miercuri, 11 mai 2016

Florile si arbustii de la gradina Bakker [1]

Florile si arbustii de la gradina Bakker [1]
O să scriu probabil câteva episoade, despre experienţa mea cu grădina Bakker. Nu ştiu de ce, când am primit (într-unul din coletele de la bonprix.ro) catalogul lor, n-am căutat şi păreri negative pe net, aşa cum de multe ori fac, măcar să ştiu la ce să mă aştept, dacă mă hotărăsc să comand. Deci, "furată" de pozele lor, am comandat mai mulţi bulbi, arbuşti şi seminţe. Aş fi vrut un alt cadou decât cel oferit online, adică 2 trandafiri agăţători, voiam căsuţa pt păsărele şi 50 de bulbi mix, aşa cum era scris în catalogul tipărit, dar pe acela l-am oferit adminei de la asociația de locatari, în ideea că poate comandă ceva pe asociaţie să ne refacem gardul viu acolo unde nu este şi pe unde pătrund hoţii de flori în grădina noastră.

Florile si arbustii de la gradina Bakker [1]
Mai întâi m-am pomenit că pe site-ul lor nu pot opta să-mi vină coletul prin curier, la uşă, ci trebuie să merg eu să-l ridic de la poştă. Am specificat imediat că-l vreau prin curier, într-un spaţiu rezervat unui comentariu, de pe formularul de comandă online. Pe 7 aprilie am lansat comanda. Pe 14 aprilie, era într-o vineri, mă trezesc cu telefon de la ei şi îmi spun că acum nu se mai poate să schimbe din poştă în curier pt că trebuie anulată comanda şi făcută alta, ceea ce mai durează încă 2 săptămâni. Ei, las lucrurile aşa urmând să văd eu cum aveam să mă descurc, pt că nu am maşină şi până la taxi trebuie să mă deplasez pe jos, pt că poşta nr. 1 e într-o intersecţie mare, nu departe de o staţie de taxi, dar maşinile nu pot parca în imediata apropiere. Pentru că domnişoara de la grădina Bakker îmi promisese că-mi ajunge coletul în săptămâna următoare, deja mă gândeam la mai multe variante de a mă plimba prin centrul oraşului cu coletul care bănuiam că este şi greu, şi voluminos. N-a fost decât voluminos, până la urmă.

Florile si arbustii de la gradina Bakker [1]
Am aşteptat. Şi iar am aşteptat. Coletul meu a sosit luni, 24 aprilie, şi când am plasat codul lui în pagina de tracking a poştei române am văzut că fusese trimis din Bucureşti miercuri după ora 14.00. Vineri ajunsese în Piatra, nu înţeleg la ce a mai stat 3 zile în poştă, în loc să primesc un telefon să vin să-l iau, că nr. meu de mobil era trecut cu litere aldine pe colet??? Luni, pe o ploaie morocănoasă, am plecat la poştă să-mi ridic plantele. Apoi le-am pus în apă pe cele care trebuiau puse în apă, pentru că nu aveam cum să le plantez pe ploaie. Restul le-am desfăcut şi le-am lăsat în balcon, să aibă lumină şi aer. Miercuri am avut noroc de o zi superbă şi am grădinărit cam toată ziua, conform indicaţiilor din cărţulia primită în colet. Şi uitam să zic. Preţurile de la Bakker sunt cam pipărate, dar hai, treacă-meargă, mi-am zis, dacă într-adevăr plantele vin din Olanda, sau de unde vin ele. Însă când am văzut ce pliante mari, multe şi din hârtie lucioasă am primit în colet, mi-am dat seama cam unde s-au dus banii mei. Ori o parte din ei. Apoi, fără să vreau, mergând în Kaufland am văzut că un plic cu seminţe de flori costă 1,5 lei iar la Bakker vreo 9-10 lei. Am simţit aşa, ca o săgeată otrăvită în buzunar. Ei, dar hai, Oano, mi-am zis. Doar nu-ţi pui unghia-n gât pt zece-dooj'de lei, acuma.

Florile si arbustii de la gradina Bakker [1]
Bun. Trecem peste. Hai la săpat grădina şi la plantat tuia albastru, chiparos, zic ei. Acuma, chiparoşii mei - că te obligă să iei 6 bucăţi, la pachet - nu erau nici măcar verzi, erau cam ruginii, dar am zis că poate aşa sunt ei când sunt mici. Am respectat directivele Bakker de plantare, cu minim 30 cm între ei, i-am udat ca să băltească apa, şi am făcut asta aproape zilnic, dar cu siguranţă la 2 zile, până de curând când au reînceput ploile. Chiparoşii mei sunt din ce în ce mai ruginii. Nu îndrăznesc să zic că-s uscaţi, încă. Mai sper că măcar unul din cei 6 puieţi şi-o fi revenit din moartea clinică în care i-am primit. Aş zice că unul e mai înalt decât se vede în poză (făcută pe 5 mai), dar mai aştept.

Florile si arbustii de la gradina Bakker [1] Florile si arbustii de la gradina Bakker [1]

Crinii negri asiatici i-am plantat în grădină pe toţi în afară de unul, care, frumosu' de el!, a crescut mărişor deja într-un ghiveci pe balconul meu. Fraţii lui au păţit diverse: pe unul a călcat un câine sau pisicile mele şi i-au rupt mugurele, altul cred că avea nevoie de mai multă lumină şi n-a crescut mai deloc, iar al treilea creşte lent.

