duminică, 20 octombrie 2019

Ce produse de birotica are nevoie un profesor

Ce produse de birotica are nevoie un profesor

Zâmbești? Hai să vedem dacă până la sfârșitul articolului o să mai zâmbești ironic, în colțul gurii. Nici nu știți ce arsenal de produse de birotică, papetărie și nu numai are nevoie un profesor. S-au dus de mult zilele când stiloul cu albastru și cel cu roșu erau de ajuns, pe lângă cele câteva file cu planificările materiei pe care o predai. Te provoc să-mi spui la sfârșit, într-un comentariu, ce anume credeai tu că are nevoie un dascăl din ziua de azi din lista care urmează.

Hârtia cea de toate zilele


A început anul școlar și ești obligat să dai teste inițiale la toate clasele la care predai, chiar dacă îi știi pe majoritatea dintre elevi. Asta pentru că la sfârșitul anului, vei da un test sumativ și vei face o analiză. Ar trebui să se vadă că elevii tăi au progresat. Așadar, ai nevoie de o coală de hârtie de fiecare elev, că școala nu-ți dă. Doar xeroxul ți-l asigură, deși, nu pot băga mâna în foc că în toate școlile este așa. Probabil că unii din colegii mei de breaslă folosesc doar imprimanta din dotare, de acasă. Apoi, mai ai nevoie de hârtie pentru planificări, planurile fiecărei unități de învățare, planurile de lecție, în special dacă ești profesor debutant, pentru caietul profesorului, portofoliul profesorului, procesele verbale de la orice activitate, sau ședință cu părinții, dacă ești diriginte și prelucrare de ROI. Nu știți ce este ROI? Regulamentul de ordine interioară. Dacă ești diriginte, îți faci și un caiet al dirigintelui. Da, știu, tot la imprimanta proprie și personală. Tot cu cerneala proprie, că nu ai de ales. Apoi îți trebuie hârtie pentru toate testele, tezele și chestionarele de peste an. Lejer, cam 4-5 topuri de hârtie de xerox anual.

Ce produse de birotica are nevoie un profesor

Pixuri, stilouri, markere, creion, agendă


Pe acestea le iei mai multe odată, pentru că, uitați, eu am rămas fără pix cu roșu aseară și am corectat în continuare cu verde. Am folosit un pix cu gel care m-a ținut preț de vreo 20 de extemporale-fulger, adică de juma' de pagină cu tot cu enunț. Data viitoare cumpăr minim zece pixuri cu roșu, cu mină, și stau în magazin să le verific pe fiecare în parte. Așadar ca profesor, ai nevoie de un stilou bun - obligatoriu în catalog se notează cu stiloul, pixuri cu pastă albastră și roșie, cerneală albastră și roșie, un creion, gumă, ascuțitoare, și una sau două agende. Și ca să nu le confunzi cu ale altui coleg, din neatenție, zic să-ți iei două agende personalizate. Ai nevoie la consiliile profesorale, să-ți notezi ce se discută important, ori să-ți notezi alte lucruri pe care le-ai putea uita. Ca de exemplu, că mama Y te roagă să-l învoiești pe copilul ei, elevul X, că vor să meargă la Iași la Sf. Paraschiva, sau să meargă la oraș să-i cumpere pantofi fix în ora de mate. Nu contează. Îți notezi, și în ziua aia treci frumușel și motivezi absențele elevului, că de aia te-ai făcut și diriginte.

Laptop, tabletă, imprimantă multifuncțională, boxe


Ai nevoie de toate acestea pentru că acum utilizarea calculatorului este necesară peste tot. Nu mai scrii nimic de mână, totul este printat. Acasă, sau, dacă ai noroc, la școală. Eu am acest noroc, dar prefer să vin cu materialele gata făcute de acasă. Tableta este necesară dacă predai un obiect gen muzică ori limbi străine - și ai nevoie la exercițiile de audiție. Școala are uneori laptopuri și boxe, dar nimerești un coleg care-ți suflă laptopul școlii în aceeași oră în care și tu ai nevoie, și nu vrei să riști. Mai bine vii cu materialele de acasă. Școala nu poate asigura câte un laptop de fiecare profesor. Așa că eu car după mine un notebook (tableta încă nu am învățat s-o folosesc la oră), mouse-ul, alimentatorul și un prelungitor cu minim 3 prize - pentru că la fel ca-n legile lui Murphy, când ai nevoie de o priză, e în cel mai îndepărtat loc de catedră posibil, adică în celălalt capăt al clasei. Slavă cerului că avem internet wi-fi și gratuit pentru vreo exemplificare de pe youtube. Că la internet aud că nu ne prea întrece nimeni.

