joi, 12 aprilie 2018

Nu trebuie sa fii bogat ca sa calatoresti



Una dintre marile mele pasiuni e să călătoresc, însă toată lumea este de acord că am un hobby costisitor. De multe ori îmi doresc să pot merge cu vreo colegă de serviciu, sau vreo prietenă însă mereu aud același și același lucru: nu am bani pentru așa ceva, mi-aș dori, dar... nu-mi permit. Atunci mă simt destul de neplăcut, pentru că nu am dat de nicio comoară în fundul grădinii, nu sunt bogată decât sufletește, și, totuși, reușesc să călătoresc an de an. Firește, există niște lucruri pe care mi le autoimpun, astfel încât să pot face rost de banii necesari. Iar odată, chiar am apelat la un împrumut pentru că mi se oferea o ocazie pe care n-am vrut s-o ratez, aceea de a vedea Brazilia în timpul carnavalului, și care nu cred că ar mai fi apărut a doua oară în viață.

Nu trebuie sa fii bogat ca sa calatoresti

Însă eu îmi stabilesc mai întâi prioritățile, și după ce-mi plătesc taxele și pun deoparte banii de hrană (ca să trăiesc trebuie să am un acoperiș deasupra capului și să mănânc), pe locul următor vin călătoriile. Iar banii de excursii în străinătate îi economisesc așa:

- în primul rând nu cumpăr ceva ce nu am nevoie. Am auzit deseori pe lângă mine oameni care merg la cumpărături și iau câte ceva care după aceea nu folosesc și în felul ăsta se duc mulți bani lunar pe apa sâmbetei.
- în al doilea rând, nu sunt topită după haine de firmă, ultima modă, telefoane ori tablete de ultima generație, și altele de același gen. Așa am fost obișnuită, nu simt nimic în fața unui paralelipiped de plastic cu zeci de funcții, ecran tactil și care-ți scoate sute bune de lei din buzunar când îl iei. Și nu mă interesează să am și eu ceva ce are vecina, prietena, colega. Ce-i drept, fac parte din generația aia în care fiecare vrea să fie diferit de ceilalți.
- nu arunc mâncare, pentru că nu gătesc decât atât cât ne trebuie în casă. Și da, nu cheltui pe restaurante și catering, ci gătesc. Aici se economisesc o grămadă de bani, și dacă nu mă credeți, nu aveți decât să încercați o lună de zile să gățiți și să nu dați banii pe restaurante. Vă asigur că economia va fi consistentă!

Nu trebuie sa fii bogat ca sa calatoresti

Așadar, nu trebuie să fii bogat ca să călătorești, trebuie doar să știi de unde iei banii de călătorii, iar pentru început nici nu ai nevoie de foarte mulți bani. Poți începe cu excursiile ieftine, asta înseamnă să vizitezi Bulgaria, Grecia, Turcia. Eu optez pentru o excursie cu o agenție de turism, dar dacă ție nu-ți place să ai programul prestabilit, poți alege o pensiune ieftină sau un hotel decent unde să stai pe durata vacanței tale, dar fă rezervare din timp pe booking. De asemenea, există variante ieftine de transport: avioane low-cost, autocare de linie, particulari care-și închiriază locurile din mașină. Odată ajuns în țara dorită, poți face autostopul, în multe țări șoferii de ocazie nu primesc bani pentru așa ceva, asta e valabil numai la noi.
Mâncarea poate fi procurată parțial din țară (produse care rezistă câteva zile - cașcaval, conserve, salamuri uscate), de la supermarketurile locale, pentru că vei descoperi că multe produse sunt mai ieftine decât la noi, sau poți căuta restaurante la prețuri mici pe site-urile de călătorii.

Nu trebuie sa fii bogat ca sa calatoresti

Dacă ești tânăr, poți alege să te înscrii într-un program au-pair, ori să lucrezi vara în țara vizată de tine ca barman, chelner, instructor de înot, poți lucra la un casino sau pe un vas de croazieră. În felul ăsta îmbini munca și plăcerea de a călători și a vedea locuri noi. De asemenea, dacă ai o pasiune precum fotografia, profită de pe urma acesteia și fă poze turiștilor, contra cost. Ca student, înscrie-te în programe de tip Erasmus și vei fi plătit să vezi o altă țară, ca să zic așa :)

Nu trebuie sa fii bogat ca sa calatoresti

După cum vezi, nu trebuie să fii bogat ca să călătorești. Cum ziceam și la început, la o adică, poți lua în calcul și varianta unui împrumut, dacă excursia respectivă merită toată atenția ta. Însă până acolo, sunt convinsă că mai sunt multe alte metode de a face rost de bani pentru călătorii, fără să fii neapărat bogat.

Tu ce crezi? Care metodă de a economisi pentru călătorii îți este potrivită?

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!












