miercuri, 1 august 2018

Fascinatia bijuteriilor - bratarile


Fascinatia bijuteriilor - bratara


Și tu ești ca mine, care, atunci când dau în drumul meu de o vitrină cu bijuterii, mă opresc instantaneu fascinată de strălucirea și frumusețea lor? Atunci rămâi preț de câteva clipe, să citești câte ceva despre brățări, poate lucruri despre care auzi pentru prima dată. Am obiceiul să mă pregătesc dimineața, înainte de a pleca la serviciu, punându-mi anumite bijuterii. Inele, poate o broșă, depinde de ținută, și o brățară. Iar uneori mă întreb de unde provine stilul unei bijuterii și ce anume mă face s-o port mereu?

Brățara a evoluat de-a lungul multor secole până în prezent. Momentul în care cineva a decis pentru prima dată în istoria omenirii să poarte ceva în jurul încheieturii mâinii, este necunoscut, totuși majoritatea bijuteriilor par să dateze din vremea Egiptului antic. Pe atunci brățările erau create din materiale cum ar fi cochilii de scoici și melci, pietre șelfuite de apă, piele de animale, metale și alte materiale naturale. În Evul Mediu deja bijuteriile reprezentau un apanaj al aristocrației, iar purtarea de metale și pietre prețioase a rămas până azi simbolul bogăției.

Fascinatia bijuteriilor - bratara
sus - brățară cardan (Inspire - roxannes.ro) / jos - brățară panzer diamantat (Grace - roxannes.ro)

O adevărată revoluție a bijuteriilor a venit în anii '70, când mai ales brățările au început să fie purtate și de bărbați, iar tehnicile de producție s-au îmbunătățit făcând prețul lor foarte accesibil. Moda s-a schimbat, apoi au venit și și-au câștigat un loc binemeritat bijuteriile din piele, fildeș, plastic, sticlă, cauciuc, materiale textile, inox. Cu toate acestea, bijuteriile de aur, argint, platină, încrustate sau nu cu pietre prețioase, sunt printre cele mai fine și elegante.

Acum există o mare varietate de modele de brățări, dar practic toate se reduc la câteva tipuri de lănțișor.

Fascinatia bijuteriilor - brataraBrățara de tip ancoră

Designul său este uniform, prin repetarea legăturilor ovale de aceeași dimensiune, înclinate orizontal și apoi vertical, cu o bară în centrul fiecărei legături ovale. Deși simplu, este unul dintre cele mai rezistente tipuri de lănțișoare și a fost inspirat de lanțurile folosite pentru ancorarea navelor - de aici și numele.

Brățara de tip cardan

Acest stil provine din Marea Britanie și este asemănător lanțului ancoră doar că legăturile se formează între verigi rotunde și groase, simple sau duble. O asemenea brățară cardan este modelul Inspire, pe de roxannes.ro.

Brățara de tip panzer diamantat

Brățara, în acest caz, este alcătuită dintr-un lănțișor cu legături ovale uniforme care au fost răsucite și tăiate într-un anumit mod, astfel încât acestea să stea plat pe o suprafață. Modelul se mai numește și lanțul curbat, iar varianta în care după 3 ochiuri egale, urmează unul mai lung se numește Figaro și este de proveniență italiană. O brățară panzer diamantat este modelul Grace.

Brățara sfoară

Lănțișorul brățării are un design foarte delicat și complex, care include mai multe fire care urmează să fie spiralate. Acest model special este creat prin țeserea legăturilor metalice până când acestea seamănă cu o frânghie.

Fascinatia bijuteriilor - bratara
sus - brățară sfoară (argint placat cu aur) / jos - brățară tenis (July lucky birthstone - roxannes.ro)

Brățara tenis

Este puțin diferită de celelalte, designul brățării tenis este alcătuit dintr-o bandă subțire și flexibilă, decorată cu diamante sau alte pietre prețioase și este realizată din platină sau aur. Acum, nu e obligatoriu să fie o brățară din metale prețioase, eu am avut cândva o asemenea brățară din inox cu ștras-uri, care era de foarte mare efect, pentru că genul acesta de brățară oferă un finisaj foarte elegant. Se pare că denumirea aceasta, de brățară tenis, vine din timpul turneului Open al Statelor Unite din 1978, în care tenismena Chris Evert a pierdut o asemenea brățară cu diamante și a cerut organizatorilor să nu se înceapă meciul până când nu este găsită brățara. Acest lucru a dus la o creștere substanțială pe piața americană și nu numai a cererii brățărilor de acest gen, modelul rămânând cu această denumire, de tenis.

Din aceste câteva modele, și altele asemănătoare, prin combinarea elementelor de bază și prin ingeniozitate se creează mii de modele diferite de brățări.

Pe tine te fascinează bijuteriile? Ce-ți place să porți cel mai mult?



surse foto - roxannes.ro și aliexpress.com (brățara ancoră). Parțial, pozele sunt prelucrate având fundaluri din imagini cu licență zero.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin










6 comentarii:

  1. Eu nu mai port de multa vreme, insa as vrea o bratara simpla, subtire.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bijuteriile sunt nelipsite din viata mea. Fiecare element pe care-l detin, are o poveste si mereu ma bucur sa-l port.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac bijuteriile, dar mai mult ma axez pe inele si cercei, cu bratarile nu prea ma impac

    RăspundețiȘtergere
  4. Am o multime de bratari atat din metale pretioase cat si de tip fantasy, din pacate nu prea le port , nu stiu dar asa m-am obisnuit in ultima vreme

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu prea sunt fana bratari, mai mult cu cerceii sunt eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu port multe accesorii dar bratarile si ceasurile imi plac si le port mereu ;)

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.