Ce produse de birotica are nevoie un profesor

Dosare, bibliorafturi, folii de îndosariere


Orice profesor trebuie să aibă un portofoliu personal. Deci ai nevoie de un biblioraft și dosare de plastic cu folii de îndosariere pentru fiecare categorie de documente. Când ești profesor cu o anume vechime, exercițiile auxiliare manualelor nu-ți mai încap și le pui într-un alt biblioraft cu dosare și folii. Iar dacă predai o materie de examene naționale sau bacalaureat, te-ai scos. Încă un biblioraft unde pui toate subiectele de la probele de audiție, oral, scris. Când ești șef de catedră, responsabil de cerc pedagogic sau organizezi olimpiadele școlare la tine în școală, din nou, câte un biblioraft cu dosare și folii pentru fiecare în parte. Drept este, la noi biblioraftul pentru șefii de catedră se asigură de către liceu. Dar atât, foliile și dosarele de plastic pentru fiecare tematică în parte (planificările tuturor membrilor catedrei, programele școlare, procesele verbale ale activităților, exemple de teste inițiale, de progres și sumative, de teze, cu bareme și interpretări, etc) le cumperi tu. Deci, trăgând linie, un necesar de 5 bibliorafturi, vreo 20-25 de dosare de plastic și zeci de folii de îndosariere.

Alte nimicuri precum agrafe de birou, capsator și capse, radiere, bolduri, scotch, lipici, șamd


Fleacuri din astea mititele trebuie să ai mereu la îndemână. Astfel de accesorii îți fac zile amare dacă nu le găsești, așa că organizează-ți un sertar al biroului de lucru cu tot felul de ace, bolduri, hârtie notes autoadezivă, o rolă de scotch, un tub de lipici, agrafe de birou, perforator, capsator și capsele potrivite, decapsator, radiere, ascuțitori, și orice altceva ai tu nevoie în munca ta de zi cu zi.

Ce produse de birotica are nevoie un profesor

Flipchart, whiteboard, tablă școlară, videoproiector


Și altele asemenea. Pe acestea n-o să le cumperi tu, dar la început de an școala o să-ți ceară să faci necesarul de astfel de produse pentru clasă. Poate ai niște elevi mai zbanghii care au spart tabla. Va trebui să faci o listă cu tot ceea ce ai nevoie la clasa ta și tot ceea ce îți trebuie ca să predai eficient - dicționare, anumite culegeri de exerciții, substanțe chimice pentru laborator, planșe, etc. Uneori se vor putea achiziționa toate, alteori nu, dar tu trebuie să fii pregătit să știi ce să ceri când ești întrebat.

Zic că nu am uitat nimic important. Cam astea sunt produsele de birotică și papetărie trebuincioase unui profesor în ziua de azi. Sigur, n-am mai menționat toner, cartuș pentru imprimantă cu ink-jet - depinde ce ai acasă, riglă, echer, penar, servietă sau geantă nouă an de an (știți ce se tocesc mânerele într-un an de zile de folosit?), calculator de birou pentru calcularea mediilor, și altele pe care nu mi le mai amintesc acum, ca să nu mai zic că nu am luat în calcul ce au nevoie profesorii de desen, muzică ori sport. Iar dacă tot ai atâtea de cumpărat, caută măcar să le iei din același loc. La un magazin fizic sau online. Eu prefer online, chiar dacă n-o să pot verifica pixurile dacă au toată pasta intactă ori nu. :)

Ei? Din toate astea tu ce credeai că are nevoie un profesor?


