vineri, 14 iulie 2017

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel





Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra TravelMai întâi, înainte cu vreo 6 luni de la data plecării în excursie, mi-am ales circuitul Splendorile Chinei (4-12 iulie, ghidă Andreea Manoliu) şi am plătit jumătate din bani. Apoi am început să mă interesez pe internet despre tot felul de lucruri legate de China şi de ceea ce voi vedea acolo. Am tot studiat eu programul excursiei, iar când a sosit timpul, mi-am luat băgăjelul şi am plecat spre Bucureşti, de unde aveam să pornesc într-o aventură, mai ales culinară, pe care n-am s-o uit toată viaţa mea. Excursia a fost un vis, dar pentru că pe lumea asta nimic nu este perfect, o să povestesc azi despre partea de coşmar, pentru mine, ca s-o exorcizez de acolo, apoi să scriu despre ceea ce a fost frumos.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel
În primul rând să spun că pe site-ul agenţiei Interra nu era nimic specificat despre ce fel de mâncare vom mânca pe parcurs, așa cum am văzut pe alte site-uri de turism, şi bănuiesc că nu e nici acum. M-am bucurat că aveam aproape zilnic asigurate cele 3 mese şi am crezut că aveam să servim masa la restaurante cu specific internaţional. Nici o secundă nu mi-a dat prin
minte că aveam să fiu obligată să mănânc, preţ de 8 din cele 9 zile ale excursiei, mâncare chinezească la prânz şi la cină, şi nu doar că era chinezească, dar pe tot parcursul acestei călătorii ni s-a servit aceeaşi mâncare cu mici excepţii. Ca şi cum aţi mânca doar borş de fasole, şi la prânz şi seara, timp de 8 zile. Iar mâncarea chinezească nu este echilibrată nutriţional, ci e bazată pe carbohidraţi (conform wikipedia). Carne acolo mănâncă doar bogaţii, aşa ne-au explicat ghizii locali. Aşadar, o mâncare foarte diferită de cea europeană, care dacă până acum doar nu-mi plăcea, de acum înainte nu vreau s-o mai văd niciodată în faţa ochilor.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel
Vedeți ce "fericiti" sunt turistii, nu-i așa?

Chinezii mănâncă în mod tradiţional la o masă rotundă, cca 7-8 persoane, iar cele câteva farfurii cu mâncăruri se pun pe o sticlă rotundă, rotativă, în centrul mesei, şi fiecare îşi ia din acele farfurii câte puţin şi îşi pune în farfuriuţa (ca de la ceașca de cafea) din faţa sa. Pe sticla respectivă ni s-au adus unul sau două castronaşe cu supă, un castron cu orez, un ibric mare cu ceai (chinezii beau ceai fierbinte după masă), iar la urmă o farfurie cu o jumătate de felie normală de pepene, tăiată în 7-8 bucăţi, câţi eram la masă. Fiecare aveam în dreptul nostru câte o farfuriuţă, un pahar - şi ni se turna bere, sucuri sau apă, după preferinţă, dar de obicei, o singură dată, rareori primeam şi al doilea pahar de băutură -, un castronaş micuţ pentru supă şi o linguriţă ceramică cu care s-o mănânci, beţişoare şi o furculiţă. Am înţeles că în China este considerată barbarie folosirea cuţitului la masă. O fi, bine că a-ţi face nevoile cu uşa wc-ului deschisă larg şi a-ţi sufla flegmă din gât pe stradă, la rădăcinile arborilor de pe marginea trotuarului, nu sunt obiceiuri barbare ci sănătoase. Dar despre chinezi şi felul lor de a fi voi vorbi într-o altă postare.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel


