miercuri, 19 decembrie 2018

Bohemian Rhapsody, filmul (2018)

Bohemian Rhapsody, filmul (2018)

Titlu - Bohemian Rhapsody
Regia - Bryan Singer, Dexter Fletcher
Scenariul - Anthony McCarten, Peter Morgan
Distribuția - Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen
Producători - Jim Beach, Robert de Niro, Richard Hewitt, Graham King, Dexter Fletcher
Case de producție - 20th Century Fox, New Regency, GK Films
Gen - dramă, muzical, biografic

Cu participarea lui Brian May ca producător muzical

Filmul începe când în 1985 Freddie Mercury se pregătește să intre pe scenă la Live Aid, pe Wembley. Apoi, urmează un flashback cu 15 ani în urmă, de unde începe povestea.

Bohemian Rhapsody, filmul (2018)

În 1970 tânărul Farrokh Bulsara era student și încă nu știa care avea să fie drumul său în viață. Îi plăcea muzica, și, cu toate că nu are aprobarea familiei, Farrokh își urmează talentul și când îi întâlnește pe Brian May și bateristul Roger Taylor, acceptă să fie noul vocalist al trupei lor care cânta în localuri de noapte. Odată cu adăugarea basistului John Deacon ia naștere formația care se va numi de acum încolo Queen. Trupa capătă celebritate și semnează un contract cu casa de discuri EMI Records. În același timp, Farrokh își schimbă numele în Freddie Mercury și, pe plan personal, vrea să legalizeze relația cu Mary Austin, iubita lui, cerând-o de soție. Albumul produs sub auspiciile EMI ajunge topurile americane dar, în timpul turneului din SUA, Freddie își dă seama că este bisexual și ulterior începe o relație gay cu Paul Prenter, managerul trupei. În aceste condiții, deși el o iubește pe Mary și ea va rămâne persoana cea mai apropiată de Freddie pe tot parcursul vieții, relația lor rămâne una de profundă prietenie, dar logodna se rupe.

Urmează apariția albumului A night at the opera, care include pe el piesa "Bohemian Rhapsody", un hit controversat inițial, dar care amestecă nuanțe de operă rock, cu balade și cu momente muzicale complexe, de altfel, complexitatea melodică fiind o trăsătură specifică pieselor compuse de Freddie Mercury. "Bohemian Rhapsody" este considerată astăzi una dintre cele mai bune piese ale tuturor timpurilor. Orientarea sexuală a lui Mercury iese la iveală când, după o petrecere, acesta se simte atras de un chelner, Jim Hutton, iar Paul începe să dezvăluie presei amănunte despre viața privată a fostului său iubit. Până la scandalurile de presă, într-o perioadă în care bisexualitatea nu era privită cu ochi buni, nu mai e decât un pas.

Bohemian Rhapsody, filmul (2018)

În orice caz, Freddie nu alimentează bârfele în nici un fel, nedorind să pună pe tapet viața sa personală. Un alt scandal provocat tot de Paul intervine când Freddie, care începuse o carieră solo la Munchen, află de la Mary că ar trebui să dea un concert de caritate pe Wembley împreună cu colegii de la Queen, lucru despre care Paul știa, dar nu voia să-i spună. În acel moment Mercury întrerupe definitiv relația cu Paul și rămâne alături de Jim Hutton până la moartea sa. Când află că este infectat cu HIV, le spune, simplu, adevărul colegilor de trupă, dar menționează și că nu vrea să discute despre asta mai mult de atât. Filmul se încheie cu imaginea lui Freddie în concertul de pe Wembley, așa cum a început.

Freddie Mercury se stinge din cauza unei bronhopneumonii în noiembrie 1991 (boala SIDA face ca organismul să nu se poată apăra împotriva unei infecții și tratamentele să nu dea rezultate), la două zile după ce acceptase să recunoască public că este bolnav de SIDA, deși acest lucru era vizibil deja. În ultimele înregistrări se vede cât de mult slăbise și nu mai putea să se miște, să aibă joc de scenă, din cauza unui picior aproape paralizat.

Filmul, după părerea mea, nu este unul ieșit din comun, dimpotrivă. Cu tot succesul de public și implicit de casă, acțiunea mi se pare plată, singurul care scoate pelicula din anonimat fiind actorul distribuit în rolul lui Freddie, Rami Malek, care a reușit cu brio să se transpună în pielea personajului, și care seamănă fizic foarte mult cu acesta. De altfel, Rami are nominalizări la premii importante, printre care Globul de Aur pentru cel mai bun actor, și probabil că multă vreme acest rol îl va marca.

Bohemian Rhapsody, filmul (2018)

Bohemian Rhapsody sfidează stereotipurile și trece peste convenții. Filmul urmărește ascensiunea meteorică a trupei Queen ca și stilul de viață al lui Mercury, care pare să scape de sub control la un moment dat. Privit din alt unghi, filmul arată transformarea lui Farrokh Bulsara, tânărul introvertit provenit dintr-o familie indo-persană de religie zoroastriană, în carismaticul și legendarul solist vocal rock Freddie Mercury.

Pelicula este considerată potrivită pentru copiii de peste 13 ani. Personal, mi se pare că scenele de erotism, homosexual sau nu, de prizare a cocainei, scenele în care Freddie frecventează cluburi gay, replicile care conțin anumite trivialități gen fu*k, sh*t, a**hole, n-ar fi ceva potrivit de văzut la vârsta de 13 sau 14 ani. Eu l-aș fi marcat cu +16, dacă eram în locul distribuitorilor, însă probabil că încasările contează mult mai mult decât moralitatea sănătoasă a copiilor noștri.

În concluzie, Bohemian Rhapsody e un film sub celebritatea și aura de legendă a trupei Queen și mai ales a starului său, Freddie Mercury. Un mare plus pentru Rami Malek, căruia îi doresc să câștige un premiu important cu acest rol.

sursa foto - capturi de ecran din trailerul oficial al filmului de pe youtube.com



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin












10 comentarii:

  1. Mi-a placut Freddie Mercury si mi-a parut rau ca a murit asa tanar. As vrea sa vad filmul.

    RăspundețiȘtergere
  2. m-ai lovit in inima, ma tot tin sa-l vad de cand a aparut! nu am citit articolul tau, vreau sa ma surprinda! putine iubiri in materie de muzica am asa de mari, Freddie si Bob!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la mine numai Freddie a fost! :) si Michael Jackson, dar nu chiar asa... parca mi-e dor de Freddie ca si cum l-as fi cunoscut pe bune.

      Ștergere
  3. In aceste zile, sper sa ne uitam si noi la acest film.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am auzit numai lucruri bune despre el, dar nu l am vazut inca, poate o sa reusesc sa merg intr o zi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu l-am vazut, dar am inteles ca sunt pareri impartite cu privire la film.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am tot citit pareri impartite legate de filmul asta, incat sunt si mai curioasa sa il vad. Cat despre 13+, vorba ta. Incasarile conteaza!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sper sa il vedem intre Craciun si anul nou. Nu se compara viata de artist, reala a lui Freddie cu filmul, asta e clar, insa e bun sa il vada cei care nu stiu despre cine e vorba.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca n-ar fi tocmai potrivit acest film pentru adolescenti. Ar putea fi inteles gresit sau chiar sa invete lucruri nepotrivite. Pentru adulti este cu totul altceva

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar nu stiam de film , chiar as vrea sa il vad, poate dupa sarbatori.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.