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet










28 de comentarii:

  1. Nu ma gandisem la atatea dosare dar ceea ce spui tu este foarte adevarat!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si pentru ca mergem la toaleta o sa ajungem sa facem proces verbal... Tone de documente avem de facut! :((

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Cand este vorba de profesia proprie, se numeste experienta, nu documentare :)

      Ștergere
  3. Daca eu care nu-s profesor folosesc o gramada de materiale de birotica, un profesor cred ca are nevoie macar triplu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate acestea sunt necesare pentru o bună organizare a unui profesor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Știam că au nevoie de multe lucruri, printre care laptop, hârtii multe, videoproiector...
    Mai știu că școala nu le oferă pe toate. Nu știu cum se descurca
    descurcă domnul învățător al Maiei, că nouă prea puține ne cere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca si mine, le cumpara din salariu. Nu e jenant sa ceri elevilor hartia pentru teste? Sau dosarele si foliile pentru portofoliul profesorului și altele?

      Ștergere
  6. Un profesor are nevoie de tot atatea lucruri cat are nevoie si un elev. Uneori mi se par emult , insa asta e programa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Permite-mi sa nu fiu de acord. Nu cred ca un elev are ce face cu bibliorafturi, cateva dosare la fiecare, folii de indosariere sau 4-5 topuri de hartie de xerox anual.

      Ștergere
  7. Un arsenal de produse de birotica. Ce-i drept, nu credeam ca are nevoie de atat de multe "rechizite".

    RăspundețiȘtergere
  8. O servieta in care sa incapa toate aceste obiecte de papetarie pe care apropo, le ador si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu sunt cadru didactic,si da.. Avem nevoie de o mulțime de hârtogaraie din păcate. 😊 😊

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu sunt ahtiata dupa astfel de produse, cred ca mi-am gresit cariera!

    RăspundețiȘtergere
  11. La noi se cam cer de la elevi. Da, inclusiv hartia pentru teste! :D Tot elevii au pus bani si au luat imprimanta, videoproiector si ce mai este necesar. Parintii de fapt, nu elevii. Dar chiar si asa, raman multe si pentru profesori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cate un top de hartie de fiecare clasa, da, dar nu altceva! Chiar si videoproiectorul sa-l ia elevii?!!? Mi se pare cam... exagerat, ca sa nu zic altfel.

      Ștergere
  12. Ma gandisem ca un profesor trebuie sa fie bine echipat! Tare interesant articolul. Ar fi bine sa fie fiecare profesor cat mai echipat si sa ii inspire si pe elevi. Si scolile ar putea ajuta la acest aspect (statul).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie, ca profesoara care sunt la catedra din 1989 mi se pare mult prea mult acum. Prea multe documente de intocmit. Cat despre aceste rechizite, imi amintesc ca tatal meu, care a lucrat intr-un birou mare parte din viata lui, le aducea de la intreprindere, si asta era pe vremea lui Ceausescu..... totul, de la creioane, la pixuri, radiere, bloc-notes-uri, caiete, ascutitori, rigle si echere, tușuri, totul era dat de intreprindere, nu cumpara taica-meu nimic din banii lui. Si acum am in casa rechizite de acum mai bine de 30-40 de ani, de la el.

      Ștergere
  13. pai cam de toate se gasesc pe biroul tuturor in ziua de azi, chiar avem nevoie toti de ele!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte util acest articol! Problema mea e ca nu le gasesc pe toate in acelasi loc (sau de care vreau) si trebuie sa merg prin o multime de magazine. La agendele personalizate m-ai nimerit :)

    RăspundețiȘtergere
  15. wow, intradevar este nevoie de foarte multe produse si ma intristeaza cand ma gandesc ca un cadru didactic trebuie sa scoata bani din buzunar pentru a avea necesarul minim pentru a-si face treaba..

    RăspundețiȘtergere
  16. Stiam ca e nevoie de multe lucruri dar parca nici chiar asa de multe.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cam la aceste produse ma gandeam si eu. Eu zic ca orice persoana care lucreaza la birou are nevoie de astfel de lucruri😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte adevarat ce zici tu, numai ca un profesor nu are o munca de birou si nu ar trebui sa intocmeasca agtat de multe procese verbale, pt invoiri ale elevilor de catre parinti, pt orice.... si toate inregistrate la secretariat.

      Ștergere
  18. Sincera sa fiu, nu m-am gandit la multe aspecte din cele mentionate de tine. Cred ca sunt nevoie de multe si de ceva mai multa implicare

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu stiam de videoproiector, hartie si instrumente pentru scris. Iar pixul rosu cel de toate zilele :))

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.