Aşadar, în fiecare zi la prânz şi seara am avut de mâncare supă (nu am gustat decât o dată, dintr-o supă de ciuperci, care era o gelatină bej închis cu gust de ciuperci), un amestec de legume ca un fel de ghiveci cu un sos maroniu, uneori mai dulce, alteori iute, pui cu alune (însă bucăţelele de pui suspectez că erau soia, pentru că nu aveau nici textura sau gustul cărnii şi erau spongioase), şi mâncarea asta era tot iute, tăiţei de orez uscaţi la cuptor, după aspect, varză fiartă, sau opărită doar, (fără sare, nu am văzut solniţe la masă niciodată), orez fiert aşa, pe jumătate, fără sare, fără nimic în el, un fel de chestii pane, micuţe și răsucite, uneori cu sos dulce pe ele, despre care ni se spunea că este pui, dar niciodată n-am găsit în mijloc vreo bucăţică infimă, măcar, de carne, o legumă fiartă ca un fel de spanac (nu ştiu ce era, dar era fibroasă şi o mestecam până când scuipam în şerveţel bolul format), nişte chestiuțe triunghiulare, pane, din cartof dulce (la hotel aveam din astea şi la micul dejun şi scria că sunt sweet potato cakes = prăjituri din cartof dulce, deşi era un aperitiv, nu o prăjitură), de vreo 2 ori a fost un fel de mâncare de fasole boabe (n-am gustat niciodată, nu ştiu să vă spun cum era), mâncare cu ciuperci, uneori champignon, alteori urechi de lemn, şi cam atât. Poate să mai fi fost ceva legume, varză roşie crudă, o dată au fost ceva felii de salam cu gust incert. Şi aproape de fiecare dată ni se aduceau 3 sau 4 sosuri în boluri mici. Unul din ele arăta ca nişte petrol foarte bine rafinat. N- am pus gura nici pe ele, nu că n-aş fi vrut, dar se terminau mult prea repede ca să am şi eu vreme să iau o linguriță. În general, mâncarea chinezească din această excursie mi s-a părut de trei feluri: dulce, iute şi lipsită de orice fel de gust.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel
Aceeași "fericire" ca mai sus se citește pe chipurile mesenilor

Într-o zi ni s-au servit un fel de colţunaşi cu diverse umpluturi (arătau ca nişte testicule opărite, vă daţi seama că în ziua aia chiar că nu am mâncat nimic), în câteva zile ni s-a adus omletă, pentru că după ce ghida a aflat că eu stau flămândă (e un fel de a spune, când mintea îţi face asocieri ca asta de mai sus, nici foame nu-ţi mai este) şi i-am cerut proteine, nu carbohidraţi, a zis că-mi dă de acum înainte omletă (mai erau 4 zile de excursie, voia să mă intoxice cu ouă??? zic şi eu... omleta mea o dădeam colegilor de masă după ce luam exact o îmbucătură, că ştiam că domnii abia o aşteptau). Oricum, i-am spus că pot mânca o pulpă de pui friptă, partea inferioară măcar, nu toată pulpa, dar dânsa mi-a răspuns că nu se poate să mi se dea bucată de carne, doar fâşii, totuşi n-a fost să fie nici aşa). Până la urmă ghida a fost cât de cât cooperantă ca atitudine, din tensiunea de impact când a văzut că nu mâncam aproape nimic la masă, după două zile s-a potolit şi am putut sta de vorbă civilizat la o cafea, ea, şi un frapuccino de mango, eu, într-un Starbucks. Că asta am mâncat în cele 7-8 zile în afară de micul dejun: 2 frapuccino de fructe şi 2 îngheţate Magnum, plus un fel de hamburger picant de la KFC în ultima zi, când nu aveam prânz şi cină asigurate. Când, la întoarcere, în avion spre Amsterdam, am dat de o mâncare de cartofi natur cu carne de vită, mi s-a părut că era dumnezeiesc de bună, aşa de dorită de o mâncare normală eram.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel


Experienţa asta, însă, m-a făcut să mă întreb la modul serios, din cele 75 de milioane cât a costat excursia, oare câte erau alocate meselor??? Nici măcar peşte n-am avut, în afară de cel de conservă de la micul dejun, iar carne adevărată, eu zic că am văzut doar în ultima seară în Shanghai, când ni s-au adus la masă chifteluţe, pui adevărat şi carne de iak (este la fel cu carnea de vită, dar parcă mai închisă la culoare), din care un domn, sătul să fie ţinut pe regim vegetarian, s-a repezit să ia aproape tot din farfuria cu cele 7-8 feliuţe cât 2 degete de late. Despre mâncarea din trenul de mare viteză şi avionul local, numai "de bine": în tren am mâncat doar mixul de fructe şi linguriţa de mâncare de ciuperci dintr-un mic compartiment al caserolei cu mâncăruri iuţi. Era şi ceva cartof dulce cu carne de porc foarte grasă, n-am avut ce alege de acolo, iar în avion am refuzat mâncarea spunând că nu mi-e foame - aveau doar tăiţei sau orez, la alegere, fără nimic altceva. Cu alte cuvinte, exclusiv carbohidrați au dat în avionul de la Xian la Shanghai.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel
În consecinţă dimineaţa, pentru că în toate hotelurile aveam mâncare internaţională, băgam o farfurie normală plină vârf cu proteine (cârnăciori, ou, şuncă, peşte, brânză moale dacă era), roşii şi salată verde, o felie de pâine cu margarină - uneori era şi unt - cu un cubuleţ de dulceaţă de căpşuni, un bol de salată de fructe, o cafea şi un pahar de suc de portocale stoarse atunci şi cam asta îmi era toată mâncarea pe o zi. În felul ăsta a fost o bagatelă să dau jos 6 kile în 9 zile. Şi nu sunt singura care a slăbit, era în autocar o discuţie amuzantă cum că probabil toată lumea va ajunge acasă cu ceva kilograme în minus, dar bănuiesc că eu am fost prima la capitolul ăsta :) nu-i bai, am de unde, doar că nu ar fi trebuit să slăbesc aşa de rapid şi mai ales nu în concediu... Soarta, karma, voinţa lui Buddha, ce altceva să mai zic? :)

