luni, 31 august 2015

Cate ceva despre sapun





Cate ceva despre sapun
În fiecare dimineață când merg la baie molfăi ceva de dulce la adresa lui Doru. Mie nu mi-au plăcut niciodată bărbații cu "păr sub nas" și mi-a dat Domnu' unul și cu barbă și cu mustață, ca să mă sature :) De fiecare dată când iese din baie mă pune gaia să-i amintesc că de vreo cinci mii de ani s-a inventat săpunul. Și ceva mai recent, lama Gilette și spuma de ras. Uneori ne și ciondănim pe tema asta. Aaaa, nu pe tema rasului bărbii lui, nu, subiectul ăsta nu este negociabil. Pe tema originii săpunului de față.


Cate ceva despre sapun
De când datează săpunul?

Nu v-ați întrebat niciodată oare cu ce, în afară de apă, se spălau anticii? Eu, da și am aflat că săpăturile efectuate în anticul Babilon au dat la iveală faptul că babilonienii foloseau ceva foarte asemănător săpunului nostru de astăzi încă de pe la anul 2800 înaintea erei noastre. Adică de acum cca 5000 de ani. Pe vremea aceea săpunul era ca să zicem așa, fabricat din grăsimi fierte cu cenușă. Vă sună cunoscut? Știți cum făcea bunica mea săpunul de casă, pentru rufe? Din grăsime curată, sodă caustică și apă.

Originea termenului

Dar și în Egiptul antic pe la 1550 î.C. oamenii foloseau săpun, obținut din grăsimi animale și vegetale amestecate cu săruri alcaline. Potrivit lui Pliniu cel Bătrân, în anul 600 î.C. fenicienii foloseau untură de capră și cenușă ca să producă o substanță asemănătoare săpunului. Celții, de asemenea, foloseau grăsimi animale și cenușă din plante ca să obțină săpun, sau saipo, termenul folosit de ei, și de la care a derivat cuvântul pe care îl folosim noi azi. Cu toate astea, alți istorici într-ale cosmeticalelor, susțin că termenul de săpun ar proveni de la muntele Sapo din Roma.

Folosință

Rapid, săpunul a devenit principalul ingredient pentru a curăța materialele textile și pentru îndepărtarea murdăriei de pe piele, considerându-se chiar din antichitate că săpunul vindecă boli, în special de piele. Dar interesant este că în Evul Mediu spălatul se făcea rar, membrii aristocrației se spălau doar de 3-4 ori pe lună, iar băile publice care erau atât de răspândite cândva, acum zăceau în ruină. Explicația este simplă pentru omul modern. Bolile venerice se pot răspândi rapid în mediul umed și văzând oamenii că atunci când merg la baia publică se îmbolnăvesc, necunoscându-se existența virușilor și a bacteriilor, medicii vremii au asociat bolile venerice cu apa, deci cu spălatul. Și așa, multă vreme s-a considerat că din cauza apei proliferau aceste boli, în consecință baia era un lucru rar. Această greșeală a continuat până când oameni de știință precum Louis Pasteur au revoluționat medicina.

Cate ceva despre sapun
Din fericire astăzi există o varietate de produse cosmetice pentru îngrijire personală, săpunuri clasice, cu glicerină, cu cremă, săpunuri-gel, săpun lichid, creme de curățat, parfumate mai discret sau mai puternic, antibacteriane sau protectoare ale pielii, care catifelează sau care degresează bine. De cele mai multe ori aleg săpunul cu glicerină cu parfum discret și gelurile de duș care catifelează pielea. Iar Doru se lasă în voia preferințelor mele. Numai aparatul Gilette este mereu alegerea lui, pentru bruma de bucățică din barbă pe care acceptă să o radă mereu. 



sursă foto 1 - pixabay.com


3 comentarii:

  1. intr-adevar fara sapun nu am putea trai si sa ne bucuram de igiena

    RăspundețiȘtergere
  2. Am avut si o tentativa sa-mi fac sapun de casa urmarind un tutorial pe youtube. N-a iesit cum am vrut, dar cred ca a doua oara ar fi cu noroc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este chiar asa de usor, si e si periculos. Taica-meu facea sapun de casa, dar purta manusi si chiar si asa, se ferea de aburii de soda caustica si statea la distanta de cazanul unde fierbeqa sapunul si amesteca totul cu un bâț lung...

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.