joi, 8 iunie 2017

Sari-ti-ar roata din mers, taximetrist de Bucuresti...







Sari-ti-ar roata din mers, taximetrist de Bucuresti...Ieri am făcut un mic tur de forţă. După miezul nopţii plecam spre Bucureşti cu un microbuz Mega Travel, cu care am ajuns la destinaţie, în Ritmului 35, autogara C&I pe la 6. Acolo, pe peron, un domn cu părul alb m-a întrebat dacă nu am nevoie de un taxi. Aveam, cum să nu... până-n şoseaua Nordului era ceva de mers şi cum nu sunt adepta transportului în comun nici de la mine de acasă pân-la gară, adică nici 2 kilometri, am acceptat. Văzusem taxiul, însă din cauza nesomnului, doar bănuiesc că a fost de la Atlas Taxi. Dar ştiu că era scris pe el preţul: 3,5 lei km. M-am gândit că era mai puţin decât costul taxiurilor din oraşul meu, unde toate au tariful de 4,5 lei km. Am urcat, a mai urcat şi o dnă care voia până-n Floreasca, şi care am impresia că a negociat cu şoferul un preţ, cât timp şi-a pus bagajul la spatele maşinii. Am pornit şi de la început, deşi zona asta de capitală n-o cunosc, am avut senzaţia că suntem "duse" pe nişte căi ocolitoare. Mă rog, deşi nu era trafic la ora aia, s-a rulat mult timp. Doamna a coborât și i-a dat banii - am văzut prin oglinda retrovizoare.

Am mai mers încă o treime de drum, iar ocolit, cumva de pe blv Beijing pe strada N. Caranfil, apoi întoarcere până la Nordului. Şoferul,imediat ce a coborât dna de pe Floreasca, m-a întrebat foarte suspicios dacă nu cumva la adresa aia este ambasada Chinei. Ba da, i-am zis, dar l-am minţit că acolo e doar punctul meu de întâlnire cu o persoană căreia trebuie să-i dau nişte documente. De fapt, n-am minţit, trebuia să mă întâlnesc cu reprezentanta Interra Travel să depun(em) actele pt viză, dar am bănuit că dacă-şi dă seama că la ambasadă am treabă, mă jupoaie de bani. Oricum, nu m-a crezut. După ce am ajuns la adresă, dl şofer a mai făcut nişte manevre, pt că, chipurile, numărul 2 nu era acolo unde se află ambasada Chinei şi a rulat cu a-ntâia încă vreo câteva zeci de metri înainte şi înapoi, arătându-mi şi braseriile, închise la ora aia, de pe malul Herăstrăului, dar spunându-mi suav că pot să servesc o cafea, dacă vreau. Apoi mi-a scos bonul de pe aparat, şi a zis că mă costă 39 de lei şi ceva. De nesomn, uitasem de colega de călătorie şi i-am dat 40 de lei. N-am luat acel bon, nici măcar de curiozitate să văd dacă era aceeaşi sumă. Acum mă întrebam oare cu cât m-a păcălit. Aveam să aflu după câteva ore....

La întoarcere către aceeași autogară am luat un taxi ajuns întâmplător pe bulevardul Beijing cu client. L-a lăsat pe el şi m-a luat pe mine. Din nou, nu reţin firma, dar pe maşină scria 1,74 lei km. De data asta cursa a costat 12,50 lei şi i-am lăsat 15. Deci primul taximetrist a rulat peste 11 km în loc de 6 sau 7 (atât este din Ritmului până în Nordului) numai ca să te fraierească, pentru că, nu-i aşa? Dacă eşti femeie, mai vii şi din Piatra Neamţ la capitală, trebuie să te jumulească cineva, aşa, dimineaţa pe răcoare, nu? Da... dar eu am de multe ori o replică în mintea mea pentru taximetrişti ca ăsta: dacă m-ai păcălit, să-ţi sară o roată în timpul mersului!

Mie mi-e drag Bucureştiul, oraşul studenţiei mele şi a multor ani de "navetă" la fiecare 2 săptămâni şi revin mereu cu nostalgie şi cu plăcere aici. Şi aproape de fiecare dată iau taxiul, mai ales când am bagaj sau prea mult de mers între două locaţii. Dar aşa taximetrist hulpav de bani nu prea am mai întâlnit. A mai fost unul, acum câţiva ani, care m-a dus din gara Basarab la hotelul Ibis (fostul Nord) şi mi-a reproşat că i-am lăsat un bacşiş prea mic, dar a rămas cu zisul.

Aşa că dacă o să vedeţi că unui taximetrist bucureştean fără client îi sare o roată într-o zi, în mers, să ştiţi că e jigodia asta de (ne)om peste care am nimerit eu ieri dimineaţă. Noroc cu nenea Andrei (Gheorghe), şoferul CDI care ne-a dus rapid acasă, după ce plecasem cu o oră şi jumătate întârziere faţă de grafic, din vina altora. Nenea Andrei ne-a adus acasă în timp record şi ne-a făcut să uităm de nervi şi de oboseală. De aşa şoferi ca matale, nea Andrei, să tot ai parte. Mulţam!

sursa foto: pixabay.com


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!










