marți, 10 ianuarie 2017

Kosem, rezumatul sezonului I, partea intai




Kosem, rezumatul sezonului I, partea intai
Ahmet este un prinţ otoman, fiul sultanului Mehmet al III-lea şi a sultanei Handan. El îşi plânge fratele, Mahmud, executat din ordinul sultanului, după ce o clarvăzătoare i-a prezis tânărului că va urca pe tron în locul tatălui său. Sultanul, temându-se de o lovitură de stat, şi-a executat propriul fiu. Intrigile sultanei Safiye au putut de asemenea să fie cauza morţii tânărului Mahmud, deoarece ataşamentul lui Mahmud pentru mama sa, sultana Halime, putea să devină o ameninţare la funcţia de valide deţinută de Safyie. Însă, pe neaşteptate, pare-se, ortăvit, sultanul Mehmet III moare, Ahmet fiind acum cel care avea în mod firesc să ocupe tronul rămas liber.

În acest timp în Tinos (Grecia de azi) o fată de 13 ani, Anastasia, duce o viaţă liniştită alături de părinţii ei şi de o soră mai mică. Cu puţin timp în urmă fusese pictată cu un miel în braţe, iar pictura a ajuns la Safyie care i-a dat-o cadou tânărului Ahmet. Acesta rămâne impresionat de frumuseţea fetei şi atunci Safiye porunceşte să fie căutată şi adusă la palat. Oamenii trimişi după Anastasia o iau cu forţa de acasă, lăsându-le alor ei o pungă cu galbeni în schimb. Pe drum, fata tot încearcă să scape, şi este ajutată de un anume Iskender, ucenic la şcoala de ieniceri, care mai târziu va deveni unul dintre cei mai de încredere oameni ai sultanului Ahmet. El nu reuşeşte în demersul său, dar îi jură fetei că într-o zi îşi va ţine promisiunea de a o duce înapoi acasă la ea.

Odată ajunsă în haremul sultanului, odalisca Cennet se ocupă de educarea ei învăţând-o eticheta de la curtea sultanului. Dar Anastasia n-are altă dorinţă decât să fugă de acolo ca să plece acasă. Într-o zi, descoperă din întâmplare un pasaj secret care duce la o terasă din apartamentele sultanului Ahmet. Încearcă să escaladeze una din colonade crezând că de acolo poate sări jos, dar când vede la ce înălţime se află, ameţeşte şi cade, chiar în braţele lui Ahmet, care auzind oarece foşnete venise să vadă cine era în grădina lui.

Amândoi se plac de la prima vedere, dar Ahmet se prezintă sub alt nume, ca să n-o sperie pe fată. Văzând-o cât este de naivă şi de frumoasă, celelalte fete din harem, de invidie, încep să-i bage în cap că sultanul e bătrân, gras şi urât şi că mănâncă inimile tinerelor cadîne care-i sunt trimise noaptea în iatac. Mai târziu, când Anastasia este cerută la halvet, ea vede că tânărul pe care îl cunoscuse în grădină era de fapt sultanul.

Între timp, Halime fuge cu ceilalţi doi copii ai ei, Mustafa şi fetiţa Dilruba, ca să nu-i fie executaţi şi ca să poată să uneltească la nevoie, pentru a-l pune pe Mustafa pe tron. Însă până la urmă sunt prinşi, iar Mustafa scapă, cu greu, de execuţie, prin mila şi dragostea lui Ahmet, fratele lui. Bănuind că Safyie este în spatele conspiraţiei, pentru a-l pune pe Mustafa pe tron şi a deveni ea regentă, Ahmet o îndepărtează de la palat confiscându-i averea.

Sultana Fahriye (fata lui Safiye) are o relaţie secretă cu Mehmet Giray, hanul Crimeei, despre care Şahin, fratele lui Mehmet, află şi de care se foloseşte pentru a-şi vedea împlinit visul de a deveni sultan al Imperiului Otoman. Mehmet nu-i împărtăşeşte visele, dar e cât pe ce să plătească cu viaţa pentru asta, când Safyie află de relaţia fiicei ei, deşi vrea s-o mărite cu Derviș Paşa. Ahmet îl graţiază pe Mehmet, iar Şahin o foloseşte pe Fahryie într-un joc macabru, punând-o să-i îmbolnăvească pe Mustafa şi pe Ahmet cu variolă. Sultana Handan o bănuieşte pe Anastasia că a ar fi adus boala în palat şi o torturează.

