vineri, 27 februarie 2015

Jacheta - o piesa de rezistenta in garderoba ta

Jacheta - o piesa de rezistenta in garderoba ta
In viata unei femei sunt mai multe perioade vestimentare. Cand esti tanara, studenta sau la liceu, ai tendinta sa te imbraci cat mai comod, dar totusi elegant. Unele fete prefera stilul sport, insa atat cat le vad eu pe strada si la scoala, acest stil nu mai e atat de la moda acum, pe cat de mult era alta data. Insa printre piesele de vestimentatie purtate egal de-a lungul timpului se numara geaca.


Jacheta sau geaca pare un element imprumutat din moda masculina, dar poate mai putina lume stie ca de fapt, geaca este o piesa de imbracaminte de dama, in primul rand. Ea a aparut, asa cum o stim noi azi, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, da, al nouasprezecelea, desi a fost ca sa-i zicem asa, inventata din ajustarea tunicii masculine de lupta. Adevarat, banala jacheta, verisoara taiorului sau a hainei de la costumul barbatesc, a avut drept sursa de inspiratie o haina care se purta in lupta sau in turnir si are radacini destul de indelungate in timp. Insa de la bun inceput geaca sau jacheta a fost adoptata de ambele sexe si era purtata atat de clasele sociale de la baza, in timpul lucrului, ca un fel de salopeta, cat si de exponentii claselor conducatoare, care au ridicat aceasta piesa simpla la propriul lor rang nobiliar, transformand-o in redingota, frac sau smoking.

Jacheta - o piesa de rezistenta in garderoba ta
In secolul 20, la inceputuri, erau doua nume care-si disputau suprematia in materie de jachete si blazere de dama: Karl Lagerfeld si Coco Chanel. Marlene Dietrich, care adopta o tinuta masculina ori de cate ori are ocazia, face celebru costumul de dama asemanator cu acela masculin, format din jacheta cu revere si pantalon tip tigareta. Dupa ce moda femeii super-emancipate apune, se naste femeia sofisticata, imbracata de Yves Saint Laurent. Iar mai tarziu, in anii optzeci si nouazeci, stafeta o preia casa Armani, care domina moda blazerelor si taioarelor in Europa. In zilele noastre blazerele au diverse taieturi si culori, diverse croiuri si materiale. De la originile sale si pana in prezent, jacheta s-a mulat dupa schimbarile de mentalitate, dupa culturi, dupa oameni. O jacheta are o valoare antropologica ori de cate ori o pui pe tine, si fie ca este super-eleganta sau de zi cu zi, decorata cu paiete sau simpla, ca e o alternativa eleganta la o tinuta de seara sau ca o porti peste o pereche de blugi, ea ramane o piesa de rezistenta in garderoba ta.


3 comentarii:

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.