12 comentarii:

  1. Nu este o intamplare izolata, sunt renumiti pentru inselaciune, multi dintre taximetristii din Bucuresti( si nu numai). Am retinut "blestemul " :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) eu sper sa nu functioneze, dar as vrea sa-i mai sperie putin... stiu ca nu e izolata, am o verisoara cu amandoi fiii in Bucresti si mereu imi povesteste cum se cearta cu taximetristii (are accent moldovenesc si pare o victima sigura) si nu le da decat cat considera ea ca face cursa aia. Eu n-am asa tupeu, recunosc, ea e inalta si bine facuta, a fost sportiva de performanta candva, dar eu, chit ca-s rotunda, daca-mi da unul din asta o poaca ma rostogolesc gratis pana la destinatie :D

      Ștergere
  2. Am si eu la patanii cu taximetristii de nu mai incap si multele au avut loc in concedii. Mai nou ii evit si merg cu Uber-ul.

    RăspundețiȘtergere
  3. cam asa profita in toate orasele daca vad ca nu cunosti orasul, te jecmanesc, sau macar incearca :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca era de la atlas cu 3.5 ron/km si daca a mai si ocolit ca s-o lase si pe cealalta clienta, asta e pretul. Cat despre faptul ca a mai dat cateva sute de metri inainte sau inapoi pe Nordului s-a intamplat ca nu i-ati dat indicatii precise. De ce vi s-a parut suspicios ca a intrebat daca la nr 2 se afla ambasada ? Singura ilegalitate a fost ca a incasat bani pe cursa atat de la dvs. cat si de la cealalta clienta. Trebuia sa va intelegeti cu cealalta doamna de la inceput sa impartiti cursa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu a ocolit, asta era traseul, pe Calea Floreasca. Si la intoarcere, al doilea taximetrist a mers tot pe acolo, in schimb nu a mers pe str. Caranfil, ci direct pe bulevardul Beijing. Cu mine a ocolit, nu cand era si doamna aceea. Stiu ca am gresit ca n-am spus sa ma taxeze doar pe restul cursei, asta mi-o asum. Dar am spus ca era vorba despre ambasada Chinei, insa el zicea ca nu e la nr. 2, pt ca urmatoarea cladire este nr. 20. A mai rulat "au ralenti" cateva zeci de metri, nu sute. Cam cat inca 2 -3 cladiri, dar asta pt ca asa a vrut el, eu i-am spus sa opreasca la ambasada, si el nu si nu, sa vedem unde-i nr. 2, de parca pe mine asta ma interesa in acel moment.... am insistat sa intoarca inapoi la ambasada.

      Totusi el a mers ocolit, nu celalalt. Avand in vedere ca ambii au rulat si pe Floreasca, conform tarifului afisat pe masina mi se pare evident ca primul a facut cativa km in plus fata de ruta reala.

      Ștergere
  5. Mmm da. O experienta neplacuta pe care nu este tocmai o placere s-o traiesti. Eu sincer stiu ca taximetristii din gara sunt mari japcari si de fapt am aceste pareri despre toti taximetristii din Bucuresti.
    Ultima data cand am mers cu taxiul, am pus GPS-ul pe telefon sa vad daca ma ocoleste sau nu. Nu cred ca a vazut ce am facut eu, dar a luat-o pe drumul bun. Te sfatuiesc si pe tine sa faci asta atunci cand mai ai drum in Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, cei de la Gara de Nord sunt chiar de ocolit. Candva, de mult, prin '92 sau '93 am avut o prietena in Berceni, si tin minte (a fost prima mea teapa de la un taximetrist) ca pt drumul de la gara pana la blocul ei, am dat o bancnota la care trebuia sa-mi dea rest ceva de genul 20 de lei de acum. A coborat sa-mi scoata valiza din portbagaj si a sarit rapid inapoi la volan demarand ca sa ma lase in strada, fara sa-mi mai dea restul... mi se pare injositor sa te porti asa. Oricum ai lua-o, sunt lucruri care nu se fac fara sa-ti pierzi orice urma de demnitate si caracter...

      Ștergere
  6. pfff... cat de urata situatia, bine ca nea Andrei a fost om de nota 10 :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt multi taximetristi nesimtiti, unii mai practica si pirateria. Eu sincer ii evit cat pot de mult. Iar cand am nevoie prefer sa ii chem prin aplicatii. Ma refer la Bucuresti. La mine in oras, merg destul de rar, dar nu am avut probleme majore. E oras mic, il cunosc si nu ma pot duce de nas. Bine, nici nu au incercat. Cu pretul nu am avut probleme, dar am fost nevoita sa ma urc in taxiuri jegoase, imputite si cu soferi marlani. Sa refuz cursa? De ce am chemat taxi? Pentru ca ma grabeam, deci nu-mi permiteam sa astept dupa altul. Am nimerit si taximetristi de milioane, deci nu toti sunt marlani.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.