Florile si arbustii de la gradina Bakker [1]
Arţarul japonez, piesa de rezistenţă a coletului, mi-e şi ăsta atât de drag că nu m-a lăsat inima să-l plantez direct afară şi bine am făcut. S-a "trezit" frumos, are frunzele verzulii şi grena, penate, moi, toată ziua mă duc să văd ce face, îl ud cam la două zile şi apoi îl alint. Nu râdeți, :D că şi plantele sunt fiinţe.

Lampioanele chinezeşti le-am pus în grădină. Nu se vede nimic deocamdată, şi după cât de uscate erau bucăţelele de rădăcini primite, nici nu am speranţe că se vor vedea vreodată. Trandafirii agăţători, de asemenea, sunt tot în grădină, pe sub o scăriţă care susţine un liliac mov, dar cum nu mă interesează un cadou pe care nu mi l-am dorit - nu că nu-mi plac trandafirii, dimpotrivă, dar hoţii de flori exact trandafiri caută, şi n-aveam nevoie în curte de încă unii care să fie hăcuiţi de houmleși care vând la colţ de stradă flori furate - chiar nu ştiu dacă s-au prins au ba. Seminţele de zinia şi de pătrunjel - ca să nu mă mai duc toată ziua la chioşcul de alături după o legătură -, deocamdată nu le-am plantat.

Episodul al doilea va veni când o să mai am ceva noutăţi despre plantele mele de la Bakker. Nu visez la o grădină Mirabel, ca în Salzburg, dar oricum, cu atâtea lucruri care n-au fost ok, deocamdată nu-mi mai doresc să cumpăr de la dânşii. Dar să nu zicem hop până nu trecem puntea, adică până nu văd nişte rezultate concrete, cum se zice. Episodul doi, to be continued .. :)
4 comentarii:

 1. Stimata Doamna Durican,

  Ne bucuram sa va avem printre clientii nostri si regretam inconvenientele pe care le-ati avut in procesul de comanda. Din pacate, pe site-ul nostru nu a fost inca implementata optiunea de livrare prin curier, insa din toamna 2016 va invitam sa verificati noul nostru site care va avea implementat pe langa aceasta optiune si multe alte imbunatatiri menite sa va imbunatateasca experienta cu Bakker.

  In ceea ce priveste Posta romana, le vom aduce la cunostinta intarzierile in livrare si vom lua toate masurile sa le evitam pe viitor astfel incat sa putem evita la timp astfel de neplaceri.

  Din fotografiile atasate am sesizat ca ati intampinat probleme cu intregul set de Chiparosi. Vom prelua sesizarea, iar in baza garantiei va vom opera retrimiterea gratuita a unui nou set.

  Va rugam in schimb sa aveti in vedere urmatoarele recomandari :

  - Tineti plantele in apa timp de o ora inainte de plantare. Varfurile radacinilor trebuie sa fie la nivelul solului in gradina (trebuie avut in vedere ca o parte din pamant se scufunda). Umpleti cu pamant si udati abundent, pana obtineti un aspect mlastinos.
  - Nu va fi cazul sa udati zilnic arbustii, ci doar in momentul in care solul este uscat (3-4 zile).
  - Fiindca vor fi livrati in stare tanara – puiet, va recomandam ca pe timpul iernii sa-i acoperiti cu folie speciala, sau cu un strat de frunze uscate

  In incheiere, va informam ca toate produsele pe care le comercializam beneficiaza de o garantie de crestere si inflorire de pana la 5 ani.

  Ne vom bucura daca vom primi de la dvs imagini cu evolutia celorlalte produse achizitionate, iar pe viitor semnalati-ne in scris prin email (info@gradinabakker.ro) toate problemele, indiferent de natura acestora.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va multumesc pentru comentariu, la randul meu. Nu ma asteptam sa reactionati in vreun fel, si ma bucur ca sunteti deschisi la dialog si la ajutor in evolutia plantelor achizitionate.

   Intr-adevar, azi am fost sa ud iar chiparosii (la noi este seceta, e drept ca a mai plouat acum cateva zile, dar azi pamantul era uscat complet, inca nu e destula apa in sol) si i-am verificat, sunt uscati toti 6, din pacate. In schimb crinii merg bine, chiar daca au crescut ceva mai putin decat cel din balcon. Doar acela care a avut mugurele rupt este compromis, dar asta e, nu e vina dv. acolo. Trandafirii agatatori sunt si ei prinsi, cred, adica tulpinile sunt verzi, astept sa apara ceva muguri de frunze. Lampioanele chinezesti inca nu au iesit, insa mai am rabdare si acolo.

   O sa va si scriu, si oricum imi voi tine cuvantul de a mai reveni pe blog cu update-uri si poze la aceasta postare pentru cititorii mei.

   Ștergere
 2. N-am inteles de ce am primit doua colete ,unul l-am luat ,cu pretul de92lei si celalalt acum la fel cu acelasi pret.Eu am comandat pitici de.ggradina si am primit irisi pitici!!! Se pare ca nu se trimit cele comandate!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. EU nu mai zic nimic :) am vrut sa iau ceva bulbi de la ei asta primavara si nu puteam comanda din contul meu. Le-am scris pe facebook si mi-au zis ca nu se pot face comenzi. Probabil doar unii nu pot face comenzi la ei...

   Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.