duminică, 15 noiembrie 2015

Kosem episodul 1 rezumat





Kosem episodul 1 rezumat pulbere de stele
Sultanul Ahmet își amintește de vremurile când era copil, la Manisa, și se juca împreună cu Mahmud fratele său mai mare. Acesta, într-o zi, îi promite că el n-o să facă niciodată așa cum a făcut tatăl lor, care în ziua aceea și-a îngropat pe toți cei 19 frați, omorâți de el conform tradiției, ca nu cumva să încerce într-o zi să-i uzurpe tronul. După niște ani, când ambii frați devin adolescenți, Mahmut îi spune lui Ahmet că i-a cerut tatălui lor o armată ca să meargă singur să dejoace planurile unor bandiți din Imperiu. Ahmet se îngrozește și îi spune fratelui său că va fi omorât pentru așa o îndrăzneală. Că nu te poți aștepta la altceva din partea unui om care a pus să fie omorâți toți frații lui fără să clipească. Atunci a fost ultima oară când Ahmet l-a văzut viu pe fratele lui, pentru că în noaptea care a urmat tatăl lor, sultanul Mehmet al III-lea, și-a omorât fiul cel mai mare cu propriile mâini, sugrumându-l cu sfoara pe coridoarele palatului Topkapî.

Ahmet cade în depresie și timp de 3 luni nu-și poate reveni din durerea sufletească simțită în urma pierderii fratelui drag. Într-o zi, bunica lui, sultana Safiye, îi face mai multe cadouri aduse din toată lumea. Printre tablourile dăruite, Ahmet vede unul cu portretul unei fete, Anastasia, de care se îndrăgostește și când ajunge sultan, Safiye pune să fie căutată și adusă la palat. Noaptea visează că din inima lui răsare o plantă care crește până se face un copac falnic. Într-o dimineață foarte devreme, sultana Safiye pune să fie chemat nepotul ei în sala de consiliu. Ahmet este trezit de servitorul său credincios, Reyhan aga, căruia îi pune cuțitul la gât, crezând că este un rău-făcător. Acesta îl liniștește și îi spune doar că trebuie să vină în sala mare. Ahmet crede că va fi executat de tatăl său, deși nu-și cunoaște vreo vină.

Kosem episodul 1 rezumat pulbere de stele
Când ajunge în sala de consiliu, Safiye se află la balcon și îl cheamă lângă ea spunându-i că tatăl lui, sultanul, a murit în noaptea respectivă și că de-acum el urmează la tron. În ziua în care este prezentat pașalelor și gărzilor imperiale drept noul sultan, el se gândește la ceea ce i-a spus bunica sa mai demult, că atunci când va accede la tron va fi nevoit să-și omoare fratele mai mic, pe Mustafa, care este un copil de câțiva anișori. Sultana Safiye și încă două femei de la curte privesc de la un geam ceremonia. Afară, demnitarii și ienicerii așteaptă să se deschidă porțile palatului ca să iasă tânărul sultan și să se așeze pe tron. Șahin și Mehmet Giray, conducători ai Crimeei, comentează că sultanul cel bătrân ar fi fost avertizat că în a 56-a zi de la moartea fiului său cel mare va plăti scump această crimă, și că a murit exact în a 56-a zi.

După ce mai înainte se emoționase foarte tare și nu putuse să iasă de prima dată în curte, trebuind să fie încurajat, Ahmet se ridică de pe tron, deși nu i se prezentaseră toți demnitarii, și rostește un scurt discurs. El spune că în această zi, a urcării sale pe tron, îl cruță pe fratele său Mustafa, pentru că nu se cuvine să mânjească de sânge frățesc această ceremonie. Cei de față se uită pieziș unii la alții, pentru că legea otomană cere ca acela care devine sultan să-și omoare frații, dar nu comentează nimic. În piețe se anunță că legea veche a fost abolită de noul sultan și că de-acum înainte suveranul nu va mai comite fratricid în ziua încoronării sale. Sultana Safiye se uită la Halime, mama lui Mustafa, și la micul șehzade care nu înțelege de ce îl strânge așa de tare maică-sa în brațe. Femeile cred că Mustafa a fost cruțat astăzi, dar că până la urmă va trebui ucis. Safiye, însă, stabilește că Ahmet va fi circumcis foarte curând (sultanul Ahmet a urcat pe tron la 13 ani) apoi i se vor aduce kadîne ca să aibă copii și după ce va avea primul băiat, linia succesorală va fi asigurată deci fratele lui mai mic n-o să mai reprezinte o amenințare.

