vineri, 16 mai 2014

Casatoria lui Ibrahim Pasa, Pargalezul




Ibrahim pașa s-a căsătorit în luna mai 1524 iar nunta lui s-a desfășurat la Hipodrom și a durat două săptămâni. Sultanul Suleyman a participat la această nuntă, alături de alți demnitari invitați. Impresionați de pompa acestei nunți fără precedent în Imperiul Otoman al secolului al XVI-lea, mulți istorici moderni, începând cu Hammer, au presupus că soția lui Ibrahim din Parga a fost una dintre surorile lui Suleyman. Această supoziție a câștigat mulți adepți după a doua jumătate a secolului al XX-lea, când celebrul istoric turc Ismail Hakki Uzuncarșili a stabilit în Istoria Imperiului Otoman că numele acelei prințese era Hatice. De fapt, Uzuncarșili a publicat un articol în 1965 în care recunoaște că în lucrarea anterioară a greșit, și că soția lui Ibrahim Pașa nu era o prințesă otomană. El a demonstrat că soția Marelui Vizir a fost o anume Mushine care a construit o mică moschee în Istanbul cunoscută sub numele de Moscheea soției lui Ibrahim Pașa.

Un an mai târziu, adică în 1966, este descoperită o scrisoare de la soție către Ibrahim din Parga, semnată  Mushine. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor, faptul că Ibrahim ar fi fost căsătorit cu Hatice are mulți adepți, care se bazează tot pe o scrisoare în care este menționat numele Hatice în legătură cu Ibrahim. Dar nu se spune cine este această femeie, ci faptul de a fi fost sora sultanului e o altă presupunere de-a istoricilor, datorită luxului în care trăia aceasta.

Traducere și adaptare a două pagini dintr-un document mai vast intitulat Mariagge of Ibrahim Pașa, de Erbu Turan, care se găsește pe internet sub formă de fișier .pdf, în limba engleză. Articolul are o vastă bibliografie și beneficiază de trimiteri și de citate acolo unde este cazul. (Notă de Oana D.)



6 comentarii:

  1. Dntotdeauna este interesant sa va citesc si tare asi dori daca aveti amanunte istorice despre copii lui suleiman,de pilda in serial i se va mai naste un copil nu-i spun sexul ca sa deranjez cititorii iar in istorie n-am gasit nicaieri scris ca dupa cei 5 copii a lui Hurems-a mai nascut inca unul..............
    va multumesc ,pt ca ne delectati cu Pulberea de stele
    ERIKA SHOVAL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Erika, si eu multumesc cititorilor mei pentru ca se plimba constant prin pulberea de stele a blogului meu :)

      Nu, Suleyman nu a mai avut alti copii dupa cei nascuti de Hurrem, Valeria este o inventie a producatorilor turci. Dar o sa caut si alte surse decat cele clasice (wikipedia si site-uri turcesti de turism, in engleza) si cine stie peste ce voi da ...

      Ștergere
  2. Unde pot gasi acel document ? Eu tot nu pot sa cred ca Ibrahim si Hatice nu au fost soti .. Exista atatea carti in care scrie si pe internet am gasit asta .. Daca majoritatea surselor pretind ca cei doi au fost soti , nu mai conteaza ce spun celelalte (Parerea mea) .. Si sa spunem ca ei nu au fost soti .. de ce producatorii serialului nu l-au insurat pe Ibrahim cu Sah sau cu alta sultana , ci tocmai cu Hatice .. Cosmin Lazar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cauta pe google cu cuvintele astea : marriage of ibrahim pasha turan si o sa gasesti documentul in mai multe site-uri. Pe unul din ele se descarca automat, pe altele nu. Paginile unde scrie despre casatoria lui sunt de la 10 incolo pana pe la 12 sau 13, poate si restul, nu am avut rabdare sa citesc 37 de pagini.

      Tu crezi ce vrei, eu cred ce vreau... fiecare crede ce-i place. :)

      Ștergere
    2. Multumesc mult .. Ai dreptate, insa nu prea cred ca respectivul de care spuneai a scris adevarul ... E asemanator cu o situatie televizata in care se spunea ca nu stiu care a scris ca Iisus a fost casatorit , avea nu stiu ce dovada .. Insa el vrea sa contrazica toate scrierile de pana acum .. bineinteles ca mai nimeni nu l-a crezut .. Nu vreau ca s-o iei ca pe o jignire la adresa ta .. Cum ai spui crezi ce vrei ..

      Ștergere
    3. Nu ai fost atent la lectura, probabil. Acelasi istoric a zis in 1965 ca Ibrahim s-a insurat cu Hatice, sora sultanului, si tot el in 1966 a descoperit ca s-a inselat.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.