vineri, 20 aprilie 2018

Torente, vol. 1, de Marie-Anne Desmarest. Recenzie



Torente, vol. 1, de Marie-Anne Desmarest. RecenzieTitlu - Torente. Vol.1 - Iubire trădată
Titlul original - Torrents, apărută prima dată în Franța, 1938
Autor - Marie-Anne Desmarest
Traducerea - Teodora Popa Mazilu, după ediția franceză din 1954
Editura - Orizonturi
Preţ - 16 lei, 334 pagini
Anul apariţiei - 2017
ISBN - 978-973-736-372-5
Gen - romantic
Comercializată pe Libris

*** Dacă citiți această recenzie, vă rog votați în chestionarul din dreapta. Vă mulțumesc! ***

Știam despre Torente, de Marie-Anne Desmarest din adolescență, când o mătușă îmi povestea, însuflețită, acțiunea romanului tinereții ei. La vremea aceea nu se mai găsea de mult în librării, pentru că, probabil din prea mult zel, cenzura comunistă nu accepta o poveste de dragoste modernă, poate libertină, și care, colac peste pupăză, se desfășura în Africa, o Africă foarte diferită de imaginile dezolante și eminamente rasiste cu care ne delectau telejurnalele vremii. De altfel și mai târziu, în facultate, m-am lovit de acest aspect, când una dintre profesoarele de la litere ne-a spus că marile romane străine ale secolului XX nu le găsim nici la sala de lectură a bibliotecii, pentru că era periculos să citim despre societatea occidentală și, Doamne ferește!, să ne vină ideea de comparăm societatea socialistă multilateral bla-bla-bla, cu viața normală din vest.

Torente, vol. 1, de Marie-Anne Desmarest. Recenzie

Așadar, când librăria Libris mi-a oferit ocazia de a-i citi cărțile puse cu generozitate la dispoziție, n-am omis nici acest roman, celebru la data apariției ca și acum, apărut la editura Orizonturi în 5 volume.
Marie-Anne Desmarest a fost o scriitoare franceză devenită celebră datorită acestei cărți care a avut un imens succes de public și de critică încă de la început. Ea a mai scris câteva lucrări, și înainte și după Torente, dar nici una din ele n-a cunoscut uriașa faimă a acesteia. A primit premiul Academiei Franceze la vremea respectivă, iar celebritatea cărții dăinuie și astăzi.

De la primele pagini povestea captivează. Primul volum începe cu venirea pe lume a lui Jan, odată cu semnul ceresc - surprinzător pentru noi, care avem o altă interpretare - al apariției unei stele căzătoare. Ingrid Yvarsen naște un băiețel mărișor și puternic, care pare s-o sleiască de puteri pe mama lui. Knut Yvarsen, tatăl, este medic, dar stă neputincios în fața palorii și slăbiciunii soției sale, și așteaptă înfrigurat și tăcut deznodământul. Însă soarta îi hărăzește lui Ingrid încă zile, deși ea nu va apuca să-l vadă pe Jan crescând și maturizându-se. După câțiva ani, când Jan era copil, Ingrid părăsește această lume, lăsându-l pe Knut cu sufletul pustiit. Faptul că avea un prieten de familie alături de el, pe Olaf Lindval, îi aduce un sprijin și o alinare de neprețuit. Olaf și familia lui se mutaseră la Knut cu ceva timp în urmă, iar fiica lor, Sigrid, crește împreună cu Jan. Pentru că sunt atât de apropiați, Olaf și Knut se consideră ca niște frați, iar Jan și Sigrid cresc crezând că sunt verișori.

Torente, vol. 1, de Marie-Anne Desmarest. Recenzie

Timpul trece și cei doi copii merg la aceeași școală, în aceeași clasă. Jan termină liceul și se înscrie să studieze medicina, iar drumurile celor doi par să se despartă, deși între ei s-a stabilit o legătură afectivă foarte profundă, de care nu sunt pe deplin conștienți. Sigrid, pe ale tinereții valuri, se aruncă în brațele altui bărbat, frângându-i inima lui Jan, care după ce devine medic, se însoară cu altă femeie și pleacă în Africa să-și practice meseria. Dar Sigrid nu uită prima iubire și nu poate suporta gândul despărțirii de Jan, așa că, îi va apărea din nou în cale, hotărâtă să-l recâștige cu orice preț.

Torente, vol. 1, de Marie-Anne Desmarest. Recenzie

Romanul Torente este scris în stil clasic, cumva molcom, dar fără descrieri plicticoase și pasaje narative inutile peste care să poți trece. Dialogurile predomină, deși ritmul nu este foarte alert. Cartea se citește ușor, totul e fluid, povestea curge lin și meandrat dezvăluind destinul unei familii: Yvarsen. Poate pentru cititorul tânăr, avid de acțiune, nu este tocmai cea mai indicată carte, dar cine este obișnuit cu stilul clasic, cu o saga a unei familii, cititorul care preferă literatura secolelor trecute mai curând decât autorii de chick-lit, spre exemplu, se va delecta fără doar și poate cu Torente de Marie-Anne Desmarest.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!





Pentru alte recenzii vă rog accesați pagina Cărți.







14 comentarii:

  1. imi place mult stilul clasic si cred ca si aceasta carte este pe gustul meu, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte faina este seria asta, am citit-o cand eram prin liceu si mi-a placut tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar sunt curioasa sa o citesc si eu desi pana odinioara nu eram fana romanelor de genul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca este o carte potivita pentru mine, scrisa cu gust, echilibrata, clasica si cu o nemuritoare poveste de dragoste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie imi placeau mult in adolescenta astfel de romane dar pe asta nu l-am citit. Cred ca o sa-i dau acum o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce interesanta este cartea, trebuie sa o citesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu știam despre carte, dar la modul in care ai prezentat-o pare o carte care merită a fi citită.

    RăspundețiȘtergere
  8. Offf! Cum va faceti timp si de citit? Eu nu mai am timp, alerg intre doua joburi, acasa, curat, mancare, alea...alea...

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu am auzit de ”Torente” dar, ca si tine, nu am reusit s-o citesc. Bine, tu ai citit-o acum :p Eu inca nu dar poate o voi face candva :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi aduc aminte de aceasta carte, am facut cumva rost de ea si am citit-o toata clasa. Pe atunci cand prindeai o carte buna se facea rand, se dadea la toata familia si toti prietenii.

    RăspundețiȘtergere
  11. E prima oara cand aud de seria asta, dar pare pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiu de ce nu-mi pare cunoscut titlul, insa continutul da. Sigur am rasfoit-o si eu acum ceva timp prin librarie :D

    RăspundețiȘtergere
  13. O carte tare interesanta. Mi-a placut recenzia ta

    RăspundețiȘtergere
  14. multumim de recenzie, nu stiam cartea

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.