luni, 26 iulie 2021

De ce să devii producător de înghețată

De ce să devii producător de înghețată

Răspunsul pe scurt este așa: ca să obții securitatea financiară. Mai detaliat, asta înseamnă că este recomandabil să investești într-o afacere proprie și cel mai avantajos domeniu de afaceri este comerțul cu produse alimentare. Ceea ce se consumă zilnic, ceea ce omul are nevoie permanent, este hrana, apa, aerul. Aerul este la liber pentru toată lumea, dar hrana și apa îmbuteliată reprezintă surse de venit pentru cei cu abilități comerciale și de business.

Printre cele mai populare alegeri disponibile se numără afacerile cu deserturi și acest lucru este valabil mai ales pentru producătorii de înghețată. Cu toate că succesul comerțului cu înghețată depinde de climatul locului, este totuși foarte profitabil vara, în special dacă este o vară cu călduri extreme, ceea ce pe la noi de vreo douăzeci de ani avem din plin. Așadar poți alege să cumperi o franciză, deși acest lucru vine la pachet cu o serie de limitări și obligații, dar pare o variantă mai ușoară și mai sigură spre succes, sau, dacă dispui de resursele necesare, să devii un producător de înghețată regional sau național.

De ce să devii producător de înghețată?


Pentru că este profitabil
Înghețata este una dintre cele mai populare opțiuni de desert la nivel global. Cu multe arome diferite, lumea are de unde alege. Asta înseamnă că, atâta timp cât înghețata pe care o comercializezi este de o calitate excelentă, îți garantez că oamenii vor sta la coadă ca s-o cumpere. Gradul de diversificare dar mai ales calitatea produsului oferit reprezintă cheia către prosperitatea ta și a afacerii tale. Iar dacă te gândești că pe timp de iarnă înghețata are mai puțină căutare, atunci gândește-te să-ți extinzi business-ul și la alte produse care se comercializează congelate: legume și fructe, alte mixuri vegetale pentru prepararea mâncării, aluaturi de patiserie etc.

Pentru că este accesibil
Acest tip de afacere este accesibil atât ca investiție, cât și ca menținere pe termen lung. În primul rând, prin natura ei, înghețata păstrată la temperaturi corespunzătoare nu se alterează mult timp. În altă ordine de idei, materialele necesare pentru realizarea stocului nu sunt costisitoare. Adăugați la faptul că întregul stoc este practic aceeași compoziție - variază doar în ceea ce privește aroma și forma sau ambalajul. Astfel, dacă ai condiții să devii un producător de înghețată angrosist, cu spații și hale de producție de tip fabrică, atunci vei produce diverse tipuri de înghețată precum cea ambalată în cutii mici sau medii, torturi de înghețată, diverse tipuri de înghețată pe băț, premium sau chiar înghețată pentru horeca (acronimul pentru hoteluri, restaurante, catering).
 
De ce să devii producător de înghețată


Pentru că este distractiv
Există ceva în mod sigur plăcut în a servi deserturi. În parte se datorează faptului că oamenii își doresc o înghețată după o masă copioasă ori într-o zi caniculară. Iar lucrătorii dintr-o fabrică de înghețată cred că sunt mai bucuroși de locul lor de muncă decât dacă ar alege să muncească în alt domeniu.

Pentru că oferă diversitate
Înghețata evoluează constant și o găsim în magazine de la cele mai de bază arome, la aromele inovatoare de astăzi și de la porțiile simple cu o singură cupă, la porții generoase stropite cu diverse sosuri. Această diversitate vă permite să vă reinventați și să vă mențineți proaspătă afacerea de-a lungul anilor.

Ce conține înghețata?


 • Grăsimi obținute din lapte, care se adaugă sub formă de smântână, unt sau grăsime pură din lapte și cu cât este mai mare conținutul de grăsime, cu atât înghețata este mai fină și mai bună la gust.
 • Zahăr sau sirop de glucoză care se adaugă pentru îndulcire și ca potențator de gust.
 • Arome, de ex. ciocolata, vanilie, fructe, nuci, caramel si rom, fistic și orice altceva mai este potrivit pentru o înghețată.
 • Stabilizatori (gelatina sau guma vegetală), care se folosesc ca agenți modificatori pentru a controla dimensiunea cristalelor de gheață și pentru a da o consistență uniformă și netedă înghețatei.
 • Emulgatori, cum ar fi lecitina din gălbenușul de ou care îmbunătățesc calitatea produsului astfel încât grăsimile să fie uniform distribuite.
 • Coloranți alimentari, care dau aspectul diferit, deși la înghețatele cu fructe și bucăți de fructe în compoziție, sau la cea de ciocolată, probabil că acești coloranți sunt mult mai puțin utilizați.
De ce să devii producător de înghețată

Cum se produce înghețata?


Înghețata comercială se face în șase pași:
 1. Laptele, smântâna, zaharurile, agenții modificatori și aromele se amestecă în cuve din inox.
 2. Amestecul se omogenizează pentru a crea o textură consistentă.
 3. Compoziția se pasteurizează prin încălzire la 82-85 °C timp de 15 secunde, apoi se lasă la răcit.
 4. După cca 24 ore (sau mai puțin, depinde de fiecare linie de producție în parte), astfel încât particulele de grăsime să se solidifice și vâscozitatea să crească, se adaugă arome și coloranți.
 5. Totul se îngheață (la aproximativ -7 °C) și se bate pentru a se aera compoziția și a deveni pufoasă.
 6. Înghețata este turnată, ambalată și congelată la aproximativ -25 °C pentru a-i permite întărirea.

De aici, înghețata ajunge în supermarketuri, magazine, la cofetării, restaurante, la tonete și chioșcuri alimentare, sau poate fi direct comandată online cu aplicațiile mobile ale marilor retaileri din zonele urbane aglomerate.Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin
7 comentarii:

 1. Mmm, la sta nu m-am gândit! Dar sincer, la cât de mult îmi place înghețata, aș da faliment. :)
  Lăsând gluma la o parte, am aflat lucruri tare interesante din articolul tău și chiar mi-ai dat de gândit serios.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Fac inghetata acasa, dar niciodata nu m-am gandit sa fac din asta o afacere. Ideea e buna, doar ca nu cred ca mi se potriveste.

  RăspundețiȘtergere
 3. Iubesc inghetata, as manca zilnic daca as putea. Nu m-am gandit sa devin producator dar e o idee interesanta.

  RăspundețiȘtergere
 4. La cat de mult imi place inghetata, cred ca mi-ar placea sa fiu si eu producator de inghetata.

  RăspundețiȘtergere
 5. Mda, eu nu pot deveni un mare producator... dar pot fi unul mai mic, la mine acasa, pentru 6 copii si sot... 😁

  RăspundețiȘtergere
 6. Dacă își face careva o firmă cu producție înghețată, eu merg ca promotor și degustător ��

  RăspundețiȘtergere
 7. Ma bucur sa descopar procesul.DIN PACATE PRODUCATOR NU VOI FI CU SIGURANTA, DAR SUNT UN CONSUMATOR ... cel putin in perioada verii mananc foarte multa

  RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.