Kosem episodul 1 rezumat pulbere de stele
Anastasia, o fată blondă, grecoaică, trăiește într-un sat dintr-o insulă în Marea Egee și zdrobește strugurii cu tălpile, alături de alte fete ca să se facă vinul. După aceea merge cu oile la păscut. Tatăl ei primește veste să meargă la Veneția, și, cu toate că mama și sora ei mai mică se bucură pentru asta, ea este supărată că n-o ia cu el în călătorie. Anastasia stă de vorbă cu taică-său sub un măslin, când se dă alarma în sat. Oamenii de prin piețe fug să se ascundă, dar ea aleargă să vadă care este amenințarea. Două corăbii otomane au debarcat în satul lor. Oamenii sultanului merg din casă în casă căutând-o pe Anastasia. Când ajung la casa ei, deși stă ascunsă în beci, este găsită și luată pe sus. Taică-său întreabă unde va fi dusă, iar mai marele otomanilor zice că la stăpânul lumii. Degeaba strigă părinții și sora ei, otomanii le aruncă o pungă de galbeni, o iau pe Anastasia și pleacă. Pe drum, la un han, ea refuză mâncarea și o aruncă pe jos, apoi țipă la cei de la mese că a fost răpită. Când vede că nimeni nu reacționează, le spune oamenilor că răpitorii ei sunt de la palat și atunci cu toții scot săbiile. În iureșul creat, Anastasia scapă cu fuga și intră într-o pădure.

În apropiere se afla un detașament de ieniceri și unul dintre ei o aude țipând când era gata-gata să fie prinsă de cei de la han. Andro iese din formație și o scapă de cei doi urmăritori însă apar negresa și bărbatul care au răpit-o de acasă. În ciuda eforturilor ei de a fugi din nou către casă, se află din ce în ce mai aproape de palatul otoman. Acolo este adusă la odalisca șefă, Cennet, care o încuie într-o cameră.

Kosem episodul 1 rezumat pulbere de stele
Halime vorbește cu un agă și îi spune că deși Ahmet i-a cruțat copilul, totuși Handan, mama lui Ahmet e pară și foc din cauza asta și va căuta să-l ucidă pe micul Mustafa. Așa că nu-i rămâne decât să se resemneze în fața morții, sau să-l omoare pe Ahmet ca să-l pună pe tron pe fiul ei. Boierul tace uluit de gravitatea planului sultanei, care îi mai dezvăluie că-i va face aliați împotriva lui Ahmet pe bandiții celali din Antalia care de mulți ani creau probleme în teritoriu și chiar îl trimite pe el în misiune la aceștia. Pe de altă parte Handan își sfătuiește fiul să facă trei lucruri dacă vrea să fie puternic: să-și ucidă fratele, s-o exileze pe Safiye la palatul vechi și să devină tată ca să-și asigure succesiunea.

Kosem episodul 1 rezumat pulbere de stele
După câteva zile Handan primește un mesaj din Egipt în care se scrie despre faptul că Mehmet al III-lea n-a murit de moarte bună, ci a fost otrăvit, apoi iarăși bate monedă pe uciderea lui Mustafa. În curând Ahmet primește cadou de la Șahin Giray un leu, pe care îl înlănțuie într-o celulă a închisorii de la subsolul palatului și la care merge zilnic să-i arunce câte ceva de mâncare și să învețe să devină mai curajos. Anastasia se arată rebelă la început, ba chiar atunci când ajunge în fața sultanei Safiye, pe care ea o cunoștea din auzite drept Sofia, din Veneția, îi vorbește în italiană și cere să plece acasă. Sultana îi răspunde tot în italiană, că va trebui să se obișnuiască cu ideea că nu va mai ieși vreodată din acest palat. Anastasia este trimisă de către Handan în harem, iar acolo, auzind că este un cadou pentru sultan, fetele o sperie că acesta este gras și bătrân și că mănâncă inima fetelor care vin în fiecare seară la el. Anastasia le crede și speră să nu fie nevoită să meargă la halvet.

