joi, 14 decembrie 2017

5 tipuri de cadouri traditionale romanesti de Sarbatori





5 tipuri de cadouri traditionale romanesti de SarbatoriE sezonul Sărbătorilor, ne facem cadouri unii altora și peste tot magazinele sunt pline de lume. Mai mult, suntem în mijlocul unui proiect școlar în derulare, cu câteva țări partenere, și se obișnuiește ca la fiecare vizită, în fiecare școală și țară, delegațiile să facă un schimb de cadouri, de obicei ceva reprezentativ, tradițional pentru cel care dăruiește. Bineînțeles că echipa noastră s-a gândit la niște costume tradiționale populare  românești, sau la niște ii, ori la articole de artizanat hande-made, lucruri după care toți străinii se dau în vânt. Iar ceea ce am ales noi, credem că se potrivește nu doar unui cadou oficial, ca să zic așa, ci și cadourilor tradiționale românești de Sărbători, făcute din toată inima celor dragi.

5 tipuri de cadouri traditionale romanesti de Sarbatori1. Mai întâi am ales o tunică gen iie, cusută manual cu model din zona Sibiului. Am preferat un model mai simplu, autentic, discret și elegant, fără prea multe combinații de culori stridente, dimpotrivă, am ales o combinație delicată și de efect. Apoi ne-am orientat după o mărime oarecum universală, pentru că nu cunoaștem exact ce poartă cea pe care o vom cadorisi. Și nu în ultimul rând, am ales o iie la un preț foarte convenabil, față de produsele asemănătoare care se găsesc în magazine sau pe net. Pe de altă parte, iia este un tip de bluză foarte versatil. Se potrivește tuturor felurilor de siluete, cu excepția celor cu bustul proeminent, vine bine și cu blugi, și cu o fustă clasică, și cu pantaloni scurți. Poate fi purtată în orice situație, la birou, vara la mare sau la o ocazie specială.

5 tipuri de cadouri traditionale romanesti de Sarbatori2. Al doilea cadou am ales să fie o trăistuță din pânză de bumbac, grosuță, ca să poată ține în ea cumpărăturile, ornată cu o cusătură tradițională românească. Ne-am gândit la un asemenea cadou pentru că poate fi folosită în loc de geantă, ori la cumpărături, dar trăistuța poate fi și pusă pe un perete, ca decor original. Am văzut în câteva case amenajate colțuri speciale cu diverse obiecte tradiționale din fiecare țară vizitată. Așadar, o traistă românească ar merge de minune într-un asemenea peretar special, alături de alte artefacte ale lumii.

5 tipuri de cadouri traditionale romanesti de Sarbatori3. Al treilea cadou l-am gândit pentru un domn, și cum este iarnă, un cardigan grosuț din lână, sau o jachetă, cu motive geometrice, și cred că este una dintre cele mai bune alegeri pentru un cadou de sezon. La fel ca și iia pentru doamne, jacheta de lână este o piesă de îmbrăcăminte versatilă a domnilor. Se poate purta pe deasupra unei cămăși, atât la blugi cât și la o pereche de pantaloni clasici. Doar că nu poate fi purtată vara, însă cardiganul, cred eu, ar trebui să nu lipsească din garderoba unui bărbat.

4. Mai apoi ne-am gândit să dăruim obiecte de artizanat, din ceramică, farfurii, ulcele, tipic românești, din ceramică neagră de Marginea sau din ceramică pictată manual. Aici oferta este foarte variată și se găsesc o mulțime de mărimi și de modele pe piață, pentru gusturile fiecăruia și pentru toate bugetele.

5. La urmă dar nu în ultimul rând, cum se spune, am ales să dăruim fiecărei delegații câte o sticlă de țuică, produs tradițional obținut din prune, așezată într-un stativ special din lemn, sub formă de căruță. Sunt sigură că știți despre ce vorbesc. De obicei aceste căruțe de lemn conțin o sticlă de vin sau de whisky, dar pentru că trebuia să dăm produse tradiționale românești de Sărbători, ne-am gândit că o sticlă de țuică ar acoperi necesarul de băutură aperitiv la o masă de Crăciun în care o familie și câțiva prieteni aleg să petreacă împreună.

5 tipuri de cadouri traditionale romanesti de SarbatoriNoi cam asta am ales pentru partenerii noștri de proiect. Ca să nu umblăm prin multe magazine, mai ales acum de Sărbători, când timpul ne este oarecum limitat, am comandat o parte din aceste cadouri pe devverse.ro. Acest magazin are mai multe produse tradiționale și nu numai, la prețuri foarte convenabile, iar comanda vine în câteva zile lucrătoare.

De acolo îmi place foarte mult un sacou, și am creat o alertă să știu când voi găsi mărimea de care am nevoie, pentru că vreau să-l comand pentru mine. Este un sacou cu un model deosebit, cu motive populare la gât și pe cordon.

Cine dorește informații suplimentare despre un anume produs, poate să-i contacteze pe cei de la Devverse aici.  Apropo! Acum, în aceste zile au și câteva oferte foarte tentante și reduceri la multe din produsele de pe site. Norocoșii din Sebeș pot merge direct la magazinul lor din Str. Crinului Nr.7, Sebeș, județul Alba.

Tu ce cadou ți-ai cumpăra de pe site-ul Devverse.ro?


imaginile sunt preluate de pe devverse.ro si de pe pagina de facebook

Dacă ți-a fost util, dă mai departe!










8 comentarii:

  1. Ce idee buna! Aceste cadouri sunt diferite de toate pe care le.am dat pana acum si e o sugestie binevenita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui sa tinem mai mult la traditii si la produse traditionale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte ingenioase cadouri si destul de inedite, nu am prea vazut acest gen de cadouri sa fie oferite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dintre toate cred ca mie mi-ar place ia si sotului meu i-ar trebui un hanorac mai grosut din lana dar care sa fie mai casual, nu sport :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum am aflat de acest site, dar cu8 siguranta as vrea o ie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi plac traditiile si ador sa vad romani care inca mai tin cont de ele. Iubesc iile si mi-as dori si eu una

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma gandeam sa ii cumpar sotiei o bijuterie draguta si selecta de pe https://www.ioana-preda.ro/ , am inteles ca ii plac foarte mult... doar ca citind articolul ma atrage ideea de ceva traditional romanesc. Nu stiu ce sa fac :)))

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.