miercuri, 20 iunie 2018

Asasinarea arhiducelui de Greg King si Sue Woolmans. Recenzie



Asasinarea arhiducelui de Greg King si Sue Woolmans. RecenzieTitlu - Asasinarea arhiducelui
Titlul original - The Assassination of the Archduke - Sarajevo 1914 and the Romance that Changed the World (prima apariție New-York, 2013)
Autori - Greg King și Sue Woolmans
Traducerea - Mihaela Sofonea
Editura - Corint
Preţ - 30 lei, 474 pagini
Anul apariţiei - 2017
ISBN - 9786067931372
Gen - istorie, biografii
Comercializată pe Libris

Asasinarea arhiducelui de Greg King și Sue Woolmans nu este o carte de ficțiune, ci un document istoric amplu, istorisit pe înțelesul tuturor.
Viața poate fi imprevizibilă și este adesea presărată cu ironie amară. Luați în considerare cursul incredibil și teribil al celor doi frați Ernst și Max, născuți în luxul familiei imperiale austro-ungare: tatăl lor a fost alături de tronul imperial, iar cei doi au sfârșit în lagărul de concentrare de la Dachau. Soarta lor este, însă, aspectul cel mai șocant, strâns legată de un episod mult mai violent și mai plin de forță istorică al Europei: declinul și distrugerea Austro-Ungariei, anunțată de asasinarea tatălui lor, arhiducele Ferdinand. Pentru că dacă la prima vedere, totul pare a fi doar un asasinat politic, lărgindu-ne percepția, vedem cum acest act a schimbat soarta omenirii și a cauzat niște reacții în lanț: Primul Război Mondial, criza financiară, Al Doilea Război Mondial, Războiul Rece și evenimentele zilelor noastre. Dacă Ferdinand nu ar fi fost omorât, poate că prea puțin din toate acestea ar mai fi fost așa, iar fața lumii ar fi avut o altă coloratură.

Asasinarea arhiducelui de Greg King si Sue Woolmans. Recenzie

Asasinarea arhiducelui aduce la lumină fapte mai puțin cunoscute de marele public și dezvăluie povestea umană a lui Ferdinand, din copilărie și până la căsătoria sa problematică cu contesa Chotek, problemele lor de la curtea imperială austriacă, momentele lor de fericire la Konopischt, moartea lor la Sarajevo și soarta copiilor lor, în jurul cărora o lume întreagă s-a dezlănțuit.
Arhiducele Ferdinand nu trebuia să fie împărat, dar moartea vărului său, prințul moștenitor Rudolf și abdicarea de la tron a propriului său tată, l-au transformat în singurul moștenitor al tronului imperial. Încă de la început, împăratului Franz Joseph I nu i-a plăcut de arhiducele Ferdinand. Iar relația lor a devenit și mai complicată atunci când Ferdinand a ales de soție o femeie care nu putea fi niciodată împărăteasă, Sophie Chotek, contesă de Hohenberg.

Asasinarea arhiducelui de Greg King si Sue Woolmans. Recenzie

Sophie provenea dintr-o familie aristocratică veche, avea zeci de strămoși iluștri, era foarte educată, vorbea câteva limbi străine, juca tenis și se pricepea la politică datorită tatălui ei care fusese mereu în apropierea curții imperiale. Dar ea avea un mare defect: nu era bogată, dimpotrivă, familia ei trăia modest, nu-și permiteau decât servitorii de strictă necesitate și călătorea adesea cu tramvaiul, ca să economisească bani. Ferdinand avea o suită de pretendente de viță nobilă și cu avere, dar greu îi era vreuna pe plac. Când Sophie a reușit să obțină un post de domnișoară de onoare în suita unei bogătașe nobile, care visa ca una din fetele ei să se mărite cu arhiducele, soarele a răsărit și pe strada ei. Ferdinand a cunoscut-o la unul din evenimentele mondene organizate de arhiducesa Isabella și s-a îndrăgostit de ea. Mai târziu au oficializat relația în ciuda tuturor impedimentelor, și astfel Ferdinand a văzut că din prinț moștenitor, a devenit un fel de paria al curții imperiale, din cauza acestei alianțe nedorite de Franz Joseph și de popor. Contesa Sophie nu a fost niciodată primită în familia imperială iar copiii ei nu au avut drepturi la tron.