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel
Băgam şi două pastile de Siofor pe zi, ca să nu vizitez involuntar vreun spital, într-o criză de hiperglicemie, şi-am mers mai departe, printre comentariile indignate ale colegilor de călătorie din ziua vizitării armatei de teracotă de la Xian (mi-au zis că-s nesimţită, că vreau să atrag atenţia, că de ce eu nu mănânc ce mănâncă 1 miliard jumate de oameni [pentru că aceia sunt născuţi acolo şi adaptaţi genetic la hrana aceea, stimată colegă de autocar!] etc). Am avut şi un bonus din cauza mâncării chinezeşti: m-am "încuiat" la stomac în aşa fel încât după 5 zile am avut nevoie de 4 pastile de Dulcolax ca să-mi revin, temporar, bineînţeles.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel


Ce soluţii ar trebui în asemenea cazuri, dragă Interra? Eu le dau pe ale mele, cu siguranţă mai pot fi şi altele.
- să fie scris clar şi răspicat pe site ce fel de mâncare se oferă, când se merge în excursii prin alte continente unde bucătăria locală este foarte diferită de aceea europeană. Aş fi luat un alt pachet sau aş fi căutat aceeaşi excursie la o agenţie care nu oferă decât micul dejun, dacă ştiam dinainte că nu se va servi decât mâncare chinezească în acest tur.
- să se ofere doar cazarea cu mic dejun internaţional inclus, iar mesele de peste zi să le rezolve fiecare cum vrea.
- persoanele cu probleme de metabolism (diabet, sau alte afecţiuni care necesită un anumit regim alimentar) să aibă de ales şi alte variante de meniu. Aş spune aici că merg în excursii cu agenţii de turism din 2005 şi că nu am întâlnit până acum să nu ni se ofere alternative la masă şi nici să ni se dea aproximativ aceeaşi mâncare pe tot parcursul unei călătorii.

Cum am slabit 6 kg in 9 zile cu Interra Travel

Ce am învăţat eu din această experienţă? Că organismul are resursele lui şi sistemul său de apărare când nu tolerează ceva şi intră pe stand by, consumându-şi propriile depozite de grăsimi, şi că nu sunt atât de adaptabilă pe cât aveam eu impresia. Ce au învățat alții din această excursie, nu știu, dar știu că au fost mai mulți nemulțumiți de mesele oferite, deși nu s-au manifestat la fel ca mine.

Mai departe în postările care vor urma voi scrie despre ceea ce am văzut în această excursie şi despre cum chinezii ştiu să ia banii turiştilor pe lucruri de calitate proastă, însă cu etichetă de obiect de lux. Doar ce mi-am pus azi dimineață pe deget inelul cu perle luat de la un magazin special vizitat în excursie, şi după un sfert de oră am văzut că una din cele 3 perluţe nu mai era. O caut şi acum, de-a buşilea, cu lanterna pe sub pat...


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!













25 de comentarii:

  1. Sincer, nu ma prea asteptam la ce ai scris tu aici...aveam o idee destul de buna despre mancarea chinezeasca, dar se pare ca asta e doar in restaurantele de la noi... nu cred ca as fi rezistat atatea zile sa fiu nevoita sa mananc asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit si eu pe alte site-uri ca mancarea chinezeasca de la noi este foarte diferita fata de aceea din China. La Piatra Neamt au fost 2 restaurante chinezesti, dar n-au rezistat, au dat faliment din lipsa de clientela... Eu am mancat o singura data la unul din ele ceva cu bucatele de pui pane, orez si sos dulce acrisor. Era ok, desi nu as mai fi repetat experienta. Dar ce ni s-a servit noua in aceasta excursie, rareori a fost gustos, iar daca era gustos, era ori iute, ori cu sos caramel...