Kosem, rezumatul sezonului I, partea intai
Revenită la palat, Safyie încă îşi joacă toate cărţile pentru ca Ahmet să fie obligat s-o ţină lângă el. În oraş au loc revolte tot mai dese, mai ales că se zvoneşte ba că sultanul e bolnav, ba că e mort, iar oamenii vor să-şi vadă conducătorul. Halime conspiră împotriva favoritei Rasha, care rămâne însărcinată cu sultanul, şi, sub pretextul că va fi dusă într- un loc sigur, şareta în care se află e atacată şi Rasha luată ostatică. Cum revolta se înteţeşte, Anastasia primeşte învoire de la Ahmet să meargă să încerce să-i potolească pe răsculaţi. Safiye şi toţi ceilalţi de la palat se pregătesc să plece pe nişte uşi secrete în timp ce Anastasia, cu mult curaj, iese din palat şi vorbeşte mulţimii, recunoscând că Ahmet este bolnav, dar că el are nevoie de susţinerea poporului, nu de revolte. Cineva strigă la ea că este vrăjitoare şi o împuşcă, dar glonţul se loveşte de o amuletă pe care Anastasia o poartă pe sub rochie. Ca prin minune, revolta se încheie.

Anastasia primeşte o vrăjitoare care-i spune ce leac trebuie să-i dea sultanului (sânge din sângele ei, pentru că ea n-a făcut boala şi are anticorpi), dar o avertizează că sângele este puternic, şi că odată ajuns în trupul altcuiva, preţul pentru vindecarea lor va fi că ea îi va vedea murind în această viaţă. Când Ahmet şi Mustafa se vindecă, sultanul îi schimbă numele din Anastasia în Kosem şi ea se converteşte la Islam. Însă odată cu acest lucru, şi cu faptul că Anastasia nu doreşte s-o susţină pe Safyie în faţa lui Ahmet, cele două sultane devin rivale. Handan porunceşte execuţia lui Mustafa, iar Kosem îl scapă şi de data asta, apoi se aliază cu Handan împotriva lui Safyie.

Ahmet ordonă un raid în care o salvează pe Rasha. Enzo, tatăl Anastasiei-Kosem, îşi caută fiica şi ajunge până la palat, dar intră pe mâna lui Safyie, care vrea să-l folosească pentru a-i forţa mâna lui Kosem, ceea ce ea nu acceptă. Atunci vicleana sultană o trimite pe Kosem la Enzo în celulă (este arestat) cu ceva de băut care conţine otravă, în aşa fel încât Kosem să sufere toată viaţa că şi-a omorât propriul tată. Kosem jură răzbunare.

Odalisca Cennet are o relaţie carnală cu un gardian al palatului şi se află despre asta, iar ea este condamnată la moarte. În celulă, Kosem o vizitează şi-i promite libertatea dacă-i spune un secret al lui Safyie, însă Cennet crede că Safiye va veni s-o salveze şi tace. Până la urmă Kosem află că Cennet a fost arsă pe faţă cu acid de către persoane loiale lui Safiye, lucru pe care odalisca nu-l ştiuse. Când Kosem îi spune asta lui Cennet, ea îi dezvăluie că Fahryie i-a îmbolnăvit pe sultan şi pe Mustafa de variolă şi că, în mod normal, ar trebui executată. Rasha, rebotezată Mahfiruze, naşte un băiat pe care îl numeşte Osman. Kosem o atenţionează pe Safyie că are o zi la dispoziţie să-şi facă bagajele şi să părăsească palatul. Safyie merge la şantaj şi acceptă să plece doar dacă Kosem îi dă dovezile că Fahryie a trădat, împinsă de Şahin Giray. A doua zi, Safyie pleacă, luând de la Cennet un plic unde s-ar afla dovezile cerute, însă Cennet s-a răzbunat pe fosta ei stăpână dându-i nişte hârtii goale.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




  urmează: Kosem, rezumatul sezonului I, partea a doua

sursa foto:pinterest.com

Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Stele tv.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.