vineri, 3 iunie 2022

Seriale turcești pe Netflix - Pera Palace

Seriale turcești pe Netflix - Pera Palace




Titlul original: Pera Palas'ta Gece Yarisi
Traducere - Pera Palace la miezul nopții
Gen: istoric, călătorie în timp, aventură
Episoade: 8 (cca 45 minute), 1 sezon
Producător: Netflix 2022
Regia: Emre Şahin
Scenariul: Elif Usman, după romanul omonim de Charles King
Distribuția: Hazal Kaya (a mai jucat in Feriha, Povestea noastră), Selahattin Pasali, Tansu Biçer, Yasemin Szawlowski

Pentru iubitorii de seriale turcești de epocă este ocazia potrivită să descopere o lume apusă dar reinventată cu multă eleganță, acuratețe istorică și efervescență de către producători.

Serialul începe în anul 2019. Esra (Hazal Kaya) este o tânără jurnalistă orfană care încearcă să-și facă un nume. De la redacție primește însărcinarea de a scrie un articol despre hotelul Pera Palace din Istanbul, hotel frecventat de lumea bună, spioni, oameni politici și artiști în prima parte a secolului al XX-lea. La hotel managerul Ahmet îi prezintă Esrăi hotelul și pentru că ea vrea să rămână peste noapte deoarece afară e o furtună teribilă, Ahmet îi dă cheia camerei 411, unde cândva locuise celebra scriitoare Agatha Christie.

Esra se instalează în eleganta cameră mobilată ca acum un secol și descoperă o cheie veche pe birou. La miezul nopții are loc un fel de cutremur și Esra, fără să știe, este trimisă printr-un portal, înapoi în anul 1919. Ahmet se află și el acolo și o sfătuiește să nu schimbe nimic din ordinea lucrurilor din trecut pentru a nu schimba viitorul.

Seriale turcești pe Netflix - Pera Palace


Armata britanică este peste tot și ofițerul pe care ceilalți îl strigă George este hotărât să preia controlul Turciei după ce ar urma să pună în aplicare asasinarea lui Mustafa Kemal (Ataturk, care încă nu devenise președintele Turciei). Esra aude discuția și se decide să încerce zădărnicirea asasinatului. Însă deocamdată nu știe cum. Întâmplător, se întâlnește pe holurile hotelului cu o anume Peride cu care seamănă izbitor de mult. Peride este o bogătașă arogantă și influentă, fiica unei importante familii din Istanbul, care este ucisă în hotel. Când Ahmet și Esra descoperă cadavrul ei, Esra se hotărăște să joace rolul lui Peride datorită asemănării fizice.

În acest joc periculos, de-a călătoria în timp și de-a spionajul, Esra îl întâlnește pe Halit, care este agent sub acoperire dar care, oficial, e de partea britanicilor. Ea și Halit au sentimente reciproce, dar iubirea lor este una imposibilă. Totuși împreună încearcă să dejoace planurile lui George, printre alte mistere, salturi în timp, reveniri în trecut și mult lux, eleganță, istorie, aromă de vremuri apuse.

Seriale turcești pe Netflix - Pera Palace


Deocamdată pe Netflix este doar primul sezon și îl aștept cu interes pe următorul. Mi-au plăcut decorurile, costumele, acțiunea deosebită a serialului - așa se întâmplă când scenariul urmărește un fir narativ dintr-un roman, și mi-a plăcut în mod deosebit Hazal Kaya, o Feriha mult mai matură actoricește vorbind. Actrița tânără din rolul Ferihăi, care nu avea un registru actoricesc prea bogat, care nu avea nici prea multe replici în acel serial, o fată frumoasă care doar era acolo, nemișcată și aproape mută în multe scene, acum este o actriță foarte bună, cizelată, frumoasă și care poate aborda personaje complexe, diametral opuse ca fel de a fi.

În încheiere, pentru cei care îndrăgesc serialele turcești am găsit un site foarte nou, după cum arată: turcesti123.biz Deși echipa din spatele site-ului mai are mult de lucrat la traducerile pe care le afișează în paginile cu rezumate (traduceri brute, nu se înțelege despre ce este vorba în film), nădăjduiesc ca aceste neajunsuri să se rezolve rapid. Altfel, un site cu rezumate la seriale, dar și cu episoade video, un nou venit în zona de divertisment pe nișa serialelor turcești și nu numai.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.