      Ștergere
  2. Mie imi place mancarea chinezeasca. Acum mi-ai bagat idei in cap. Oare cat de chinezeasca e mancarea pe care o mancam noi pe aici la restaurant? Sau or fi adaptate la stilul nostru de a manca? Pacat de experienta asta cu mancarea, in rest sper ca ti-a placut ce ai vizitat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In China mancarea e diferita fata de cea chinezeasca facuta in alta parte. Insa pe mine poate ca nu m-ar fi deranjat asa de tare faptul ca era mancare chinezeasca, decat faptul ca a fost o lipsa mare de diversitate si ca din cele 7-8 feluri de mancare zilnic vreo 4 sau 5 erau efectiv aceleasi... si fara carne, dau daca era, era foarte putina, in asa fel incat nu-ti dadeai seama ca mananci carne.

      Da, ceea ce am vazut a fost magnific, fara exagerare.

      Ștergere
  3. Mie imi place mancarea chinezeasca, care se vinde la noi, habar n-am daca e cea care se mananca in China sau e adaptata. Si oricum nu ma atrage o excursie in China, prefer Europa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este, dar nu in totalitate, cred ca la noi se gatesc felurile mai potrivite bucatariei occidentale, nu felurile alea cu legume oparite, fara niciun gust. Pe mine ma atrage sa vad civilizatii de tot felul, dar nu ma inghesui sa mananc din mancarurile lor. Asa, de gust, da, doar atat.

      Ștergere
  4. Sa iti fie de bine excursia...m-am amuzat teribil. Ca si idee, China e una din tarile pe care as vrea sa am ocazia sa le vizitez. Te salut de la Tg. Neamt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, dar n-a prea fost bine, dupa cum vezi. Pentru cine citeste, o fi amuzant :) dar pt cea in cauza n-a fost chiar deloc ... Pupici, nemteanco! ;) iti urez sa-ti implinesti visul, la fel cum si eu mi-l vad aievea an de an!

      Ștergere
  5. cred ca a fost o experienta interesanta, acum depinde si de multi factori... cred ca eu nu m-as supara :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca glumesti...! Ti-ar fi convenit sa dai 75 de milioane vechi pe o excursie cu majoritatea meselor incluse si sa nu mananci decat la micul dejun? Ca sa nu mai spun de riscul de a-ti dezechilibra sanatatea, ca daca-mi faceam niste analize ieri dimineata nu cred ca mai erau asa de relativ normale ca si pana inainte sa plec in excursie...

      Ștergere
  6. Mancarea chinezeasca de la noi e foarte buna si nu ma asteptam sa treci prin asa ceva. E socant, mai ales la cat ai platit, dar ma bucur ca te-ai intors cat de cat ok. Nu exista undeva ceva intr-un contract semnat cu agentia?
    Eu am fost in Israel 5 zile, la fel, mancarea destul de proasta, dar humusul si salata au fost salvarea mea. In rest, la fel, nu prea m-am putut atinge de nimic. Carnea arata ciudat si era foarte picanta, ouale la fel, miroseau jalnic, orezul ori era simplu fara nimic, ori codimentat cu tot felul de nebunii. Si eu m-am intors cu vreo 2kg in minus dupa 5 zile acolo, dar eram pregatita sufleteste ca nu va fi raiul pe pamant.

    RăspundețiȘtergere
  7. Oana,când adaugi rezumatul la elita societății?:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Bianca Roxana Nistor: ba da, exista contract, dar nu este scris nimic acolo despre mancare, cum nu este scris nimic nici pe site-ul Interra travel. De cand mi-am dat seama ca n-o sa vedem alta mancare toata excursia, am vrut sa reclam la agentie, dar era deja vineri seara, iar luni n-avea nici un rost sa sun, pt ca mai aveam o zi, fara mese incluse, si nu mai era ce sa se rezolve. Totusi am ramas cu o dilema: oare agentia Interra stie ca meniul a fost atat de putin diversificat, sau totul a fost aranjamentul ghidei careia i s-au dat bani pt mese iar ea si-a tras cat a putut din ei? Conform barfelor din autocar, se pare ca varianta a doua e corecta, dar nu cunosc situatia si nu am dovezi.

