miercuri, 23 ianuarie 2019

Pro si contra hainelor second hand



Pro si contra hainelor second handÎmbrăcămintea la mâna a doua este o practică veche printre români. Erau ani când magazine de haine second hand găseai la tot pasul și erau ticsite de clienți. Dacă stau bine să mă gândesc, bănuiesc că ele își au originea în fostele consignații de pe vremea comunismului, unde se găseau tot felul de obiecte, unele noi, aduse de vaporeni sau de cei care locuiau la granița cu sârbii ori cu ungurii, altele vechi, pe care oricine le putea aduce spre vânzare, dacă erau folosibile și în stare bună. Vedeai acolo discuri de vinil, seturi de tacâmuri, ceasuri, bijuterii ieftine, haine, tablouri, tot felul de lucruri, mai puțin cărți. Acestea se vindeau separat, în anticariate.

Anii '90 au adus cu ei dispariția consignațiilor și apariția puzderiei de magazine mici, multe din ele de apartament de bloc, unde se vindeau haine SH, mai ales. Prețurile erau derizorii, deși se găseau și haine mai bune, unele noi și cu etichetă, la prețuri mai mari, însă chiar și așa, avantajoase mult față de îmbrăcămintea din magazinele specializate. De-a lungul timpului lumea s-a mai îndepărtat de la a cumpăra aceste haine SH cu miros tipic de substanță chimică, iar second-hand-urile s-au rărit. Totuși, n-au dispărut de tot, pentru că un segment important din populație încă preferă această modalitate de a se îmbrăca.

În prezent, calitatea produsului și costul hainelor second-hand diferă, pentru că dacă unele haine sunt purtate o perioadă relativ scurtă de timp și arată foarte bine, iar altele sunt noi de-a binelea, dar ieșite din modă și vândute engros de către producători ca să scape de ele, altele sunt uzate, însă prețul lor este foarte mic. Eu personal, nu cumpăr haine second hand din diverse motive, nu doar pentru că nu-mi place acest lucru, să mă îmbrac cu ceva ce altul aruncă, dar port mărimi foarte mari, pe care extrem de rar le găsesc în magazine, de orice fel ar fi ele.

Însă dincolo de preferințele mele, cumpărarea de haine second hand are avantajele și dezavantajele ei.

Dintre avantaje, în primul rând sunt ieftine și acesta constituie un mare plus atunci când este vorba de o familie tânără și cu copii mici. Pentru ei, un magazin de haine la mâna a doua este ideal, astfel reușind să se descurce cu banii din două salarii, poate, mici. În al doilea rând, reprezintă un fel de reciclare a materialelor naturale, care pe piața din ziua de azi se găsesc tot mai rar și la prețuri mari. Apoi, este vorba și de varietate, hainele din magazinele SH sunt de toate felurile și pentru toate vârstele în același spațiu. În plus, poți găsi modele din diferite trenduri ale modei, mai noi sau mai vechi, fiecare alegând ceea ce-i place și i se potrivește. Însă cel mai mare avantaj, din punctul meu de vedere, este că atunci când te nimerești în ziua aducerii unui transport de haine SH angro, poți găsi piese noi-nouțe, la prețuri extrem de bune.

Pro si contra hainelor second hand

Pe lângă toate aceste avantaje, ar trebui ținut cont și de dezavantaje atunci când le cumpărăm. Mai întâi, hainele uzate pot avea defecte care nu se văd de la bun început, că ele, deși sunt tratate cu un praf dezinfectant, pot transmite diverse boli de piele - iar din acest motiv este recomandat să le spălați în apă fierbinte imediat după ce le-ați achiziționat, sau că este relativ greu să cumpărați două piese perfect asortate una cu cealaltă.

În concluzie, cântărind avantajele și dezavantajele cumpărării de haine second hand, dv. alegeți în cunoștință de cauză.

Voi de ce ați cumpăra haine SH ?


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin












9 comentarii:

  1. Sincer, nu prea am cumpărat haine SH dar nu pentru că am o problemă cu astfel de concept ci pentru ca așa s-a întâmplat. Până la urmă hainele de la mătuși, surori, prietene, ce sunt? Dacă au eticheta cu specificațiile conforme, este în regulă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) deci se poarta hainele prietenelor sau rudelor apropiate? :D eu m-am certat in facultate ca la usa cortului pt ca o colega mi-a luat pardesiul sa se duca la intalnire - era asortat cu restul tinutei ei. Nu am suportat niciodata sa ma imbrac cu hainele altuia sau altul sa imbrace hainele mele. Cand la un mom.dat eu si maica-mea purtam aceeasi masura si ea imi lua vreo bluza ori rochie, eu n-o mai voiam, i-o lasam ei, cu ciuda, bineinteles....

      Ștergere
  2. Am cumparat si eu de multe ori haine de la SH, imi par mai rezistente si mai ok ca si pret.

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi stiu ca sunt mai calitative, prefer totusi sa cumpar haine noi. Dar daca as vedea ceva foarte interesant in Sh, cu siguranta nu as spune “nu”

    RăspundețiȘtergere
  4. Cumpăr SH pentru calitate la pret de nimic. Gasesc uneori branduri mari cu 1euro☺

    RăspundețiȘtergere
  5. In SH gasesti si chestii super faine la inset preturi superbe. Deci SH-ul nu e de lepadat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer nu mi-am cumparat mai nimic din SH, dar am vazut lucruri foarte frumoase....

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu sunt pro si chiar mi-am gasit haine super, de firma și de calitate in seconduri

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu imi cumparam destul de des de la SH, cand eram prin liceu. Asa cumparam mai multe,de aceeasi banuti. Si, de foarte multe ori, gaseam cu eticheta.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.