marți, 13 noiembrie 2018

Doctor PSI - tratamentul bolilor psihice



Tratamentul bolilor psihice poate avea loc într-o varietate de situații și implică o echipă multidisciplinară de consilieri, psihologi, psihiatri, asistente medicale, etc. Nu există o abordare care să se potrivească tuturor, tratamentul trebuie adaptat individual. Problemele de sănătate mintală pot varia foarte mult de la persoană la persoană, chiar și în rândul acelora cu același diagnostic.

Doctor PSI - tratamentul bolilor psihice

Opțiunile de tratament pentru sănătatea mintală se referă în principal la următoarele faze:

- spitalizarea într-un centru de boli psihice.
- medicație administrată în spital sau în ambulatoriu.
- psihoterapie.
- programe și grupuri de sprijin.
- tratamente complementare și alternative.
- programe de recuperare.

În timp ce o persoană este candidată la spitalizare psihiatrică dacă are simptome severe de tulburări mintale, halucinații sau iluzii, ori ideație suicidală sau de omucidere, psihoterapia se recomandă atât în aceste cazuri grave, cât mai ales în cazul unor depresii ceva mai ușoare, în care recuperarea se poate instala rapid și fără urmări.

Psihoterapia este adesea utilizată fie singură, fie în asociere cu medicamente pentru a trata bolile psihice. Cuvântul psihoterapie implică de fapt o varietate de tehnici de tratament. În timpul psihoterapiei, o persoană cu o boală mintală discută cu un profesionist licențiat și instruit în domeniul sănătății mintale, care îl ajută să identifice factorii care ar fi putut declanșa boala.

Psihoterapia ajută persoanele cu tulburări psihice, deoarece trebuie mai întâi înțelese comportamentele, emoțiile și ideile care contribuie la boala pentru a vedea cum trebuie ele modificate ca să reinstaureze starea de normalitate.

Pacientul trebuie să învețe să recâștige sentimentul de control și de plăcere de a trăi și aceasta se realizează prin: terapia individuală, de grup, de cuplu, de familie. De asemenea, există mai multe abordări în cadrul acestor terapii pe care psihiatrii le pot aplica. După ce vorbește cu pacientul despre tulburarea lui, terapeutul va decide ce abordare să utilizeze pe baza factorilor prezumtivi care stau la baza acestei stări.

Diferitele abordări includ:

- terapia psihodinamică, ce se bazează pe ipoteza că o persoană are probleme emoționale din cauza conflictelor nerezolvate, de regulă, inconștiente, care au avut loc adesea în copilărie. Scopul acestui tip de terapie este ca pacientul să înțeleagă și să facă față mai bine acestor sentimente vorbind despre experiențele din trecut.
- terapia interpersonală, se concentrează pe comportamentele și interacțiunile unui pacient cu familia și prietenii. Scopul principal al acestei terapii este de a îmbunătăți abilitățile de comunicare și de a crește stima de sine într-o perioadă scurtă de timp.

Aceste abordări ajută pacienții să rezolve bolile psihice cauzate de:
- un deces
- o relație conflictuală
- tulburare de stres posttraumatic

Terapia comportamentală dialectică (prescurtată DBT) este un tip de terapie cognitivă utilizată pentru pacienții cu risc crescut și dificil de tratat. Termenul vine de la aceea că ideea reunirii a două extreme - acceptarea și schimbarea - aduce rezultate mai bune decât oricare altă metodă.

DBT ajută o persoană să-și schimbe un comportament nesănătos, cum ar fi minciuna și rănirea de sine, sau a altora. DBT a fost inițial concepută pentru a trata persoanele cu comportament suicidar și tulburare de tip borderline, dar a fost adaptată și pentru alte probleme de sănătate mintală care amenință siguranța persoanei, relațiile, munca și starea emoțională.

Printre cele mai moderne metode de tratament se află și așa numita EDMR, adică sensibilizarea la mișcări oculare. EMDR este utilizată pentru a trata în special tulburarea posttraumatică de stres. În timpul unei ședințe EMDR, creierul este stimulat cu mișcări de ochi stânga-dreapta care ajută la stimularea amintirilor evenimentelor traumatice pentru ca acestea să fie rezolvate.

Medicamentele sunt adesea folosite în combinație cu psihoterapia și sunt oferite atât în ​​ambulatoriu, cât și în spital și includ: antidepresive, benzodiazepine, care sunt frecvent prescrise împotriva anxietății de scurtă durată, antipsihoticele, care sunt în mod obișnuit prescrise în tratamentul schizofreniei și a altor tulburări psihice precum tulburare bipolară, etc.

Tratamentele alternative și complementare includ yoga, exerciții de meditație și relaxare, o anumită dietă nutrițională, exercițiile fizice ușoare, terapia ecvestră (prin călărie), etc.

Un centru modern de tratament psihiatric la noi se află în județul Alba la 3 km de municipiul Sebeș, în localitatea Pianu de Jos. Centrul medical Doctor PSI (office@doctor-psi.ro , tel. 0746-287-101) este prima unitate privată de la noi din țară de recuperare psihică, dezintoxicare, dezalcoolizare, o unitate medicală modernă cu o echipă de specialiști profesioniști și devotați, pasionați de profesia lor, dornici de a ajuta persoanele cu diverse probleme psihice.

Dacă doriți detalii, puteți accesa și pagina de facebook a centrului Doctor PSI




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin











10 comentarii:

  1. Psihiatria este la fel de importanta ca si celelalte specializari, ba chiar mai importanta as spune eu...avand in vedere ca trateaza creierul, psihicul..

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca atunci cand problemele nu sunt foarte grave nu e nevoie de internare si e mai bine sa apelezi la psihoterapie si la grupuri de sprijin pentru a afla cum vad si altii problema ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca am observat ca lumea incepe sa se deschida in ceea ce priveste psihologia sau psihiatria. E important ca persoanele care sufera de boli psihice sa fie ajutate de catre medicii de specialitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca ar fi bine daca multi dintre noi am conștientiza cand avem nevoie de ajutor. Decat sa se ajunga la ceva grav...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca ar fi bine daca se contientizeaza afectiunile de acest gen. Insa de cele mai multe ori persoanele in cauza nu o fac, asa ca rudele trebuie sa le vina in ajutor. Astfel de tratamente si clinici cred ca sunt de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate, lumea nu prea apeleaza la ajutor specializat decand cand uneori e prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  7. UNele persoane ar trebui sa constientizeze ca este foarte util sa apelezi la persoane specializate care te pot ajuta si care te pot face sa ai un comportament absolut normal

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate afectiunile psihice au crescut simtitor.Si poate un astfel de centru i-ar ajuta pe multi in fazele incipiente sa nu se mai agraveze astfel de boli.

    RăspundețiȘtergere
  9. din nefericire, tot mai multe persoane se confrunta cu asa ceva, cred ca intr-un centru este foarte important, trebuie supraveghere atenta cu acele medicamente!

    RăspundețiȘtergere
  10. La noi este asa o chestie, nu stiu sa o explic, dar nu prea se cere ajutor specializat decat in rare cazuri :( Iar multi nu constientizeaza cand au nevoie de ajutor specializat.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.