    Aaaa, si chinezii aveau la micul dejun niste oua ciudate rau de tot, asa, cu zone concentrice la galbenus, de ziceai ca-s vechi de o saptamana cel putin. De acelea nu m-am atins, pe bune mi-a fost teama...!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai avut o experienta ciudata. Imi place sa calatoresc si as vrea sa ajung si eu in China.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciudata, dar banuiesc ca nu singulara. Si mie imi place sa calatoresc, dar sa am asigurate nevoile de baza al organismului - somn bun si hrana corespunzatoare. Ori sa mi se dea posibilitatea sa-mi procur eu hrana, daca nu se gasesc alte alternative viabile.

      Iti urez sa ajungi in China si sa colinzi lumea, peste tot pe unde te poarta pasii, indrumati de inima ta!

      Ștergere
  10. Unul dintre visele sotului meu este sa vada China in viata aceasta. Un alt vis...sa slabeasca (vreo 10 kg, cam asa). Deci, cred ca al doilea s-ar implini automat odata cu primul, nu? :-))
    Foarte interesant ce ai descris tu pe aici! Deci, departe de a fi lapte si miere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu-i place mancarea chinezeasca, n-o tolereaza si mai are si diabet, precis slabeste :) ei, stai-stai, lapte si miere este, la noi la masa nu era... chinezii mancau si feluri cu carne, si pește, doar noi aveam parte de cel mai putin costisitor meniu.

      Laptele si miera urmeaza in alte postari viitoare, desi, fireste, n-o fi peste tot, chit ca americanii s-au imprumutat de la chinezi ca sa treaca de criza..... :)

      Ștergere
  11. Înafară de faptul că nu e deloc sărată mâncarea, cred că mi-ar fi plăcut numai legume. Eu mănânc așa de ceva timp și mă simt foarte ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu aveau nici un gust, unele dintre ele, Iasmina... de exemplu, varza aia fiarta. La inceput nu stiam ce este, ca parca nu arata a varza, fiind taiata in fasii de 2 degete. Probabil sunt cultivate asa, ca si salata, doar pe apa, si de aceea nu au gust unele legume... doar daca le adaugi condimente, sosuri...

      Plus de asta, eu sunt carnivora din familie, ca sa zic asa :) la noi in casa nu s-a postit niciodata, si chiar daca am avut eu perioade in care am tinut diverse diete vegetariene, intr-un concediu unde totul a fost la superlativ (calatoria, cazarea, obiectivele vizitate), mi s-a parut foarte mare diferenta dintre celelalte lucruri si mancare....

      Ștergere
  12. Din China am venit si eu cu cateva kg in minus. Am stat 3 saptamani acolo, insa am facut cumparaturi la supermarket si am gatit :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate eu nu aveam aceasta optiune, si nici bani de mancare nu am avut la mine, stiind ca am mesele asigurate in aproape toate zilele excursiei ... insa cum ai cumparat de la market? :) ca engleza stiu prea putin chinezii, si chiar si asa... la KFC in ultima zi am cerut un meniu, asta una la mana, si sa fie necondimentat. Am primit doar un hamburger si cand am ajuns la hotel am constatat ca era foc de iute... deci, exact pe dos decat ceea ce am cerut. Bine ca nu m-au pus sa platesc un meniu intreg, asta mai lipsea!

      Ștergere
  13. Doamne Oana prin ce experienta ai trecut !
    Acum stau si recitesc si...uneori ma apuca rasul...apoi mai citesc o data prin ce chinuri ai trecut si zau ca ma apuca plinsul. Dar...bine ca tu esti bine acum si aceasta experienta nu o vei uita niciodata !
    Pofta buna la fripturelele noastre romanesti, de care te lingi pe degete...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy, ce sa fac? Alta data o sa stiu cum sa procedez, dinainte. Nu pot spune ca a fost un chin, organismul meu a reactionat imediat, s-a pus pe pauza, nu-mi era foame decat dimineata, si foarte, dar foarte putin, seara. N-as sti sa zic de ce: poate schimbarea de fus orar, poate clima, poate ambele, poate mancarea pe care n-o puteam vedea in ochi... Cred ca toate astea au dat un semnal creierului care a stopat cererea de energie din afara si a inceput sa-si consume resursele, pe care si le-a pregatit din plin in sunculitele mele proprii si personale :D Asa ca, nu, nu m-a chinuit foamea, in schimb eram destul de nervoasa pe situatia in sine...

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.