiți de ei și de gingie. După care, dacă acest tartru nu este îndepărtat, gingia se infectează, apare boala numită gingivită, iar dacă neglijența îngrijirii dinților continuă, se instalează parodontoza care la rândul ei duce la slăbirea gingiilor și la căderea dinților în timp scurt. Și nu doar că apar probleme de sănătate a dinților și gingiilor, dar gura emană un miros respingător, de putrefacție, gingiile afectate produc mâncărime și sângerează la cea mai mică atingere a periuței, iar cariile își fac apariția cu multă ușurință în acest mediu propice lor.

Igiena defectuoasă - singura cauză a formării tartrului e un mit

E adevărat că principala cauză a formării tartrului este igiena defectuoasă a cavității bucale - și din păcate am întâlnit atât femei cât mai ales bărbați care se spală pe dinți o dată la câteva zile (!!!) din motive de neînțeles - dar și dacă aveți o igienă corectă, și folosiți inclusiv ața dentară o dată pe zi, tartrul tot apare, însă mult mai lent.

Ce este de făcut?

De aceea este binevenit un control stomatologic periodic, bianual, pentru a vedea dacă nu a apărut vreo carie și mai ales pentru efectuarea unei curățiri profesionale a dinților prin periaj și detartraj odată pe an.
Eu mi-am făcut un obicei din asta, și întotdeauna în primele luni ale anului merg la stomatolog pentru un asemenea tratament. La început, probabil din comoditate, stomatologul meu îmi făcea detartrajul manual și numai la dinții din față, apoi i-am solicitat să-mi facă unul cu ultrasunete, complet, și un periaj dentar.

Sunt foarte mulțumită de rezultate, îmi simt gura foarte curată mult timp după un asemenea tratament, iar dinții mei sunt sănătoși și albi, deși consum cafea zilnic și mai pufăi câte o țigară, două, ocazional. Deși am o reținere când trebuie să merg la cabinetul dentar - cred că mulți dintre noi o avem din copilărie - pentru detartraj și curățare profesională a dinților mă duc cu inima deschisă și curaj. Aceste tratamente nu sunt deloc dureroase și mă ajută să-mi mențin mai mult timp dinții sănătoși. Asta e metoda mea de a avea un zâmbet frumos și sănătos și de a menține departe de dinții mei freza și disconfortul aplicării unei plombe.




3 comentarii:

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.