vineri, 26 august 2016

De la fiertura magica la capsulele de cafea








De la fiertura magica la capsulele de cafea
Capsule Cafea - Kafferoma

Omul şi cafeaua reprezintă un binom indestructibil de peste o mie de ani. La începuturi, în negura timpului, se pare că boabele de culoare verde maroniu au sedus primii consumatori în Etiopia. Dar de pe vremea aceea nu ne-au mai rămas decât legende frumoase şi poveşti greu verificabile. Ceva mai aproape de vremurile noastre, prin secolul al 15-lea, un vindecător islamist, Omar, care fusese exilat într-o peşteră, descoperise prăjirea cafelei şi fierberea ei, în lipsa altui aliment. Pentru că de la cafea a căpătat vigoare şi a rezistat fără mâncare mai multe zile la rând, a fost rechemat în oraşul lui şi ulterior sanctificat.

De altfel mai târziu, licoarea amăruie şi catifelată a devenit apanajul unor călugări sufiţi din Yemen care o foloseau în ritualurile magice, considerând că energia de care beneficiau era un dar al divinității. De acolo s-a răspândit în mai tot Orientul obiceiul de a bea o cafea fierbinte şi aromată, şi de a sta la taclale cu prietenii. Probabil tot atunci vrăjitoarele cele mai pricepute au inventat ghicitul în cafea. În secolul următor au apărut cafenelele, aşa cum le ştiam până nu demult: spaţii publice în care lumea juca şah, discuta politică, ori unde se năşteau marile opere literare. Cafeaua devenise micul capriciu al sultanei Hurrem, care a continuat să o bea, pe ascuns, chiar şi după ce puternicul ei soţ, sultanul Suleyman, a dat un edict pentru închiderea cafenelelor Istanbulului de teamă să nu se pună la cale revolte sau lovituri de stat împotriva lui. Dar legea n-a putut să rămână valabilă prea multă vreme. Cafelei nu i te poţi împotrivi la nesfârşit. Astfel, de-a lungul anilor, s-a născut o întreagă industrie.

Asta-i pe scurt, povestea fierturii din cafeaua boabe. O cumpărai la pungă sau la kilogram, o măcinai, tu sau vânzătoarea de la băcănie, şi o puneai în ibricul de cupru cu apă clocotită, în tava cu nisipul fierbinte. Iar ritualul ăsta a durat sute de ani, până când lumea s-a modernizat, şi ai vrut totul mai repede, mai bine, mai gustos. A apărut cafeaua solubilă. Cu o linguriţă de cafea ness şi una de zahăr, plus o ceaşcă de apă fierbinte, e gata cafeaua. A trecut şi moda ness-ului, iar tu din nou ai vrut totul mai bun, mai rapid, mai gustos. Au apărut expresoarele şi cafetierele. Pui cafeaua, pui apa, apeşi pe buton şi în două minute ai o ceașcă de cafea aşa cum îţi pofteşte inima. N-a fost perfect nici aşa. Unul vrea cafeaua mai lungă, altul mai dulce, celălalt mai tare sau mai aromată.

De la fiertura magica la capsulele de cafea
Capsule Cafea - www.kafferoma.ro
Producătorii de cafea au găsit şi de dată asta o soluţie: capsulele de cafea. Fiecare are acum libertatea să-şi aleagă, la birou, exact ceea ce-i place. Mie-mi place Lavazza Blue, colega mea preferă Dolce Gusto iar şeful e fan Espresso Point. Le avem pe toate în stoc, ca să zic aşa, şi când simţim nevoia de o pauză sau de un refresh, punem capsula şi în câteva secunde cafeaua e gata.
Ori nu vrei cafea? Nici o problemă, se rezolvă. Avem şi ceaiuri, şi băuturi încapsulate. Cere şi ţi se va da. Cine suntem noi? Ne cheamă KaffeRoma. KaffeRoma.ro. Încântaţi de cunoştinţă. Suntem aceia care te facem să-ţi revii din somnolenţă, dimineaţă de dimineaţă cu o ceaşcă de cafea, reconfortantă şi revigorantă. Te mai aşteptăm pe la noi!

sursa foto site-ul http://www.kafferoma.ro



29 de comentarii:

  1. Nu ma numar printre iubitorii de cafea, insa aroma sa intensa ma vrajeste intotdeauna!
    www.whitecharm.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pot fara. Am incercat la un moment dat sa ma las, mi-a mers o vreme, dar tot mai bine cu o cafea, dimineata.

