joi, 15 iulie 2021

Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

Probabil că și tu, la fel ca multe dintre persoanele care au nevoie de anumite tratamente stomatologice ai auzit și despre fațetele dentare, știi că sunt de mai multe tipuri în funcție de materialul din care sunt făcute dar în afară de faptul că-ți oferă în final un zâmbet frumos, nu te-a interesat prea tare acest subiect. Însă dacă ai dinții neregulați, cu spații între ei (așa numita strungăreață), ciobiți sau cu imperfecțiuni vizibile, ori chiar greșit crescuți și cu pete inestetice, ar trebui să știi că există și soluții mai rapide decât alte tratamente, iar aceste soluții sunt fațetele dentare.

Ce sunt fațetele dentare?


Acestea reprezintă un fel de îmbrăcăminte aplicată doar pe fața dintelui, subțire de aproximativ un milimetru, după ce pacientului i se prelevă o amprentă dentară pe silicon de către medicul stomatolog. Fațetele dentare sunt alcătuite din diverse materiale biocompatibile care imită perfect aspectul dintelui natural. Medicul stomatolog aplică fațeta pe dintele afectat iar acesta va avea la final un aspect normal, fațeta fiind rezistentă și durabilă. Există materiale care oferă o durabilitate mare fațetelor dentare, de 10-15 ani sau chiar mai mult, sub rezerva unei igiene corespunzătoare, precum există și materiale care nu sunt foarte durabile dar reprezintă o alternativă rapidă pentru dinții cu probleme, mai ales față de aparatele ortodontice (mai cunoscute popular sub denumirea de "sârme") care trebuie menținute pe dinți până la doi ani pentru a se realiza îndreptarea acestora. Acum, este adevărat că o fațetă aplicată pe un dinte strâmb nu-l îndreaptă, dar îl face să arate ca și cum ar fi crescut normal și fără neregularități.

Cine poate alege această procedură?


Fațetele dentare se aplică doar în anumite cazuri, așa cum spuneam și la începutul acestui articol și anume dacă:
- unii dinți au formă anormală, volum modificat, fracturi de unghi, sau sunt dinți mai scurți față de cei din jur
- există anomalii ușoare ale poziției dinților care trebuie corectate
- se constată distrofii dentare
- există dinți de nuanțe diferite la același pacient sau se constată așa numita discromie tetraciclinică - în care albirea dinților nu funcționează
- este necesară închiderea spațiului dintre dinți în cazul diastemului (atunci când dinții au spații între ei, cu strungăreață)

Avantajele fațetării dinților


- fațetarea reprezintă o soluție mult mai rapidă față de un aparat dentar, care nu face decât să îndrepte niște dinți crescuți strâmb, dar nu ajută cu nimic la refacerea unui dintre ciobit, de exemplu.
- fațetele dentare, pe lângă faptul că repară doar dintele sau dinții afectați, și nu toată dantura, acoperă imperfecțiuni care nu pot fi remediate altfel.
- pot fi montate chiar și într-o singură zi, deci nu există un timp îndelungat de așteptare până când procedura este finalizată. În mod normal este necesară o singură vizită sau maxim două, la medicul stomatolog.
- materialele din care sunt alcătuite fațetele dentare nu vor fi respinse de organism deoarece sunt biocompatibile.
- procedura este minim invazivă față de soluția mult mai îndelungată și mai complexă a montării de proteze dentare, pentru că dinții nu se polizează și nu se acționează asupra lor decât prin aplicarea peliculei de ceramică sau compozit care reprezintă fațeta.
- fațetele dentare nu se vor păta de la cafea, tutun, ceai, vin ori alte produse alimentare care modifică nuanța dintelui natural.
- se păstrează dintele viu
- fațetele se spală ușor deoarece sunt lucioase.
- acumularea de placă bacteriană este redusă și în consecință bolile stomatologice ale gingiilor au șanse mici de a se produce

Dezavantajele fațetării dentare


Această procedură stomatologică nu are multe dezavantaje, dimpotrivă, este una dintre cele mai ofertante și mai confortabile pentru pacient, însă, cu toate acestea, este bine de reținut că: - fațetele dentare se realizează din compozit, porțelan sau zirconiu și în funcție de material prețul poate fi mai accesibil sau mai ridicat. Cele de compozit sunt mai ieftine, cele din zirconiu (material foarte asemănător cu diamantul) sunt mai scumpe. - procedura de fațetare este ireversibilă, adică fațetele nu pot fi îndepărtate la un moment dat și dintele nu va mai avea niciodată aspectul anterior fațetării. - o fațetă deteriorată accidental trebuie înlocuită în totalitate - culoarea aleasă inițial nu poate fi modificată ulterior - se recomandă evitarea consumului de alimente dure pe tot parcursul vieții.

Unde se pot aplica fațete dentare în București?


Procedura este oferită de mai multe clinici stomatologice iar eu m-am oprit la a vă recomanda Clinica de implantologie Lorelei Nassar din cartierul Dorobanți, Strada Puțul lui Zamfir 16, telefon 0751-051.096 sau 0314-257.954. Clinica Dr. Lorelei Nassar beneficiază de o echipă de stomatologi ultra-specializați, chiar doamna doctor având studii de specialitate în Israel, clinica de implantologie oferă diverse servicii stomatologice, de la protetică dentară la chirurgie maxilo-facială, endodonție sau parodontologie, având opt departamente diferite. Pentru mai multe detalii despre serviciile oferite puteți accesa site-ul clinicii de implantologie Dr. Lorelei Nassar.

Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare
cum arată dantura după aplicarea unor fațete dentare de zirconiu



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin









5 comentarii:

  1. Arata bine aceste fatete si in ultimul timp am vazut ca sunt si la moda, tot mai multe vedete si-au pus

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că sunt de mare ajutor pentru persoanele care doresc să aibă un zâmbet frumos și care din nefericire întâmpină diverse probleme.

    RăspundețiȘtergere
  3. Schimba din punct estetic un zambet, dar nu stiu daca e cea mai buna metoda.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare o ca fatetele dentare prind din ce in ce mai mult teren. Ce-i drept, arata si tare bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru recomandare. Dau mai departe informatia prietenilor din Bucuresti : )

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.