23 de comentarii:

  1. Noi , familia noastra adoram sa calatorim. Din putinul pe care il avem, facem cumva si an de an mergem intr-un scurt concediu la mare. Economisim, platim in rate si ne descurcam

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca este avantajos si vacanta merita, eu cred ca poti sa faci si un imprumut. Depinde cat de pasionat esti de calatorii in detrimentul altor lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si noua ne place sa calatorim, am bifat deja cateva din destinatiile pe care ni le doream, iar anul asta o vom face in 4, cu bunica, mami, tati si micuta domnisoara pentru o experienta completa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun articolul! Mi-a placut ca ne-ai oferit o sumedenie de informatii utile!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu ador sa calatoresc, chiar ma pregatesc de o noua vacanta :)

    RăspundețiȘtergere
  6. mi-ar placea sa plec cat mai des si la noi in tara, nu neaparat afara! dar timpul, neconcordanta turelor, poate si evenimentele care se apropie, ne-au cam taiat din elan...

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu ador vacantele și imi place să mă rasfat in vacanta! Incercam sa facem economii, ca sa ne permitem tot ce ne dorim.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa e, cu toate astea, tot e un pic greu, anul asta in sfarsit o sa reusim sa iesim si noi din tara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu sunt pasionata de calatorii si incerc sa economisesc pentru ele, dar nu-mi iese intotdeauna fiindca sunt destul de cheltuitoare si atunci apelez la un imprumut.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-ar placea sa calatoresc mult, dar din pacate de cele mai multe ori nu prea reusim niic la noi in tara sa calatorim :(

    RăspundețiȘtergere
  11. viata mea sa calatoresc, da... nu trebuie sa fii foarte bogat, cat de cat acolo ajuta tare mult :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si mie mi-ar face placere sa calatoresc mai mult,insa incercam sa mergem an de an.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt de acord! Daca faci rezervari cu mult timp inainte, intotdeauna va fi mai ieftin!

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, si mie imi place sa calatoresc. Sunt atat de multe locuri unde as vrea sa ajung. La imprumuturi am apelat doar atunci cand ni s-a stricat masina de spalat si cand am luat apartamentul si mai aveam nevoie de bani sa bagam in el. Nu am apelat pana acum pentru o vacanta, am strans ca furnicuta in timpul anului :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu sunt cuminte, gatesc, insa cosmeticele ma omoara ��

    RăspundețiȘtergere
  16. Si eu ador sa calatoresc. La economisit nu ma prea pricep, dar incerc sa cumpar strictul necesar si sa nu arunc banii pe ce nu avem nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  17. De cand au patruns pe piata companiile low cost, cred ca foarte multe persoane isi permit mai degraba un zbor cu avionul pe mii de kilometri, decat o calatorie cu trenul pe cateva sute.

    RăspundețiȘtergere
  18. total de acord cu tine, de calatorit am mers numai prin tara, in afara tarii inca nu am avut curaj

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt foarte bune sfaturile oferite. Nu stiu daca as putea sa plec cu bani putini in concediu si nici sa plec la munca intr-o anumita tara pentru ca in felul asta s-o vizitez. Sfaturile tale sunt excelente pentru persoanele care nu au familie

    RăspundețiȘtergere
  20. ce-am inteles eu este ca nu trebuie sa fii bogat, dar trebuie sa ai bani :D Acuma, drept sa zic, eu credit pentru vacanta nu am facut si nici nu cred ca voi face. Nici nu m-as putea simti bine, stiid ca am o datorie de platit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa ai un salariu decent, bineinteles, cu minimul pe economie, n-o sa poti pune deoparte pentru excursii. Dar daca poti strange cate 50 de euro lunar, poti pleca o data la doi ani intr-o alta tara fara sa strangi cureaua sau sa faci foame, nici acasa si nici acolo.

      Da, :) uite eu cand am fost invitata in Sao Paolo de un prof. de engleza, am platit doar avionul, care la vremea aceea - 2006 - era cat 3 salarii de-ale mele, adica 1100 de euro dus/intors. Si cum nu aveam asa, la comanda, am facut un imprumut pe care l-am rambursat in 3 ani. Acum n-as mai face, dar asta pt ca pana la o limita, pot sa merg in afara, sau daca e o excursie scumpa, pot sa pun deoparte ca sa strang suma necesara. Chit ca ma doare capul cand ma gandesc ca o excursie in Japonia, de exemplu, costa vreo doua sute de milioane vechi, cu tot cu banii de cheltuiala.

      Ștergere
  21. Stii cum se spune: bani suficienti n-ai niciodata! Eu mereu mi-am pus deoparte cativa banuti si am reusit sa merg acolo unde mi-am dorit. Momentan imi strang bani pt o excursie in Istanbul :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mie si sotului ne place sa calatorim, asa ca ne-am propus ca de anul acesta sa incepem exact cum ai spus, cu city break-uri ieftine spre destinatii nu foarte indepartate.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.