miercuri, 11 februarie 2015

O istorie a posetei





O istorie a posetei
Când vă luați din cuier geanta mare, patratoasa, de piele și o puneți pe umăr ca să ieșiți la shopping, sau mergeți la o serată cu o poșetă plic, fină și elegantă, ori vă scoateți din dulap geanta trapezoidală, clasică de lac, cu barete scurte, pentru birou, v-ați întrebat vreodată de când datează gențile și cine le-o fi inventat? Poate că la ultima întrebare este greu de dat un răspuns, dar gențile datează din vechi timpuri, de peste 2000 de ani, când precursoarele elegantelor noastre accesorii erau niște simple săculețe din piele neprelucrată folosite pentru a ține banii și care erau purtate îndeosebi de bărbați.


Primele atestari documentare ale gentilor purtate doar in scop de infrumusetare, ca accesoriu la o toaleta feminina, dateaza din Evul Mediu. Acele saculete mici erau din piele sau din material textil, erau brodate cu pietre pretioase, acoperite cu dantelarii fine si se purtau agatate de cordonul din talie. Undeva prin secolul al XV-lea se mentioneaza ca devenise o traditie de nunta ca mirele sa-i ofere cadou miresei o geanta.

O istorie a posetei
Prin secolele al XVII-lea și al XVIII-lea apar gentile de tip buzunar, care nu erau foarte vizibile, dar se disimulau bine sub faldurii rochiilor cu crinolina. De altfel, dupa aceasta perioada, cand dispar rochiile somptuoase, posetele incep sa semene cu cele de azi, si tot de atunci dateaza si termenul de poseta, de la frantuzescul poche=buzunar. Ce purtau doamnele in gentile lor? Sarurile - ah! ce repede lesinau cand primeau vesti proaste despre iubitii lor!, parfumelul, foarfecele, crucifixul ori alt simbol religios de protectie, batista (folosita initial pentru a alunga mustele sau a o flutura in semn de bun ramas), cheile casei ori ale vreunui cufar stiut doar de detinatoarea lui, ori poate, de ce nu? otrava destinata cupei vreunui opozant care statea in calea emanciparii politice a cuiva.

Secolul al XX-lea aduce marile schimbari in moda si implicit in structura si designul gentilor. Mai ales dupa razboi ele devin mari, cu bretele, facute din piele, dar si din materiale textile, cu decoratiuni din plastic, metal, etc. Cu timpul, un anume stil nu mai este apanajul unui sezon, ci fiecare poarta ce-i place, feluritele modele de genti fiind astazi actuale indiferent de anotimp. Marile case de moda incep sa-si formeze divizii separate pentru pielarie si incaltaminte, in acest domeniu gentile fiind pe primul loc intre accesoriile preferate de designeri pentru a-si pune logo-ul.

O istorie a posetei
Am atins cumva o coarda sensibila a doamnelor si domnisoarelor? Nu-i asa ca atunci cand cumparam o geanta, am prefera sa aiba pe ea doi C impletiti - semnul casei de moda Chanel, sau sa scrie pe clapeta ei metalica Pierre Cardin, Gucci, Louis Vuiton sau Prada? Personal recunosc ca imi plac gentile si manifest o anumita fascinatie fata de ele. Cu toate acestea, in mod obisnuit, caut o geanta simpla, incapatoare, purtabila si durabila. Gentile de ocazie imi place sa fie ochioase, desi nu extravagante, in culori pastel sau inchise, neaparat asortate la pantofi si bineinteles, la restul tinutei, iar ca material prefer gentile de piele, fie ea lacuita sau intoarsa, dintr-o bucata sau din petice. Dar eu am vorbit despre mine destul. Voi, ce genti purtati de obicei?


2 comentarii:

  1. da ,da ,da sa aiba doi de C impletiti si sa fie asa ca asta albastra :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, asa :))) bine ca avem de unde alege, ce modele dorim si ce culori ne plac..!

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.