marți, 5 februarie 2019

In ce tari europene sunt anvelopele de iarna obligatorii?

In ce tari europene sunt anvelopele de iarnă obligatorii?

Vara s-a terminat de mult iar noi suntem în plin sezon rece. În țara noastră transportatorii și orice posesor de automobil au trebuit să treacă la utilizarea cauciucurilor de iarnă odată cu prima zăpadă, dacă nu chiar mult mai devreme. Însă aceia dintre dv. care circulă mult în afară, trebuie să fie informați cu privire la statele care reglementează obligativitatea anvelopelor de iarnă, sau care nu necesită o asemenea schimbare, deoarece numai acolo unde anotimpurile sunt clare și există iarna zăpadă în fiecare an ori sunt condiții de polei și îngheț pe străzi, sunt necesare aceste anevelope de iarnă, cu caracteristici diferite de cauciucurile utilizate vara.

Legile privind utilizarea anvelopelor de iarnă variază de la o țară la alta și chiar de la o regiune la alta. Deci, trebuie să ținem cont unde sunt obligatorii în Europa aceste cauciucuri speciale pentru iarnă și unde sunt doar recomandate, fără să existe o obligativitate legală în acest sens.

Rețineți că există posibilitatea ca legile să poată fi actualizate și modificate, deoarece temperaturile medii locale fluctuează, așa că vă recomand să verificați legile locale chiar înainte de a vă deplasa în străinătate în timpul iernii. De exemplu, în Marea Britanie, mari părți ale țării au rareori perioade prelungite de frig extrem și, atunci când se întâmplă, majoritatea șoferilor aleg pur și simplu să nu conducă. Nu este obligatoriu ca șoferii să schimbe cauciucurile normale cu cele de iarnă. Dar dacă totuși trebuie să porniți la drum și vremea devine aspră, este necesar pentru siguranța dv. și a altor parteneri de drum să aveți cauciucurile schimbate.

În ceea ce privește țările europene, de regulă nu sunt necesare anvelopele de iarnă în sudul continentului unde clima este relativ blândă pe tot parcursul anului, dar și alte țări au o climă care nu obligă la schimbarea cauciucurilor.

În ce țări NU este obligatorie schimbarea anvelopelor în funcție de sezon?


Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în: Albania, Andorra, Belgia, Franța, Grecia, Ungaria, Macedonia, Norvegia, Portugalia, Turcia, Ukraina și Marea Britanie. Așadar în țările din sudul continentului, riverane Mării Mediterane, unde clima este blândă și temperaturile din sezonul rece sunt cu doar câteva grade mai mici decât cele de vară, nu este nevoie de cauciucuri speciale iarna. De asemenea, în câteva țări mai nordice este valabil acest lucru datorită climei umede și calde favorizate de prezența curentului oceanic cald al Golfului.
Mă surprinde Ukraina pe această listă, știut fiind că e o țară situată puțin mai la nord de noi, într-o zonă de continentalism excesiv, adică unde diferențele dintre vară și iarnă sunt foarte bine evidențiate. Însă probabil că o mare pondere climatică o are deschiderea largă la Marea Neagră care își exercită influența litorală pe mult mai mult teritoriu decât pe fâșia de la țărm.

În ce țări ESTE obligatorie schimbarea anvelopelor în funcție de sezon?


In ce tari europene sunt anvelopele de iarnă obligatorii?Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în: Austria, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Lituania, Letonia, Rep. Moldova, Muntenegru, Norvegia, Rusia, Serbia, România, Slovenia, Suedia, Elveția. După cum este ușor de observat, aceste țări sunt situate în jumătatea nordică a continentului, în zone reci și/sau muntoase, unde clima este în general mai rece decât la noi, ori cel mult asemănătoare cu aceea din România.

În celelalte țări europene, unde clima nu este prea aspră pe timp de iarnă, anvelopele de iarnă sunt doar recomandate, zonal sau dacă vremea devine prea rece: Armenia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania.

Despre cauciucuri, presupun că fiecare posesor de autovehicul știe ce are de făcut în prag de iarnă. Fiecare mașină are nevoie de un anumit tip de cauciucuri, în funcție de lățime, înălțime și diametru, iar acești parametri trebuie bine cunoscuți de posesorul autovehiculului de la bun început. De regulă anvelopele de iarnă cu lățimea de 145 cm sunt potrivite pentru autoturisme.

Și dacă unii șoferi experimentați știu cum se schimbă cauciucurile mașinii, totuși pentru cei începători este bine de știut că acest lucru se poate face și la un atelier auto. A cumpăra un nou set de anvelope pentru mașină este o chestiune relativ costisitoare, însă prețurile cauciucurilor diferă în funcție de caracteristicile acestuia și de brand. Sigur că există cauciucuri pentru fiecare buzunar, dar recomandarea mea este să alegeți o firmă de încredere în producția de cauciucuri precum Pirelli, ori Michelin, decât să aveți surprize neplăcute. E adevărat, bugetul contează, dar viața dvs., aș zice eu că are mult mai mult preț.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin











7 comentarii:

  1. Noi optam pentru anvelope all season, e mai ok asa, avand in vedere ca mergem in vacante iarna in Austria si Ungaria, este o buna alegere. La ei e obligatoriu și verifica pe timp de iarna masinile, asa ca nu riscam, in plus e vorba de siguranta noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt incepatoare si cand vine vorba de anvelopele de iarna sunt foarte serioasa in alegerea lor pentru ca inseamna siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Informatii interesante, pe care nu le stiam. Noi suntem foarte seriosi in legatura cu anvelopele si cu siguranta familiei noastre.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant articolul. Mereu îmi place să aflu cât mai multe detalii despre mașină și să fiu pregătită pentru orice condiție meteo. 😘

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie mi se pare absolut normal sa fie obligatorii, in tarile cu clima ca a noastra, unde iarna e iarna. Viata e mai importanta decat banii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca un sofer prost nu va sti sa reactioneze intr-o situatie extrema cu sau fara cauciucuri. Sunt bune pentru ca te salveaza din niste situatii. Ma bucur sa vad ca inca mai sunt tari care nu le-au facut inca obligatorii

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca este extrem d eimportants chimbarea anvelopelor in functie de sezon pentru siguranta noastra. Mi se pare logic ca fiecare tara sa aiba legile in conformitate cu temperaturile lor.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.