luni, 19 martie 2018

Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde, de Franny Moyle. Recenzie



Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde, de Franny Moyle. RecenzieTitlu - Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde
Titlul original - Constance: The Tragic and Scandalous Life of Mrs Oscar Wilde
Autor - Franny Moyle
Traducerea - Cristina Jinga
Editura - Humanitas
Colecția - Convorbiri. Corespondenţe. Portrete
Preţ - 15 lei pe Libris (400 pagini)
Anul apariţiei - 2014
ISBN - 978-973-50-4307-0
Comercializată pe Libris

Franny Moyle este o scriitoare britanică, directoare a unui teatru londonez, care a studiat literatura engleză și istoria artei. Însă mai mult decât literatura, se pare că este interesată de viețile particulare ale scriitorilor, de care s-a interesat îndeaproape, cel puțin în ceea ce îi privește pe pre-rafaeliti și pe Oscar Wilde.

Coperta cărții de față, o biografie, nu știu dacă neapărat romanțată, asta veți vedea când o veți citi, prezintă două fotografii: Oscar, bărbatul excentric, trecând drept chipeș după canoanele vremii, afișând bunăstare și eleganță, privind înainte, iar lângă el, Constance Lloyd, soția lui, cu un copil în brațe, oarecum copleșită de îndatoririle conjugale, care privește către el, către Oscar, omul pe care l-a iubit până la capăt și alături de care a stat, fiind în stare de orice sacrificiu posibil ca să nu-l piardă.

Franny Moyle ne prezintă viața acestei Constance alături de scriitorul Oscar Wilde, un bărbat fermecător în aparență, dar dificil în intimitate. La început au trăit zile frumoase, s-au căsătorit după câțiva ani de relație, au trăit așa cum trăiau scriitorii vremii, mai boem, deși își permiteau o viață stabilă financiar. Oscar era celebru, piesele lui se jucau cu casa închisă, era favoritul presei și, la rândul său, se bucura de acest statut privilegiat.

În 1888 Constance era căsătorită cu Oscar de 4 ani și se cunoșteau deja de 9. Dragostea dintre ei a fost reciprocă și puternică, cel putin o vreme, dacă e să ne luăm după schimburile de scrisori dintre ei. Cu toate acestea, Constance aprecia munca scriitoricească a soțului ei, iar el o susținea în proiectele sale artistice și în lupta pentru drepturile femeilor. În viața lor a apărut un copil, apoi al doilea, care se spune că a însemnat și sfârșitul vieții de cuplu între cei doi soți. Din acest moment încolo, Oscar a început să se distanțeze de tot ceea ce reprezentase pentru Constance până atunci. Între ei apare un tânăr de 17 ani, Robbie Ross, care trezește gusturile homosexuale ale lui Oscar. Constance acceptă acest ciudat triunghi conjugal. Mai târziu Oscar îl cunoaște pe lordul Alfred Douglas, zis Bosie, un tip egoist, vanitos, plin de sine, care îl cucerește definitiv și care va reprezenta distrugerea căsniciei cuplului Wilde, ruinarea lor financiară și a reputației scriitorului.

Constance luptă să-l poată scoate pe Oscar de sub influența malefică a lui Bosie, deși el deja se purta urât cu ea, dar e o luptă cu morile de vânt. Oscar ajunge la închisoare, după un scandal de presă, pentru că în vremea aceea, deși existau destui homosexuali practicanți, acest lucru era considerat un delict. Constance nu divorțează, poate dintr-o fărâmă de speranță că soțul ei își va reveni la ceea ce fusese cândva, ci își schimbă numele. Însă evenimentele o copleșesc. La 39 de ani se stinge în exil, la Genova.

Franny Moyle prezintă pentru prima dată în Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde cele 300 de scrisori nepublicate, scrise de Constance, în marea lor majoritate către prietena și confidenta ei Georgina Mount-Temple. Cartea este frumoasă dar tristă și pe de-a întregul convingătoare. O pasiune dezlănțuită și nepotrivită cu vremurile, poate distruge viețile celor din jur, la figurat, dar și la propriu. Ca-n viață, cel care a cauzat răul, Alfred Douglas, supraviețuiește tuturor, și părăsește această lume târziu, în 1945, după un atac de cord.

Cum ar fi arătat viața lui Constance dacă ar fi trăit cu o sută de ani mai târziu? Cu siguranță altfel. Nimeni nu l-ar fi condamnat pe Oscar pentru orientarea sa sexuală, iar reputația lui n-ar fi fost știrbită. Dar în orice secol, o iubire devastatoare poate să distrugă vieți. Ori poate că o Constance a vremurilor noastre și-ar fi luat copiii și ar fi pus capăt unei căsnicii eșuate și unei iubiri fără obiect. La urma urmei, decât să te autodistrugi, mai bine o iei de la capăt pe un alt drum. Dar socialmente vorbind, asta nu era o opțiune validă în frământatul început de secol douăzeci.


Mulțumesc librăriei Libris pentru că mi-a oferit oportunitatea de a citi și recenza această carte.


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!










16 comentarii:

  1. O cartecu un subiect tare interesant, mi-ar plăcea să o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta, nu am citit-o, insa mi-ar placea sa o citesc. Atunci stateau altfel lucrurile, sa iti iei copiii si sa pleci...nu prea dadea bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. un subiect destul de delicat, nu prea ar fi pe gustul meu, dar pentru cei care apreciaza genul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai si tu dreptate, mie imi plac cartile biografice despre mari scriitori, actori, celebritati de genul... indiferent de cum a fost viata persoanei. La urma urmei, multi artisti au avut, ca sa zic asa, probleme cu orientarea sexuala, Shakespeare, da Vinci, Virginia Woolf...o gramada :)

      Ștergere
  4. E interesant sa ai acces la vremuri de demult prin intermediul unei carti si chiar daca il admir pe Oscar Wilde ca si scriitor, nu-mi place deloc Omul Oscar Wilde.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu pot spune ca acest subiect ma atrage foarte mult insa as fi curioasa sa descopar lucruri noi din trecut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie imi plac cartile biografice. In fond suntem curiosi si de viata particulara a diveselor personalitati.

    RăspundețiȘtergere
  7. Uau! E chiar interesanta! Mi-ar placea si mie sa o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Libris e locul unde gasesc tot ce-mi place sa citesc!
    Are cele mai bune carti!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit cartea prin adolescenta. Mi-a placut foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serios? :) Franny Moyle s-a nascut in acelasi an cu mine iar cartea asta a scris-o in 2012... tu cati ani ai?

      Ștergere
  10. Destul de interesanta cartea, mereu aleg cartile de pe Libris.ro

    RăspundețiȘtergere
  11. Pe Libris intotdeauna sunt cartii bune si frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt un pic invidioasa ca ai citit-o, eu mi-am propus asta de ceva vreme si n-am ajuns. Subiectul acestui mariaj mi se pare foarte tentant mai ales ca sunt implicati doi protagonisti foarte cunoscuti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Povestea acestei iubiri este cu adevarat captivanta si plina de actiune. Trebuie s-o citesc si eu

    RăspundețiȘtergere
  14. Chiar ma tenteaza sa o citesc. Mi-ar placea sigur.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.