luni, 21 septembrie 2015

Redecorarea unei camere - draperiile





Redecorarea unei camere - draperiile
De vreo câteva săptămâni mă tot gândesc, calculez şi caut fel de fel de soluţii pentru că vreau să-mi redecorez casa. Deocamdată am de gând să schimb faţa sufrageriei şi a holului, apoi a camerei mele şi a bucătăriei. Mai este un dormitor, dar de acela mă voi ocupa mai la urmă. Prima cameră de schimbat este o sufragerie spaţioasă şi însorită. La început am vrut să schimb mobila de tot, apoi mi-am reconsiderat atitudinea faţă de mobila mea vintage, având un uşor accent de stil baroc, deşi este masivă şi destul de voluminoasă. La urma urmei, contează şi modul în care este distribuită în spaţiu pentru ca efectul să fie acela de cameră aerisită, nu de îmbâcseală şi înghesuială, să n-ai aproape pe unde merge printre piesele de mobilier. În câteva zile de frământat idei pe această temă am constatat că aproape totul trebuie modificat, recondiţionat şi înlocuit, de la covor până la tapiseria canapelei, de la lustră până la decoruri.

Însă în acest episod - pentru că este un adevărat serial ceea ce vă propun să vă povestesc - o să vorbesc despre draperii, adică despre una dintre cele mai importante piese ale unei camere, ceea ce face diferenţa între un design interior reuşit şi unul prost ales. Mai întâi m-am gândit cum să retapițez canapeaua şi fotoliile, atât pe cele din sufragerie cât şi pe cele din hol. Însă rapid am învăţat că tapiseria şi draperiile este bine să fie din acelaşi material - deci aceeaşi culoare şi imprimeu, deşi nu este o regulă obligatoriu de urmat. Apoi am început să fac diverse combinaţii, uneori chiar desenând cu creioane colorate pe hârtie, ca să văd ce efect cromatic ar ieşi.

Materialul şi culoarea

La alegerea draperiilor este bine să ţinem seama de câţiva factori care ţin de textura materialului. Acesta trebuie să fie plin, nu subţire şi nici prea gros, să cadă bine şi, în cazul în care draperia chiar va fi funcţională şi va avea rolul de a filtra lumina, să fie de o culoare mai închisă. Culorile deschise sunt acelea care se decolorează cel mai repede de la soare, de aceea draperiile care nu sunt puse doar de decor, e bine să aibe tonuri mai închise la culoare. Materialele cele mai potrivite sunt inul, stofele de tapiserie, catifeaua şi brocartul sintetic sau de mătase. Le-am enumerat doar pe acestea gândindu-mă la sufrageria mea cu mobilă vintage. Dar holul am de gând să-l mobilez cu module moderniste, iar acolo se potriveşte foarte bine o draperie diferită, modernă, cu o imagine 3D chiar, dacă restul camerei are un colorit monoton şi cuminte.

Redecorarea unei camere - draperiile

În acest caz, pentru a concentra privirea într-un punct focal, pentru o pată de culoare într-o încăpere având culori stinse, o draperie 3D care acoperă intrarea la baie, de exemplu, este binevenită. În plus, draperiile 3D au o calitate care nu se poate regăsi la materialele clasice: măresc spaţiul, chiar dacă totul nu este decât o iluzie optică. Iar dacă nu doriţi ca draperia să fie la fel cu tapiţeria (doar n-o să vă retapițați mobila de fiecare dată când schimbaţi draperiile), culoarea acestora ar trebui să fie aceeaşi cu una din culorile predominante ale covorului sau ale tapiţeriei. Dacă materialul de pe canapea şi cu covorul sunt bogat ornamentate, atunci draperiile ar trebui să fie uni, ca să nu încarce şi mai mult designul camerei.

Dimensiunile draperiilor

Pentru un look tradiţional draperiile vor fi lungi până jos, sau chiar ceva mai lungi cu câţiva centimetri, ca şi cum materialul ar mătura podeaua. În orice caz, chiar dacă draperiile le vreţi până la calorifer, ele vor fi întotdeauna ceva mai lungi decât perdeaua. Când măsuraţi lăţimea, adăugaţi câte 20 de cm de fiecare parte a geamului şi apoi dublati măsură obţinută, în aşa fel încât draperia să aibă suficienţi falduri atunci când este trasă şi să acopere perfect geamul inclusiv pe lateral. Dacă doriţi şi o traversă în partea de sus a perdelei, rămâne la latitudinea dv.

De unde procuri draperiile

Redecorarea unei camere - draperiile
Iar acum vine punerea în aplicare a planului făcut pe hârtie. Unii vor dori să colinde oraşul de la un capăt la altul în ideea de a vedea tot ce pot oferi magazinele de profil şi vor alege ceva mai aproape sau mai departe de ceea ce şi-au imaginat în prima fază a lucrului. Alţii, printre care mă număr şi eu, vor colinda toate magazinele online de profil, care conţin o gamă cu mult mai variată de materiale şi de culori, şi vor alege exact ceea ce-şi doresc. De exemplu, o paleta diversă de draperii 3D şi de perdele găsiţi pe Elefant.ro, gata făcute, doar să găsiţi mărimea potrivită camerei unde dv. doriţi s-o amplasaţi. Eu am ales pentru hol draperia 3D cu trandafiri roz pe fond alb, însă pentru sufragerie, încă mai caut brocartul bleu-antique pe care mi-l doresc.



6 comentarii:

  1. acesta este preferatul meu-http://www.elefant.ro/fashion/home-deco/tablouri/natura/tablou-forex-autumn-rosu-69715-30.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul ca un asemenea peisaj da impresia de marire a spatiului. Am vazut la cineva si am ramas chiar impresionata de efect.

      Ștergere
  2. Daaaa, si eu am o boala la draperii si perdele, sa fie la fel cu tapiseria, sa se potriveasca cu modelul de pe covor sau cu tapetul de pe pereti... eheheiiii, boala lunga! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai spatiu, te poti juca asa cum doresti cu asorte-urile astea, dar altfel, esti nevoita sa renunti la unele lucruri. Si eu as vrea draperie bogata, dar n-ar avea efectul scontat in sufrageria mea.

      Ștergere
  3. eu prefer draperiile bogate, dramatice, cu falduri si cu ciucuri grei. Mda... am casa si spatiul este mai mare decat intr-un living de bloc unde nu merg chestiile astea de stil baroc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cui nu-i plac, Iuliana, dar vezi ce am zis si mai sus, daca ai spatiu, faci orice vrei,

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.