      Ștergere
  2. Si mie imi place cafeaua si o savurez in toate felurile, espresso, capuccino, cu lapte, ciocolata calda, s.a.m.d.

    RăspundețiȘtergere
  3. beau rar cafea dar mirosul ei imi place si mie, indiferent ca e la ibric sau la capsule, daca e o cafea buna, ma tenteaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu deja sunt dependenta de cafea. Nu functionez dimineata fara o ceasca :)

      Ștergere
  4. cafea... am cateva capsule pe acasa, dar folosesc rar esspresorul. tot la filtru sau la ibric se face treaba! mai nou, pe vara am fost dependenta de ice coffee

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capsule o sa am incepanad de luna viitoare, la serviciu. dar in rest, la filtru si la ibric, cafeaua rulz :)))

      Ștergere
  5. nu consum cafea din pacate dar nu-mi lipseste niciodata din casa

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie-mi place cafeaua la filtru, am auzit ca e mai sanatoasa asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se zice, Boris, si mie imi place, nimic de zis. Desi mi se pare mai slaba decat aceea la ibric. Insa aia cu capsule e foarte buna, am gustat chiar zilele astea.

      Ștergere
  7. Mi-ai trezit amintiri placute cu aceasta postare !
    Imi aduc aminte, eram copil, mama ma trimitea "sub Pasaj" sa-i cumpar 50 g de cafea.DA ,doar atat ,pentru ca ii placea sa o aiba mereu proaspata. Mergeam si stateam la rind, vreo 3-4 persoane aveam in fata. Acolo se si prajeau acele boabe verzi-maronii si mirosea atat de frumos, imbatator ! Si iti dadeau cafeaua boabe sau macinata, cum o doreai...nici acum nu i-am uitat aroma aceea atat de placuta...
    Acum beau cafea la filtru , fara zahar, fara lapte sau alte cele in ea. Asa imi place !
    Iar cafeaua de la KaffeRoma, nu am incercat-o, inca .
    Imi place de la alta firma, cu care deja m-am obisnuit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu tin minte sa fi vazut vreodata cafea verde pana pe la 18-20 de ani, cand colegul arab al unei verisoare, studenta la medicina, ne-a adus o mana de boabe crude sa le vedem. Dar imi amintesc perfect ca erau masini mari de macinat cafea la cofetaria unde mergeam dupa ce vedeam un film. Imi dadeau ai mei o prajitura si cumparau si niste cafea macinata proaspat! Parca si aud huruitul masinii si simt mirosul acela imbatator! ...

      Ștergere
  8. Daca nu beau cafea dimineata nici nu vad pe unde merg darmite sa conduc :D
    Interesant articol. De ceva vreme ma bate gandul sa imi iau un aparat care sa pregateasca mai multe tipuri de cafea, iar articolul tau mi-a adus aminte de acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu mi-am propus sa-mi cumpar altceva, dar ma gandesc ca pentru birou un aparat din asta cu cafea capsule, compatibil cu mai multe tipuri, este excelent!

      Ștergere
  9. Ador cafeaua. Nu pot sa imi incep ziua fara o cana mare de cafea, dar nu o refuz nici in cursul zilei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Prefer cafeau boabe, sa o macin eu. Imi place sa beau cafea si recunosc: beau cam multa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt o cafeinomana, dar beau o cana si jumatate de cafea lunga dimineata. Atat. Tensiunea. ..

      Ștergere
  11. Eu beau ness si cafea la ibric. Mi-am adus de la ai mei rasnita, sa-mi cumpar cafea boabe, sa beau si eu ceva bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) ness-ul imi da palpitatii, parca nu mai este nessul de acum 15-20 ani cand de la o ceasca facuta cu o lingurita plina stateai treaz o noapte si o zi fara probleme.

      Ștergere
  12. Din fericire mă număr printre cazurile în care efectiv nu am nevoie de cafea. Oricum este un articol interesant

    RăspundețiȘtergere
  13. Mie imi place la nebunie mirosul de cafea. Nu prea consumam inainte. In ultimul timp tine loc de perfuzie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi se pare ca orice cafea miroase mult mai bine decat are gustul :)

      Ștergere
  14. Prefer Espresso Point, numai el reuseste sa ma trezeasca dimineata:)).

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu prefer ceaiul , dar interesanta postare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt o mare iubitoare de cafea, acasa beau filtru, dar in oras mereu beau espresso, il ador <3

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.