Mai mult, chiar în ziua nunții a avut loc un atentat cu bombă miniaturală asupra lor, incidentul soldându-se cu răniți și morți printre trecători și servitori. Suita imperială n-a reacționat, doar au schimbat caleștile și și-au văzut de drum, însă contesei i s-a interzis să se afișeze pe viitor alături de arhiducele Franz Ferdinand la evenimentele oficiale, ca și cum n-ar fi fost soția lui legitimă. Abia ani mai târziu, în 1909, regele Carol I al României o invită în mod explicit pe Sophie, ca soție a vărului său, Ferdinand, la palatul de vară de la Sinaia, la Peleș. Acesta a fost momentul în care Sophie este recunoscută drept o membră cu drepturi egale ale capetelor încoronate ale Europei.

Asasinarea arhiducelui de Greg King si Sue Woolmans. Recenzie

Însă în Austria, deși lucrurile încep să se mai îndulcească în ceea ce o privește, împăratul, recunoscut drept un om foarte conservator, nu-i va recunoaște niciodată fiii ca pe niște membri imperiali cu drept la tron. Regulile inutile ale unei societăți muribunde au condus la umilința constantă a lui Franz Ferdinand și Sophie la curtea regală și, probabil, au contribuit și la decesul lor. În vara lui 1914 împăratul și oficialii regali au insistat ca Ferdinand să viziteze Sarajevo, în ciuda climatului politic volatil și ale încercărilor multiple ale lui Ferdinand de a anula călătoria.

Restul este istorie. Recomand Asasinarea arhiducelui de Greg King și Sue Woolmans tuturor celor care iubesc istoria, trecutul și caută să afle cât mai multe din cele ce se află dincolo de cortina de catifea a evenimentelor, în penumbra înțelegerilor secrete dintre marii lideri politici, dar ale căror efecte le suportăm noi, oamenii de rând.

Mulțumesc librăriei online LIBRIS pentru oportunitatea de a mă delecta cu această carte-document, care schimbă viziunea asupra împrejurărilor care au condus la declanșarea Primului Război Mondial.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin











14 comentarii:

  1. Se pare ca si atunci ca si in prezent iubirea care nu se incadreaza in tipare nu este privita cu ochi buni. Asta e cu atat mai trist cu cat deciziile unora si preferintele lor pot schimba intr-o clipa soarta unui om si chiar soarta omenirii asa cum s-a intamplat la izbucnirea Primului Razboi Mondial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este trist, Mihaela, dar capetele incoronate trebuie sa faca sacrificii de acest gen. Ba mai mult, sunt educati sa nu se implice sentimental, spre binele tarii lor.

      Ștergere
  2. Chiar daca nu sunt la un profil care studiaza multa istorie, mereu am fost atrasa de cele doua razboaie mondiale si mi-a facut placere sa aflu lucruri noi. Aceasta carte cu siguranta ma va ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta subiect, da ai dreptate, cine stie cate intelegeri secrete sunt intre marii lideri politici si noi le suportam. Multumim pentru recenzie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Istoria nu e chiar punctul meu forte insa consider ca aceasta carte merita citita, cred ca se gasesc o multime de informatii acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. La Libris am vazut cartii frumoase, dar cele de istorie , razboi nu sunt tocmai pe placul meu. Daca o sa citesti ceva de georgafie, te rog sa ma anunti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place sa descopar viata personajelor istorice si dincolo de " corrtina de catifea" asa cum spui tu si sigur este o carte care m-ar atrage si pe care mi-as dori sa o citesc in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  7. cat de frumos! n-am stiut pana acum detalii de natura personala din viata celui care a declansat practic razboiul, fara vrerea sa. totodata, sunt oarecum mandra ca regele carol 1 a fost cel care a ajutat la recunoasterea contesei!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu prea am fost niciodata fana a acestui gen de carti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Istoria n-a fost niciodata punctul meu forte. M-am delectat cu recenzia ta despre arhiducele Ferdinand

    RăspundețiȘtergere
  10. imi plac cartile istorice, citesc de cate ori am ocazia, sunt pe placul meu!

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi plac mult cartile istorice si recuperez tot ce istoria la scoala nu ne-a dezvaluit.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sotul meu e pasionat de istorie si mai ales de razboaiele mondiale. Sigur i-o voi cumpara cadou.

    RăspundețiȘtergere
  13. Si al meu sot este pasionat de tot ce inseama istorie, cred ca i-ar placea o astfel de carte.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.