marți, 18 august 2020

Adiție de os

Adiție de os

Ce este, mai exact, adiția de os sau grefa osoasă? O adiție de os este o procedură chirurgicală pentru a repara sau reconstrui oasele prin transplantul de țesut osos. Prin transplantarea țesutului osos sănătos putem recrea osul și susține țesuturile care lipsesc. Dacă sunteți un pacient stomatologic care ar putea primi implanturi dentare, este important să rețineți că este destul de normal să vi se spună în timpul unei consultații că adiție de os pentru chirurgia implanturilor dentare ar putea fi necesară în cazul dvs. De asemenea, este normal să vă temeți de ceea ce urmează, totuși rețineți că grefa osoasă doar sună înspăimântător.

Din fericire, aceasta nu este o procedură de care trebuie să vă fie frică. Este o rutină dentară obișnuită care este atât nedureroasă, cât și previzibilă.

De ce se efectuează grefa osoasă


Adiția de os se face din mai multe motive, din care patru sunt principale:


  • - în cazul fracturilor multiple sau complexe ori a celor care nu se vindecă bine după tratamentul inițial. 
  • - în cazul necesității unei fuziuni, care ajută două oase să se vindece împreună de-a lungul unei articulații bolnave. Fuziunea se face cel mai adesea pe coloana vertebrală. 
  • - în cazul regenerării, procedeu folosit pentru osul pierdut în urma unei boli, infecții sau vătămări. Aceasta poate implica utilizarea unor cantități mici de os în cavitățile osoase sau în secțiuni mari de oase. 
  • - pentru vindecarea oaselor în jurul dispozitivelor implantate chirurgical, cum ar fi implantul dentar și acesta este cazul cel mai răspândit.


Cum să te pregătești pentru adiția de os


Medicul dvs. va efectua o examinare fizică înainte de intervenția chirurgicală. Asigurați-vă că spuneți medicului despre orice medicamente sau suplimente pe care le luați. Există mai multe tipuri de grefă osoasă, iar tipul pe care îl utilizăm depinde de amploarea problemei de care suferiți, precum și de localizarea dinților pierduți.

Tipurile de adiții de os



  • Cel mai obișnuit tip de grefă osoasă se numește grefă de priză. Obiectivul principal este să prevină atrofierea oaselor alveolare înainte de apariția acesteia. Procedeul constă în plasarea în priză a unei porțiuni de os de la un donator După o astfel de adiție de os veți fi gata pentru implant în 4-6 luni. Ca bonus, acest tip de grefă reduce la minim durerea postoperatorie.
  • Următorul tip se numește grefă de conservare și este utilizată pentru a crește lățimea maxilarului ca să poată primi un implant dentar.
  • Grefa de tip bloc este necesară atunci când există defecte mari în mandibulă. Pentru a efectua grefa osoasă de bloc, recoltăm un mic bloc de os din spatele maxilarului, plasăm blocul în zona cu probleme, apoi se fixează cu șuruburi mici din titan.
  • În cele din urmă, avem procedura de ridicare a sinusurilor. În general, folosim pentru grefă un tip de os de cal pentru că nu se dizolvă la fel de repede ca oasele umane și pentru că este foarte asemănător, ca structură celulară, cu osul omenesc Această procedură este necesară atunci când pacientul are nevoie de un implant în maxilarul superior, care nu este suficient de stabil suficient pentru a ține implanturile pe cont propriu.


Riscurile unei adiții de os


Toate procedurile chirurgicale implică riscuri de sângerare, infecție și reacții la anestezie. Grefele osoase prezintă aceste riscuri și altele, inclusiv: durere, umflături, leziuni nervoase, respingerea grefei osoase, inflamație, reabsorbția grefei.

Întrebați medicul despre aceste riscuri și ce puteți face pentru a le minimiza. Iar până la urmă o adiție de os este pur și simplu primul pas pe care trebuie să-l facă majoritatea oamenilor înainte de a fi gata să se bucure de noul lor implant dentar.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet








6 comentarii:

  1. MULȚUMESC PENTRU TATE INFORMAȚIILE NECESARE EU AM O TEAMA DE STOMATOLOG DE MOR..DESI AS VREA SA IMI SPUNA CE SI CUM ÎN LEGĂTURĂ CU DANTURA MEA..

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar nu stiam de acest concept! Ma bucur ca am aflat mai multe informatii. Sa ai o saptamana cat mai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mai aflat si eu de la cabinetul stomatologic una alta si despre acest subiect. Noroc ca exista solutie pentru problemele dentare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiam atât de multe detalii despre acesta procedura. Foarte frumos structurat articolul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincer, acum aflu prima data de aceasta procedura. Pare sa aiba destul de multe avantaje si ma bucur ca stomatologia a progresat atat de mult si putem opta pentru tot felul de proceduri pentru a ne mentine o dantura sanatoasa si frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred ca este o interventie complicata, dar este utila persoanelor cu reale probleme

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.