vineri, 14 august 2020

Cum îți alegi un avocat bun

Cum îți alegi un avocat bun


Probabil că mulți dintre voi cred că doar în anumite situații trebuie să apelezi la un avocat, precum un divorț, un partaj succesoral sau mai știu eu ce alte asemenea lucruri care necesită expertiză juridică sau în cazuri clasice când ești acuzat sau acuzi pe cineva de o infracțiune. Dar adevărul este că de multe ori, în situații cu mult mai simple dar în care nu te poți descurca singur, un avocat poate face diferența. Te poate scuti de umblătură contra unui mic onorariu.

Însă, la fel ca și la medic, avocatul trebuie să fie o persoană care să-ți inspire încredere, cu care să poți colabora ușor, cu care să se realizeze acea chimie dintre el, avocatul, și tine, clientul lui, care să ducă la succes în problema pentru care ai solicitat ajutor. Deci cum îți alegi un avocat bun?

Empatia cu clientul

Un avocat bun ar trebui să fie empatic - a fi empatic pentru clienți este oarecum dificil, pentru că asta înseamnă să te pui mereu în locul clientului și să vezi ce vede el, să-i înțelegi punctul de vedere. Dar a arăta empatie față de un client este o modalitate puternică de a construi încredere la începutul unei relații avocat / client. În plus, empatia permite înțelegerea preocupărilor clienților și abordarea complexă a chestiunii pentru care a fost avocatul solicitat. În final, totul se traduce prin eficiență și o mai bună reprezentare.

Pasiunea pentru meserie

Un avocat bun ar trebui să fie pasionat de munca pe care o face. Ca orice om, și avocatul se presupune că și-a ales meseria în primul rând pentru că-i place ceea ce face. Dacă clientul simte că nu există pasiune, ci doar rutină și dorința de a semna un stat de plată la sfârșitul lunii, mă tem că acel tip de avocat nu va fi unul cu clientelă.

Informare continuă

Un avocat bun investește în sine însuși și are grijă de dezvoltarea sa personală. Nu doar că trebuie să fie la curent cu toate schimbările de legi din domeniul lui de expertiză, dar trebuie să fie foarte bine informat asupra comportamentului uman, a relațiilor interumane, a psihologiei și sociologiei. Cu cât știe mai mult în aceste domenii, cu atât avocatul relaționează mai ușor cu clientul și interacționează cu mai mulți oameni care îi pot deveni clienți ulterior.

Să vă dau un exemplu. Chiar mă aflu într-o perioadă în care am nevoie de un ajutor specializat. Am apelat la un avocat pe care îl știam pentru a mă ajuta cu obținerea unui document conform cu originalul din arhiva tribunalului. Din motive obiective nu puteam să-l obțin eu personal. Discuția s-a desfășurat online, la fel și plata serviciilor lui. Am avut senzația că interacționez cu o mașină.

Întâmplarea face să am nevoie de un al doilea act autentificat (acum nu se mai autentifică la notariate, ci se emit duplicate de către emitentul originar al actului respectiv) și m-am dus să obțin singură actul de care am nevoie, fără să știu că în ziua respectivă nu era program de relații cu publicul la arhiva tribunalului. Un avocat m-a preluat, m-a întrebat ce doresc și s-a oferit să mă ajute. Relaționarea dintre noi a decurs ușor, mi s-a explicat tot ceea ce aveam nevoie să știu, ba chiar și informații în plus am primit, inclusiv numărul de mobil al celui care de acum încolo va fi avocatul meu ori de câte ori voi avea nevoie. Prima persoană a preferat să fie distantă, rece, laconică și prin asta cred că are numai de pierdut.

Tu ce fel de avocat preferi să ai, dacă te afli într-o situație de natură juridică?

sursă foto - serialul TV Suits / Costume, imagine preluată de pe tvseriesfinale.com

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet








4 comentarii:

  1. Cred ca mi-ar placea sa isi faca munca din pasiune si nu doar pentru bani. Sa-l intereseze situatia mea si sa faca tot posibilul sa ma ajute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ar placea sa fie un avocat pasionat de meseria lui si sa vina cu multe solutii diferite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred că pentru cei care au nevoie, cel mai mult contează să fie informat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Se intampla ca macar o data in viata sa avem nevoie de un avocat, iar sfaturile tale sunt foarte utile

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.