A doua zi fetele o iau din nou peste picior pe Anastasia, dar apare Cennet, odalisca, și o ia de acolo lăsându-i în grijă pisica sultanei Safiye. Pisica scapă din brațele ei și Anastasia fuge după ea pe coridoare, dar acționând din întâmplare un mecanism secret, deschide o ușă din perete către un coridor ascuns și ajunge într-o mică grădină. Apoi vrea să se urce pe plantele agățătoare, însă Ahmet intră și o vede. Când îi vorbește, ea se sperie și alunecă, ajungând amândoi jos, pe pietre. Ahmet își dă seama că ea este fata din tablou și, după ce află câte ceva despre ea, își dă un nume fals și o trimite înapoi în harem.

Kosem episodul 1 rezumat pulbere de stele
Din cauza rivalității dintre sultanele Handan și Safiye (mama și bunica lui Ahmet), seara îi este trimisă în dormitor preferata lui Handan în loc să vină Anastasia, iar Ahmet o trimite înapoi de unde a venit. După aceea, enervat, merge din nou în celula leului să-și exerseze curajul, dar de data asta leul are lanțul rupt și îl rănește la piept, imediat fiind împușcat de unul dintre gardieni. Acum înțelege tânărul sultan că mama lui a avut dreptate când i-a spus că Halime va face tot ce poate ca să-l elimine și să-l pună pe Mustafa pe tron. Cu inima grea, cere permisiune de la cadiu să-și schimbe decizia și să-l poată executa pe fratele lui. Halime află și se pregătește să fugă în cursul nopții.

Kosem episodul 1 rezumat pulbere de stele
Reyhan îi avertizează pe frații Giray că datorită faptului că leul era cadoul lor, vor fi bănuiți de tentativă de asasinat asupra sultanului. Șahin răspunde că ei au promis să-l apere și pe Mehmet al III-lea, și a murit, acum sunt Ahmet și Mustafa, care vor muri, apoi ei vor urma la tron, ca descendenți ai lui Ginghis Han. Ahmet o cere în mod explicit pe Anastasia la halvet. Ea intră speriată, plângând, și se așează în genunchi așteptând. Când Ahmet vine de pe terasă și vrea să-i ridice bărbia, ea îl mușcă de mână și atunci vede că sultanul nu e gras și bătrân, ci era tânărul pe care-l întâlnise în grădină...

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




urmează: Kosem episodul 2

sursa foto: capturi video de pe youtube

Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Stele tv.






6 comentarii:

  1. Oana esti uimitoare!! Nu stiu cum reusesti sa ne ti la curent cu toate. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh! :P m-am obisnuit sa fac rost de aproape tot ce se poate in materie de subtitrari sau chiar fisiere video traduse.

      Ștergere
    2. BUNA SEARA ..!..pe ce canal se transmite acest serial KOSEM??? si cand ?? ms frumos ..<3

      Ștergere
    3. Buna seara, Carmen, deocamdata abia a inceput sa fie transmis la turci. Nu stiu cand va fi cumparat de ai nostri, dar sper sa fie dat si la noi intr-o zi, nu prea departe.

      Ștergere
    4. Sper sa îl vedem e interesant

      Ștergere
    5. Si eu la fel! Si cred ca o sa fie si mai interesant, am citit cate ceva despre perioada respectiva si teoretic, am avea ce vedea. Sultanul Ahmet moare de o boala pe la 27-28 de ani si Mustafa ii ia locul, dar Mustafa este bolnav psihic si de fapt, conduc tot femeile, Kosem cel mai mult.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.