miercuri, 10 august 2016

Licentiate in Romania, asistente medicale in UK







Licentiate in Romania, asistente medicale in UK
asistente medicale Marea Britanie
Acum Mihaela lucrează în Anglia, pe un post sub-specializat faţă de pregătirea ei, dar bine plătit. Este foarte mulţumită de viaţa ei şi de curajul pe care l-a avut să lase totul şi să se mute într-o altă ţară. Acum câteva luni mă căutase acasă. Voia să-şi readucă aminte limba engleză, atât pentru interviu, cât şi pentru viaţa de zi cu zi pe care avea s-o aibă într-un viitor apropiat. M-am mirat, o ştiam o elevă foarte bună şi fusese una dintre cele mai bune eleve la engleză din seria ei. Nu prea înţelegeam de ce are nevoie de câteva şedinţe de pregătire suplimentară.

Apoi mi-a povestit. Terminase finanțe-bănci la ISE Iaşi şi după aceea s-a angajat vânzătoare la un McDonalds, pentru că e plină ţara de economişti şi e foarte greu de găsit un job în domeniu. Ca să lucreze pe cont propriu i-a fost teamă, că auzise diverse poveşti despre ce compromisuri fac contabilii pentru patronii unor firme. Spera să găsească, totuşi, până la urmă, un post conform cu specializarea ei. Dar au trecut nişte ani şi n-a fost să fie. Pentru că şi logodnicul ei, Ionuţ, este în Marea Britanie, s-a decis să plece acolo pe un post de îngrijitoare de bătrâni, în acelaşi timp să facă un curs de doi ani de asistente medicale şi să rămână în sistemul medical britanic. Pentru asta, nu trebuia să spună la interviul de angajare că în România a absolvit o facultate. O facultate care nu a ajutat-o, deocamdată, la nimic, aşa cum din păcate e o mare parte a sistemului educaţional de pe la noi. Multă teorie, contracte între facultăţi şi companii la care să faci practică şi să rămâi să lucrezi, nu avem, iar când ai terminat un liceu sau o facultate, de fapt, nu eşti cu nimic pregătit pentru piaţa muncii, pentru viaţă.

Peste câteva săptămâni avea să susţină la sediul Brit-ro interviul de limba engleză şi, pentru că lucrurile au mers bine, a ajuns în Anglia în mai puţin de două luni. Biletul de avion a trebuit să şi-l cumpere singură. Deja avea o listă cu angajatori, clinici private şi aziluri de bătrâni de la Brit-ro. După interviul direct cu angajatorul ales, online sau telefonic, a stabilit împreună cu echipa Brit-ro traseul până la locaţia angajatorului, a primit suport pentru legalizarea documentelor în Marea Britanie, a intrat şi în posesia traducerii contractului de muncă în limba română. Iar dacă era necesar, acolo avea parte de serviciile Brit-ro privind acomodarea la societatea britanică, închirierea unei locuinţe, etc.

Mihaela are acum o viaţă împlinită. Peste mai puţin de doi ani va deveni asistentă medicală în Marea Britanie şi salariul ei va creşte. Duce dorul celor rămaşi acasă, dar simte că viaţa ei are un sens. S-a căsătorit cu Ionuţ şi în viitor se va gândi să facă şi un copil. Zilele trecute m-a sunat să-mi mulţumească pentru că a luat interviul de prima dată şi pentru că am încurajat-o să plece, să-şi facă un rost. Era fericită şi spunea că acolo viaţa are alt gust şi că nu-i pare rău că a plecat. Iar mie nu mi-a mai rămas decât să-i urez mult succes în cariera ei de asistentă medicală în UK.


sursa foto - www.brit-ro.ro

28 de comentarii:

  1. mult succes, dar tare am avea nevoie si acasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat, dar fiecare isi face viata asa cum doreste si cum crede ca-i este mai bine!

      Ștergere
  2. E ideal pentru o persoana sa poata profesa in domeniul in care a studiat.
    https://www.whitecharm.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este, dar daca gaseste un loc de munca in domeniul pentru care s-a pregatit. Din pacate avem destui absolventi care fac cu totul altceva decat ceea ce au invatat in facultate.

      Ștergere
  3. Off, asa trebuie sa faca ceva si fiica-mea. A terminat Mircea cel Batran, in Constanta, pentru cine nu stie, printre cele mai bune licee din tara. Dreptul, 4 ani, la stat, in Constanta, masteratul in drept maritim l-a terminat cu 10. Nu a reusit sa se angajeze in domeniu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat! Imi pare rau sa aud asta... Inteleg ca mai toata lumea stie pe cineva apropiat care nu-si gaseste locul in tara si prefera sa plece in afara cu jobul.

      Ștergere
  4. greu la noi cu locurile de munca la noi in tara. Tot mai multe persoane pleaca in tari precum Marea Britanie pentru a gasi acolo un loc de munca mai bine platit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la noi de la liceu am cel putin cinci-sase fosti elevi de-ai mei in Anglia. Ca sa nu mai zic de trei dintre nepotii mei care sunt la Londra, lucreaza in constructii.

      Ștergere
  5. Din nefericire este adevarat! Ce sa faci aici cand in alta tara poti sa ai o viata normala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulia, pentru cine poate, este mai bine sa plece unde gaseste de lucru, chiar daca ingrijeste persoane la domiciliu, nu e rusine sa muncesti.

      Ștergere
  6. Măcar acum duce o viață mai bună

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, a gasit in Regatul Unit nivelul de trai pe care si l-a dorit!

      Ștergere
  7. Mult succes acolo, din pacate multi dintre cei mai bun aleg sa plece pentru ca la noi nu sunt apreciati.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, sa stii ca iti trebuie putin curaj ca sa iti schimbi viata asa cum a facut-o ea.Sper sa ii mearga bine in continuare acolo unde a ales sa fie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici sunt perfect de acord cu tine. Mie imi pare rau ca n-am plecat cand aveam inocenta aia a tineretii, cand crezi ca poti totul si reusesti totul. Dupa aceea, am ezitat mereu si tot aici am ramas...

      Ștergere
  9. Un subiect care ma intristeaza. Cati muncesc cu greu prin tari straine si cati au nevoie de personal calificat in Romania!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au nevoie si aici, dar daca salarizarea este sub nivelul la care sa-ti permiti o viata decenta, ce poti sa faci, decat sa pleci intr-o alta tara?

      Ștergere
  10. Am si eu prietene aflate in aceeasi situatie ca cea descrisa de tine si din pacate cred ca e o optiune pentru foarte multi tineri, care vor mai mult si nu peste zeci de ani ci acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' de ce din pacate, Miky, daca in alte tari viata este mai buna? :)

      Ștergere
  11. din pacate asta este realitatea si foarte multi tineri foarte bine pregatiti scolarizati in tara ajung sa-si foloseasca cunostintele in tari straine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si nici macar acolo nu si le folosesc, dar macar acolo nu au grija vietii de maine.

      Ștergere
  12. Multa bafta! Nicaieri nu este mai greu decat printre straina :(!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu sunt de aceeasi parere cu tine :) dar ma rog, iti respect alegerea!

      Ștergere
  13. E un caz fericit. Să știi că nu toate firmele se țin de cuvânt și nu toate își mai fac timp să ajute omul odată ce l-au trimis acolo. Jos pălăria și succes ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, nu toate firmele se preocupa de propriul lor succes pe termen lung ...!

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.