sâmbătă, 30 martie 2019

Curcubeu literar - galben

Curcubeu literar - galben

Iată am preluat și eu o provocare literară, Curcubeu literar de la Dorina Dănilă. Și pentru că prima postare pe care am citit-o din această leapșă era ziua galbenă, așa încep eu acest curcubeu. Sper să nu fie vreo regulă care să mă oblige să postez în ordinea ROGVAIV-ului, nu de alta, dar s-ar putea ca pe la indigo-violet să am o dilemă...:)

Așadar încep cu galben pentru că este una dintre culorile mele preferate și pentru că de-a lungul vremii a fost culoarea cu care mi-a venit cel mai bine, la haine. Am avut un deux-pieces galben, o sumedenie de tricouri galbene și visez la un mantou galben, dar având în vedere că încă fac naveta la serviciu, mă gândesc că e o culoare prea deschisă și sensibilă la "curățenia" din microbuze ca să nu-mi fie milă de bietul mantou în culoarea soarelui. Las mantoul pentru alte vremuri.

Galbenul, spiritual vorbind, este culoarea centrului energetic asociat cu plexul solar, numit Manipura Chakra și este legată de claritate în acțiune și gândire, încredere personală, bunăstare. Galbenul este culoarea cea mai vizibilă a spectrului solar, sare în ochi, cu alte cuvinte, de aceea este foarte des folosită pentru a sublinia ceva sau a atrage atenția asupra unui anunț, de exemplu. De multe ori, etichetele cu prețuri reduse la marketuri sunt scrise pe fond galben sau cu litere/cifre galbene. Și în natură galbenul este un avertisment, de pericol, de cele mai multe ori, de exemplu desenul galben de pe salamandră.

Galben este aurul, șofranul și gălbenușul de ou, galbenă este Luna, stelele, lămâia și mierea de albine.

Acestea fiind zise, am căutat în biblioteca mea cărți cu coperta și cotorul galben, sau măcar cotorul să fi fost de această nuanță. Chiar a fost o provocare, pentru că n-am găsit așa de ușor ceea ce căutam, spre mirarea mea, care aveam impresia că voi găsi 4-5 cărți galbene dintr-un foc.

Curcubeu literar - galben

Așadar:

Aurelia Grosu, Ești mai puternic decât crezi, editura Self Publishing. O carte motivațională autobiografică, de excepție, recomand lectura.
Roberto Bolano, Detectivii sălbatici, editura Univers. Bolano e un autor latino-american, cu o scriitură de aur de 24 de carate. Aici contează stilul, nu acțiunea, neapărat. Omul a scris romane de mare calibru, care ar fi meritat un Nobel.
Wilhelm Stekel, Psihologia eroticii feminine, editura TREI, carte non-fiction.
Victoria Lamb, Secretul reginei, Grupul editorial Litera. Încă nu am citit-o, bănuiesc că este un young-adult de aventuri, dar e posibil să mă înșel și să fie o carte în genul celor de Dumas.
Harold Robins, Piranhas și Betsy, scoase la fosta editură Olimp, cărți apărute după 1990. Un autor bun, cu un stil dur, mai ales în tușele erotice ale romanelor sale. Scrie despre culisele anumitor profesii, legate de modă, industria de automobile, publicitate, televiziune, etc.
Mark Twain, Selected stories, carte în engleză, publicată la editura Sigma, pentru uzul elevilor și nu numai.
J.D. Salinger, De veghe în lanul de secară, o versiune publicată mai demult la editura Univers. Eroul, Holden Caulfield, este un adolescent în perioada critică a devenirii sale și drumul către maturitate trece prin fuga de acasă și o traumă psihică.

Titluri de cărți și filme care conțin cuvântul galben (aur):

Trandafirul galben (film de aventuri din seria Mărgelatu)
Rolls Royce-ul galben (văd pe goagăl că este film, deși aș fi băgat mâna în foc că e și carte)
Misterul camerei galbene, de Gaston Leroux.
Busola de aur - carte și film de aventuri pentru copii (fantasy).
Creanga de aur, Mihail Sadoveanu, roman cu trimiteri esoterice.
Aurul incașilor, Clive Cussler, roman de aventuri.

Provocarea are loc pe Instagram dar și pe bloguri și este însoțită de hashtagul #rainbowbookschallenge.
Dacă-ți place leapșa, preia și tu!

 urmează: Curcubeu literar - verde 

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin












14 comentarii:

  1. Galbenul este o culoare care îmi place foarte mult. Nu neapărat că e culoarea aurului, ci a soarelui pe care îl iubesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce mă bucur că ai preluat ideea! Mi-a plăcut mult când am văzut-o la Dorina. Iar recomandările tale sunt foarte faine.
    O seară frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hihi ce provocare drăguță! Păi spor la sortat pe culori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca am nevoie de o urare, nu e chiar usor sa cauti in 3 corpuri de biblioteci pe 2 randuri cartile care-ti trebuie! :)

      Ștergere
  4. Foarte creativa aceasta provocare! Astept sa vad urmatoarele selectii de carti colorate :)

    RăspundețiȘtergere
  5. La o astfel de provocare la carti nu m-am gandit, interesant sa fie pe culori.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte faina este aceasta provocare. Multumim de recomandari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesantă leapșă! Sunt aici să citesc și articolele de la celelalte culori. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vor veni si celelalte, Andreea, si mie mi-a placut leapsa de aceea am si preluat-o :)

      Ștergere
  8. Ce provocare frumoasă! S-ar putea să o preiau și eu. Trebuie să aștept invitație specială? :))) Îmi place selecția ta de cărți. Mă lovesc a nu știu câta oară de titlul "De veghe în lanul de secară". Știi ce înseamnă asta? E clar că trebuie să o citesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu e nevoie de nicio invitatie, Magda :) poti s-o preiei dar te-as ruga sa citesti postarile celei de la care am preluat-o eu, Dorina Danila., pentru ca am adus niste modificari - ea scrie la sfarsitul fiecarei culori cate 3 titluri de carte care sa mentioneze acea culoare, dar eu nu am gasit 3 astfel de titluri, si am bagat si filme.

      Ștergere
    2. P.S: De veghe... nu e grozava, adica mie subiectul nu-mi place, e cam aiurea, dar pe vremuri era un fragment din acest roman care se studia la engleza in clasa a 11-a sau a 12-a. De atunci dateaza aversiunea mea fata de carte. Chiar nu stiu de ce am luat-o, probabil o am de cand manualele de engleza inca nu erau prea tare modificate. Dar in fine, altora le place.

      Ștergere
  9. La provocarea asta nici macar nu m-am gandit! Este geniala

    RăspundețiȘtergere
  10. Draguta initiativa de a citi carti cu coperta de o anumita culoare, am vazut un asa aranjament si intr-o librarie :)

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.