marți, 4 august 2020

Implantul dentar

Implantul dentar

Ce este implantul dentar? Implantul așa cum îl cunoaștem astăzi a fost inventat în 1952 de către un chirurg ortoped suedez pe nume Per-Ingvar Brånemark. Astăzi implantul dentar este considerat standardul de îngrijire pentru înlocuirea protetică a dinților lipsă în stomatologie. Dar ca să răspund la întrebarea din deschidere, implantul dentar este un aparat chirurgical plasat în maxilar și lăsat să fuzioneze cu osul pe o perioadă de câteva luni. Implantul acționează ca un înlocuitor pentru rădăcina unui dinte lipsă. La rândul său, această „rădăcină artificială” servește pentru a ține un dinte sau o punte.

A avea un implant fuzionat cu maxilarul imită un dinte natural, deoarece acesta stă pe cont propriu, fără a afecta dinții din apropiere și are o stabilitate mare. Procesul de fuziune dintre implant și maxilarul se numește osteointegrare. Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, ceea ce le permite să se integreze în os, fără a fi recunoscute ca obiect străin în corp. De-a lungul timpului, tehnologia și știința au progresat pentru a îmbunătăți rezultatele plasării unui implant dentar. Astăzi, rata de succes a acestora este de aproape 98%.

De ce ai avea nevoie de un implant dentar?


Implantul este utilizat pentru a înlocui un singur dinte, mai mulți dinți sau toți dinții. Scopul înlocuirii dinților în stomatologie este de a restabili funcția de masticație la normal, precum și estetica.
În cazul înlocuirii dinților, în general, există trei opțiuni:

  • aparat dentar mobil (proteză completă sau proteză parțială),
  • punte dentară fixă ​​(cimentată) și
  • implant dentar.


Proteza dentară este opțiunea cea mai accesibilă, dar este cea mai puțin dorită din cauza inconvenientelor unui astfel de aparat. Mai mult, protezele pot afecta gustul și experiența senzorială cu alimentele. Lucrările cu punte dentară au fost opțiunea de restaurare mai frecventă înainte de trecerea relativ recentă la tratamentul cu implant dentar. Principalul dezavantaj al lucrărilor de punte este dependența de dinții naturali existenți pentru sprijin. Implanturile sunt susținute doar de os și nu afectează dinții naturali din jur.

Care sunt factorii de care depinde montarea unui implant dentar?



  • localizarea dinților lipsă,
  • cantitatea și calitatea osului maxilar în care trebuie amplasat implantul dentar,
  • starea de sănătate a pacientului,
  • preț
  • preferința pacientului


Un chirurg stomatolog examinează zona care trebuie luată în considerare pentru implantul dentar și face o evaluare clinică dacă pacientul este un candidat bun pentru implant.

Există avantaje mari în alegerea unui implant dentar pentru înlocuirea dinților față de celelalte opțiuni. Implanturile dentare nu afectează sau a modifică dinții adiacenți. Mai mult, deoarece implanturile dentare se integrează în structura osoasă, acestea sunt foarte stabile și au aspectul dinților naturali, minus marele defect al acestora de a se caria. Așadar, singura opțiune foarte sigură în ceea ce privește apariția cariilor ulterioare, este implantul.

Care sunt tipurile de implanturi dentare?


Există două tipuri diferite de implanturi dentare:

  • endostal, se referă la un implant care este „în os”
  • subperiostal, se referă la un implant care se sprijină pe vârful maxilarului sub gingie. Implanturile subperiostale nu mai sunt folosite astăzi din cauza rezultatelor lor slabe pe termen lung, în comparație cu implanturile dentare endostale.


Datorită stabilității lor, implanturile dentare pot fi folosite pentru a sprijini o proteză mobilă, sau, pentru procedurile de ortodonție, mini-implanturile dentare pot acționa ca dispozitive de ancorare temporare (TAD) pentru a ajuta mișcarea dinților în poziția dorită. Aceste mini-implanturi sunt mici și sunt fixate temporar pe os, ajutând la ancorare pentru mișcarea dinților. Acestea sunt îndepărtate ulterior după ce funcția lor a fost îndeplinită.

Pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții din cauza afectării cariilor sau a gingiei, este disponibilă o proteză foarte stabilă și confortabilă folosind un număr minim de implanturi. Un astfel de exemplu este tehnica „All-On-4”. Această tehnică își ia numele de la ideea că patru implanturi pot fi folosite pentru a înlocui toți dinții dintr-un singur arc (superior sau inferior). Implanturile sunt plasate strategic în zone cu oase puternice și pe ele se montează proteza. Tehnica All-On-4 asigură stabilitatea și se simte ca dinții naturali în comparație cu metoda mai veche de proteze tradiționale (mobile). Fără îndoială, stomatologia cu implanturi a permis mai multe opțiuni de tratament pentru a înlocui dinții lipsiți și multipli dinți cu stabilitate pe termen lung și contribuie la îmbunătățirea sănătății orale.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet








9 comentarii:

  1. Niște informații extrem de utile. Multe persoane au nevoie de un implant, dar nu au curaj sa își facă unul. Dar e important sa știe ca riscurile sunt foarte mici iar procedurile moderne sunt extraordinare

    RăspundețiȘtergere
  2. Incerc sa am grija de dantura ca sa nu ajung la asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  3. Implantul este intradevar solutia cea mai buna atunci cand ti-ai pierdut un dinte sau doi, pentru ca astfel nu esti nevoita sa-i strici si pe cei de langa pentru a rezolva problema.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper sa nu fie nevoie de implant dentar, dar clar l-as alege daca ar fi nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  5. As avea nevoie de implanturi pentru 4 dinți din spate însă mi-e asa groaza ca tot amân. Citesc tot ce prind pe acest subiect și sper ca anul viitor sa îmi fac curaj și să-mi pun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca acum exista solutii mai sigure pentru un implant dentar corect. Din fericire eu nu am nevoie de implant si sper sa nu am. Am fost la dentist acum vreo 4 5 luni si cand o sa mai fie nevoie refac controlul. Incerc sa mai astept fiind situatia aceasta la nivel de tara.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu ar trebui sa fac acest pas si sa imi fac implanturi, dar tot ma gandesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un articol foarte util pentru mine pentru ca ma gandesc de ceva vreme la un implant dentar dar nu m-am documentat in amanunt ce implica.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am facut un astfel de implant si nu pot decat sa-l recomand chiar daca implica o interventie chirurgicala.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.