luni, 11 ianuarie 2016

Stele de alta data - David Bowie





Stele de alta data - David Bowie
David Bowie (pe numele său real David Robert Jones) s-a născut pe 8 ianuarie 1947 în Londra și de mic a manifestat interes artistic. A primit în dar un saxofon de plastic, iar la 15 ani și-a făcut propria formație cu care cânta la evenimente locale. A cunoscut un anume succes pe când avea 22 de ani, iar în 1966 și-a ales numele David Bowie, pentru că mai exista un cântăreț cu numele de familie Jones în formația The Monkeys. În 1972 a cucerit din nou publicul cu personajul muzical Ziggy Stardust în turneul cu același nume, având o apariție androgină - păr lung și trăsături ușor efeminate, un cercel de damă în urechea stângă - foarte bine primită de publicul iubitor de glam rock. După cum au spus criticii muzicali ai vremii, Bowie a creat atunci poate cel mai mare cult muzical al timpului.

În 1975 cunoaște succesul și dincolo de ocean cu single-ul Fame și albumul Young Americans. Următoarele 3 albume, reunite sub titulatura de Trilogia Berlinului, au rămas multă vreme în Top 5 din Marea Britanie în 1979. Apoi single-ul Ashes to Ashes ajunge pe primul loc în topuri în 1980. În 1983 lansează una dintre cele mai cunoscute piese ale sale, Let's dance, care se anunță încă de la început un succes de casă. În 2004, după ce a întrerupt turneul Reality din cauza unui preinfarct și a operației de angioplastie care a urmat, David Bowie a încetat să mai cânte live, cu excepția unui eveniment de caritate din 2006. Ultimul său album, Blackstar, a fost lansat pe 8 ianuarie anul acesta, la a 69-a sa aniversare. Apoi, ieri (10 ianuarie 2016), pe contul său de facebook, familia a anunțat că David Bowie a plecat dintre noi, împăcat sufletește, după ce timp de 18 luni a dat o bătălie crâncenă cu cancerul.

În cariera sa de muzician pop, a vândut peste 140 milioane de discuri în toată lumea și a fost răsplătit cu 9 discuri de platină, 11 de aur și 8 de argint în Marea Britanie și cu 5 discuri de platină și 7 de aur în Statele Unite.




fotografia reprezintă un print screen după un wallpaper de pe site-ul wallpaperscraft.com






Un comentariu:

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.